Operatív törzs: Ezekben az órákban lépjük át a kétmillió beoltottat

2021. március 30. – 12:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Ezekben az órákban lépjük át a kétmillió beoltottat”, több mint 20 százalék már beoltott Magyarországon, mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzsön, miután kedden a tájékoztatóig még mindig nem töltötték fel a friss fertőzöttségi adatokat, amire a járvány magyarországi indulása és a honlap üzemelése óta még nem volt példa. György egyébként nem részletezte a beoltottak számát, ahogy azt sem, pontosan mit jelent az „ezekben az órákban”, és sem a tájékoztatóig, sem a tájékoztató alatt nem frissítették az oltási számokkal a hivatalos koronavírus-oldalt, így egyelőre senki nem tudja, pontosan hány embert oltottak be eddig.

Müller Cecília viszont már arról beszélt, hogy „hadd fejezze ki az örömét” a kétmilliomodik beoltott miatt, „Magyarország egy oltónemzet”, és „megyünk a világ négy sarkába” az vakcinákért, ugyanakkor ő sem közölt pontos oltási adatokat.

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként azt mondta, hogy hétfőre elérhetjük a kétmillió oltást, a Metropol pedig már ezzel a címlappal is jelent meg kedden, az operatív törzs szerint viszont kedd délig még mindig nincs meg a kétmillió beoltott.

A tájékoztató alatt frissítették a napi fertőzöttségi adatokat a hivatalos oldalon, Müller ezeket elismételte.

A pedagógusok csak ne szorongjanak!

György szerint múlt héten közel 540 ezer oltást adtak be az elsővel és a másodikkal együtt, ez a heti legtöbb beoltott itthon. Ez annak köszönhető szerinte, hogy a kormány keleti vakcinákat is beszerzett.

A pedagógusokat, a szakképzésben dolgozókat, az óvodai és bölcsődei dolgozókat is oltani kezdik a héten, őket a kedden érkezett Pfizerrel oltják majd be, így György szerint látni, hogy „mennyire kicentizett” az oltás, nem tudnak nem létező raktárakból vakcinákat előhúzni szerinte. Csütörtöktől szombatig oltják őket az első körben, rá egy hétre a második körben oltják majd a hétfő éjfélig regisztrált pedagógusokat. Müller ehhez hozzátette, a védettség kialakulásához idő kell, nem egyik pillanatról a másikra alakul majd ki, de a védőoltás „alapvető feladata”, hogy a súlyos szövődményektől és a haláltól megvédjen. Müller szerint már az első oltás után fokozatosan kialakul a megfelelő ellenanyagszint a szervezetben, és jelentős mértékű védettség alakul ki, így szerinte már az első oltás „legalábbis a súlyos lefolyású fertőzéstől vagy a haláltól” megvéd, így a pedagógusoknak nem kell attól szorongania, hogy ne alakulna ki időben megfelelő védettség az iskolák kinyitása előtt, summázta az országos tisztifőorvos.

György szerint már látni az idősotthonokban az oltások hatását, a járvány visszaszorult, „nagyobb biztonságban tudhatjuk őket”. Az elmúlt három napban körülbelül 500 regisztrált embert oltottak be a honvédségi oltóbuszokon György szerint.

Müller arról is beszélt, 250 ezer Szputnyik érkezik kedd éjjel, ezeket mind eloltatják egy első oltással.

Aki terhes vagy szoptat, és kér oltást, az előbb regisztráljon az oltásra, aztán konzultáljon a háziorvosával, mondta Müller.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!