Szlávik: Az ország átoltottsága még messze nem engedi meg a nyitást

2021. március 29. – 20:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Hír TV hétfő esti műsorában arról beszélt, hogy ha továbbra is ilyen sok beteg érkezik a kórházakba, akkor még legalább 2-3 hétig óriási nyomás lesz az egészségügyön. „Semmiféleképpen nem szabad enyhíteni a korlátozásokon, a mostani számok mellett nagyon szigorúnak kell lenni”, tette hozzá. Rusvai Miklós víruskutató vasárnap azt nyilatkozta, hogy a legutóbbi szennyvízadatok alapján a napokban tetőzhet a harmadik hullám.

Az ország átoltottsága messze nem engedi meg, hogy nyissunk, 2-3 millió beoltott tudja befolyásolni a járvány alakulását, de a nyájimmunitástól, amihez 6-7 millió beoltott kell, még messze vagyunk, mondta Szlávik. Orbán Viktor hétfői videójában arról beszélt, hogy hétfőn meglehet a 2 millió beoltott. Hiába állunk jól oltás szempontjából – arányaiban itthon kapták meg legtöbben az első oltást az EU-ban – mégsem dőlhetünk hátra, főleg nem így húsvét előtt, hangsúlyozta az orvos.

A természetbe nyugodtan ki lehet mozdulni, inkább ilyesmibe gondolkozzanak a családok, ne pedig nagy közös ebédekben, vacsorákban, tanácsolta Szlávik. A zsúfolt helyeket viszont így is kerülni kell, és a locsolkodást sem javasolja.

„Sajnos ebben a helyzetben mi, akik látjuk a járványnak a dinamikáját, és olykor azokat a fiatalembereket is, akik megbetegszenek, azokat az időseket, akiket éppen családtagjaik fertőztek meg, nem mondhatjuk azt, hogy engedjük a családi rendezvényeket. Az sem igaz, hogy aki be van oltva, az 100 százalékos biztonságban van, mert ez nem így van. Aki be van oltva, az nagyon nagy biztonságban van. Nagy valószínűséggel nem lesz súlyos beteg, de megfertőződhet, esetleg kis mértékben át is adhatja a vírust.”

A legnagyobb biztonságban az van, aki már átesett a fertőzésen és megkapta az első oltást, mondta. Az első dózis ad némi védettséget, de nem teljeset, ezért azoknak is be kell tartaniuk a járványügyi előírásokat, akik megkapták ezt.

A miniszterelnök múlt héten arról beszélt, hogy 2,5 millió beoltottnál lehet elkezdeni fokozatosan nyitni. Ha az eddigi átlaggal számolunk, akkor ez április 14-re, tehát húsvét után lehet meg. Amennyiben összejön a 2,5 millió beoltott, április 19-én kinyitnak az oktatási intézmények, később kezdődik a kijárási tilalom és tovább lehetnek nyitva a boltok.

Az elmúlt 24 órában 189 beteg halt meg, ezzel hétfőn átlépte a 20 ezret a járvány halálos áldozatainak száma Magyarországon. A hétfői statisztikák szerint 12 291-en vannak kórházban, 1497-en szorulnak gép lélegeztetésre, az aktív esetek száma pedig 221 002.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!