Megrohamozták a Semmelweis Egyetem oltópontjait a kismamák, olyan nőket is beoltottak, akik sehogy nem igazolták kismamaságukat

Legfontosabb

2021. március 27. – 16:31

frissítve

Megrohamozták a Semmelweis Egyetem oltópontjait a kismamák, olyan nőket is beoltottak, akik sehogy nem igazolták kismamaságukat
Kismamák és várandós nők várakoznak a Semmelweis Egyetem oltópontjánál. Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas sor alakult ki szombaton a Semmelweis Egyetem és a Rókus kórház oltópontjainál, miután reggel kiadtak egy közleményt, hogy a Semmelweis Egyetem szombattól extra oltópontot alakít ki a terhes nőknek és szoptatós anyáknak, ahol dr. Merkely Béla rektor utasítása szerint soron kívül kapják meg a vakcinát. Az egyetem közleménye szerint ezer nőt oltottak be egy nap alatt.

Pénteken született a határozat, hogy előre lehet venni az oltási rendben a kismamákat. Az egyetem egyedüliként az országban rendkívül proaktívan, extra gyorsan lépett, már szombaton kora reggel munkába álltak munkatársaik, hogy a kismamákat beoltsák. Eredetileg azokat oltották volna, akik háziorvosuktól vagy nőgyógyászuktól beutalót kapnak.

De hiába kommunikálta az egyetem minden csatornáján egyértelműen, hogy csak a már regisztrált, beutalóval érkező kismamákat és a Semmelweis Egyetemen kezelt kismamákat oltják, mégis sok százan beálltak az egyre fejlődő sorba az oltópont előtt.

Így aztán az egyetemi oltópont áldozatos munkatársai úgy döntöttek, szombaton nem küldik el a jogalap nélkül érkezőket, és beoltottak mindenkit, aki érkezett, azt is, aki figyelmen kívül hagyta egyértelmű kérésüket.

Vasárnap ez már nem így lesz. Az egyetem szombat késő délutáni közleménye szerint vasárnaptól

  • a szoptatós nőket nem fogadják,
  • csak a várandósokat oltják, és közülük is csak azokat, akik regisztráltak oltásra, van beutalójuk, plusz terhesgondozási kiskönyvük is.

Szombaton viszont a helyszínen tartózkodó kollégáink nem találkoztak olyan – az oltópontról már kifelé érkező – kismamával, akitől bármilyen háziorvosi beutalót kértek volna az oltóponton az oltás előtt. Volt, akinél ott volt a várandósságnál kötelező terheskönyve, vagy a gyerek oltási könyve, másoknál az sem – de ők is megkapták szombaton a Pfizer vakcinát.

Andrea azt mesélte, hogy „9.30-kor írt üzenetet egy barátnőm, hogy menjünk, mert ott azonnal oltanak beutaló nélkül. Indultunk. 10.30-ra értünk oda, semmi nem kellett, egy papírt kellett kitölteni általános egészségügyi kérdésekkel. Pfizer oltást kapott mindenki. Egy idő után átvezényeltek minket a Tömő utcai oltópontra, rengeteg kismama várt az utcán. Az egészségügyi dolgozók kifogástalanul tették a dolgukat, becsülettel, kedvesek és készségesek voltak, de ez az oltópont egyértelműen nem volt felkészülve erre a tömegre” – mondja.

Emese várandósként állt négy órát, 12 és 16 óra között az egyetemi oltópont előtt. A Telexnek azt mondta, kétszer is látott olyat, hogy ha valaki fotózta a sort, akkor az ott strázsáló katonák elég erélyesen rászóltak, hogy törölje a képet. „Én ha valamin, csak azon voltam kicsit felháborodva, hogy ezt a leülés dolgot nem oldották meg, persze értem, hogy nehéz ügy de azért nagy pocakkal órákat ácsorogni az kegyetlen. 3 óra körül hoztak csak padokat” – mondta.

A Rókusnál is állt a sor. Fotó: Huszti István / Telex
A Rókusnál is állt a sor. Fotó: Huszti István / Telex

Három különböző oltóponton oltott kismamákkal, összesen egy tucat nővel beszéltünk. Egyikük, aki gyerekével, és férjével érkezett a Rókus kórházba, azt mondta, a barátaiktól hallották, hogy most beoltanak bárkit. Először a Klinikákhoz mentek, de ott akkora sor volt, hogy eljöttek, valaki azt tanácsolta, menjenek a Rókusba. Odasiettek és egy órás várakozás után az anyuka meg is kapta a Pfizer oltást. A Rókus kórháznál az egyik nő már másfél éve szült, nem volt nála semmilyen dokumentum, és ő is megkapta az oltást. (Eleve, a szoptatás tényét nehéz dokumentummal igazolni.)

Aztán szombaton 16.30-kor le is állították a szoptatós anyák oltását, a sorba állókat elküldték. „Kijött egy biztonsági őr, és közölte, hogy mostantól csak a várandósokat oltják, a szoptatós anyák pedig érdeklődjenek hétfőn.”

A szoptatós anyukákat május elsejére hívták vissza a második oltásra, a terhes nők viszont csak a szülés után kapják meg a második adagot. A várandós nők a második vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülés után. A szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor beolthatók az első vakcinával, és 5 hetet kell az ismétlő vakcinával várniuk.

A Klinikáknál a látványosan terhes, nagy pocakú kismamákat kiemelték a sorból, és előre hívták őket.

„Nagyon emberségesek voltak az oltóponton, előrevettek a sorban, mert látszik, hogy nagyon terhes vagyok. A szülés után kapom a második oltást” – mondta tudósítónknak egy anyuka a Klinikáknál, aki három hét múlva szül.

A Semmelweis Egyetem a Facebook-oldalán szombaton azt írta, hogy csak azokat oltják a Semmelweis oltópontjain, akik az egyetem gondozásában lévő kismamák vagy akiket beutalt a háziorvosuk (az NNK eljárásrend alapján, ami lakhely szerinti jogosultságon alapul.)

Ezzel szemben több nő, akik megkapták az oltást és beszéltek a Telexnek, azt mondták, máshol, például a Margit Kórházban szültek, semmi közük a Semmelweis Egyetemhez, nem ottani a kezelőorvosuk és beutalójuk sem volt. Próbaképp indultak útnak, kiállták a sort, és nem küldték el őket.

Az egyetem 17 óra után kiadott közleménye szerint „szombat délutánig hivatalosan mintegy 100 fő számára történt időpontfoglalás ennek megfelelően az egyetemi oltópontokra, ennek a létszámnak ugyanakkor a többszöröse jelent meg. A mai nap folyamán késő délutánig közel ezer oltást adtak be az egyetem munkatársai. A Semmelweis Egyetem elhivatott annak érdekében, hogy mielőbb minél több leendő és szoptató édesanya megkaphassa a védőoltást, ugyanakkor az oltások zavartalanságának biztosítása és a várakozási idők csökkentése érdekében priorizálni szükséges. Így az egyetem a

továbbiakban csak azokat a várandósokat oltja be a hétvégén, akik a megfelelő beutalóval és várandósgondozási kiskönyvvel érkeznek. A szoptató kismamáktól azt kéri az intézmény, hogy leírt módon a jövő hétre kérjenek maguknak időpontot.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!