Extra oltóponton, soron kívül kérhetik az oltást a kismamák

2021. március 27. – 09:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Szabó Attila, a Klinikai Központ elnöke arra utasította az egyetemi oltópontok vezetőit, hogy március 27-től extra oltóponton fogadják a várandósokat és a szoptató édesanyákat, akiket soron kívül kell beoltaniuk, számoltak be róla az egyetem honlapján.

A kismamák a háziorvosaikon vagy a nőgyógyászaikon keresztül igényelhetik az oltást. Ehhez először is regisztrálniuk kell a a vakcinainfo.gov.hu felületen. A Semmelweis Egyetem extra oltópontján azokat várják, akik az egyetem klinikáira járnak terhesgondozásra, illetve azokat, akiket az NNK eljárásrend alapján a háziorvosaik oda utalnak be.

Az előzmény, hogy március 26-án a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását a Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Tagozat, a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikák vezetői, valamint a Klinikai Járványelemző Munkacsoport véleménye alapján. Merkely Béla szerint a Pfizer és a Moderna vakcinákkal már biztonságos az ő oltásuk is.

A várandós nők a második vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülés után. A szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor beolthatók az első vakcinával, és 5 hetet kell az ismétlő vakcinával várniuk.

Az RTL Híradó számolt be róla pénteken, hogy nemrég egy hétgyermekes és egy 23 éves anya is meghalt koronavírusban Magyarországon. A hétgyermekes anya Eger környékén élt. A hetedik gyerek a 37. héten, császármetszéssel született meg, az asszony a szülés után lélegeztetőgépre került, majd meghalt. A családnak most adományokat gyűjtenek. A 23 éves anya Fejér megyei volt, az RTL információi szerint a várandóssága alatt kapta el a vírust. A baba császárral megszületett, a fiatal nő nem sokkal később elhunyt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!