Még sosem volt ennyi halálos áldozat itthon egy nap alatt a koronavírus miatt, 195-en haltak meg

2021. március 17. – 09:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 3456 (az előző napihoz képest -1470)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 195 (az előző napihoz képest +52 )
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 10 284 (az előző napihoz képest +440)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1128 (az előző napihoz képest +61)
  • Első dózissal oltottak száma: 1 397 342 (az előző napihoz képest +50 269)
  • Ebből második dózissal is beoltottak száma: 406 746 (az előző napihoz képest +7241)

Frissítés 2021.03.17-én 12:31-kor:

Az MTI frissítése szerint a koronavírus tájékoztató oldalon módosították a reggel megadott adatot a gépi lélegeztetésre szorulókról. Elsőként 1167, géppel lélegeztetett betegről írtak, ezt később 1128-ra módosították.

A koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap szerint a gyógyultak száma jelenleg 359 061 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 156 096 főre emelkedett. A napi halálos áldozatok száma legutóbb 2020. december 3-án volt a mostani közelében, akkor 193-an haltak meg. Az adatok alapján mindössze 13 649 tesztet végeztek.

A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elöl a sorban. Ma újabb kínai vakcinaszállítmány érkezése várható. A következő napokra tervezett oltásokról az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján számolnak be.

Kedden is megtartotta sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Itt Müller Cecília elmondta, hogy napról napra több fertőzöttet regisztrálnak, és emiatt új részlegeket kell megnyitni a kórházakban. A szennyvízmintavételek eredményei is azt mutatják, hogy a következő hetekben betegszám-emelkedésre kell számítani.

A variánsok teljesen megváltoztatták a korábban tapasztalt járványügyi görbét. A vad vírus, amit a járvány elején detektáltak, nehezebben terjedt; ha ugyanezzel néznénk szembe a harmadik hullámban, akkor kedvezőbb helyzetben lennénk, mondta az országos tisztifőorvos.

A fertőzés jelentős hányadát a brit variáns teszi ki, már 80 százalék felett járunk ebben. Nagyon-nagyon gyorsan fertőz, és a fertőzött személy nagyon gyorsan súlyos állapotba kerülhet. Úgy tűnik, súlyosabban is zajlik le a betegség. Ezt támasztja az a kutatás is, ami szerint ez a variáns 55 százalékkal halálosabb lehet, mint más változatok.

Azokkal kapcsolatban, akik néhány hónapja átestek a betegségen, és oltási értesítést kapnak, Müller elmondta: nincs szükség ellenanyagteszt elvégzésére; akik átestek a betegségen, azok három hónapig biztosan rendelkeznek megfelelő ellenanyagszinttel, a szűkös vakcinamennyiség miatt három hónapon belül nem, csak azután javasolják nekik az oltás felvételét.

Szombathelyen egyébként továbbra sem nyílhatnak meg az önkormányzat által felállított és felszerelt oltópontok, mert többszöri kérésük ellenére a szombathelyi járási hivatal népegészségügyi osztálya nem hagyta jóvá azok használatát – jelentette be online sajtótájékoztatóján kedden a szombathelyi polgármester. Mint ismert, a polgármester szerint korábban már többször egyeztettek az illetékes kormányhivatallal, megállapodtak az oltópontok felállításáról is, majd egyszer csak a tisztifőorvos nem ment el a helyszínbejárásra. Ezután a szombathelyi háziorvosok nyílt levélben jelezték a kormányhivatal felé, hogy sürgősen meg kell nyitni az önkormányzati oltópontokat, hogy a rendelési időn kívül, a járványügyi szabályokat betartva, a rendelői ellátásra érkező betegektől térben és időben is elkülönítve el tudják kezdeni az oltást.

György István, a Miniszterelnökség államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a Hír TV-ben péntek este azt mondta, nem az oltóhelyekkel van probléma, a háziorvosi oltóhelyek nincsenek túlterhelve. A szombathelyi oltópontokra az ellenzéki képviselők kedden a parlamentben is rákérdeztek, mire Orbán Viktor felsorolta, hogy 5005 háziorvosi, 629 kórházi oltópont, 149 szakrendelői oltópont van az országban, és abban az esetben, ha több vakcina áll rendelkezésre, akkor növelik majd ezeknek az oltópontoknak a számát. Ha ez is kevés lenne, akkor arra is van tervük, de abban az esetben „szívesen vesszük a segítséget”. A miniszterelnök hozzátette: észlelte a szombathelyi háziorvosok segítségkérését, ezért arra kérte a közigazgatások helyi vezetőjét, hogy menjenek ki a háziorvosokhoz, és segítsenek nekik.

Igény mindenesetre volna az oltóanyagra: kedden a városmajori klinikánál is hosszú sorban várták az oltást az emberek, volt, aki kempingszékkel érkezett.

A vakcinákról röviden

Az elmúlt napokban több ország – köztük Norvégia, Bulgária, Dánia, Izland, Írország, Luxemburg, Olaszország, Németország és Svédország is – az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett vakcina alkalmazásának felfüggesztéséről döntött, miután vérrögképződéses esetekről érkezett bejelentés az e vakcinával beoltott néhány páciens esetében.

A WHO hétfőn megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy az AstraZeneca vakcináival végzett oltásokat nem kell leállítani. A szervezet szerint nincs bizonyíték arra, hogy az oltások okozták a vérrögképződéseket. Korábban több szakértő is arról beszélt, hogy a kifogásolt esetek olyan kis számban jelentkeztek, ami megfelel a népességben egyébként is előforduló vérrögképződéses betegségek előfordulási arányainak. Az AstraZeneca szerint az EU-ban és az Egyesült Királyságban eddig 17 millió embert oltottak a vakcinájukkal, és múlt hétig kevesebb mint 40 esetben merült fel a vérrögképződés.

Ebben a cikkünkben hosszabban írtunk arról, mennyire elenyésző az esélye annak, hogy a vakcina valóban vérrögképződést okozna. Az Európai Gyógyszerügynökség még mindig a vakcina beadása mellett van. A Pfizer oltóanyagából a második negyedévben 10 millió adaggal több érkezik a tervezettnél, a friss megállapodás pótolhatja a vakcinaszállítások esetleges hiányosságait, és szélesebb mozgásteret biztosít a tagállamoknak oltási kampányuk teljesítésére – jelentette be kedden az Európai Bizottság elnöke. Mivel a vírus a gyerekeket is érinti, a Moderna megkezdte a koronavírus elleni vakcinája klinikai vizsgálatát hat hónap és 12 év közti gyerekeken.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!