Szombathelyi háziorvosok nyílt levelet írtak a kormányhivatalnak: az önkormányzati oltópontokra szükség van, a háziorvosi rendelőik tömeges oltásra alkalmatlanok

2021. március 14. – 11:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki szombathelyi polgármester arról számolt be nemrég: a kormányhivatal és a minisztérium beleegyezésével új oltópontokat jelölnek ki a városban a tömeges oltás felgyorsítása érdekében, és akár már jövő héten elkezdenék az oltást. Ahogy azt dr. Nemény András elmondta akkor, az illetékes kormányhivatallal közösen járták be az erre alkalmas helyszíneket.

Aztán kiderült, mégsem eszik olyan forrón a kását: Nemény két napja azt írta, csütörtökön kellett volna megjelennie a járási tisztifőorvosnak az általa kijelölt oltópontok bejárásán, ám az mégsem történt meg. Enélkül pedig nem is kezdődhet az oltás ezeken a helyeken. Kérte is, hogy haladéktalanul végezzék el ezt a bejárást, és ezt a levelet elküldte Harangozó Bertalannak, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnökénekek is, akiről megjegyezte: noha korábban jó munkakapcsolat volt köztük, most már a telefont sem veszi fel neki. „Feltételezem, hogy nem a saját döntése alapján” – tette hozzá akkor.

Ezután a kormányhivatal közleményt adott ki, amiben a polgármestert és az önkormányzatot vádolta, hogy egyetlen munkatársat sem biztosítottak a háziorvosoknak az adminisztrációs feladatok ellátásához, és a polgármester nem is segíteni akar, hanem politikai haszonszerzés vezérli, amire a polgármester úgy reagált, nem igaz, hogy ne segítenének az oltásban, és hozzátette: „miért nem kaphat engedélyt oltópontok kialakítására Szombathely, mikor ugyanerre kaphatott a fideszes polgármester által vezetett város és kerület?”

És akkor elérkeztünk a hétvégéhez: szombathelyi háziorvosok nyílt levélben jelezték a kormányhivatal felé, hogy

„szándékainkkal teljes mértékben megegyezik az a törekvés, mely szerint a város közintézményeiben kialakítandó oltópontokon valósuljon meg minél több szombathelyi lakos Covid-19 elleni védőoltása. Háziorvosi rendelőink tömeges oltásra alkalmatlanok”.

A dr.Legli Veronika, dr.Haklits Györgyi és dr.Kis Gergely által jegyzet nyílt levél így folytatódik:

„Ennek okait a 2021.02.15-én kelt, a Vas Megyei Kormányhivatal vezetőjének és a Megyei Oltási Munkacsoportnak címzett levelünkben részletesen megírtuk, majd a 2021.02.25-én lezajlott egyeztető tárgyaláson szóban is kifejtettük. Szakmai elkötelezettségünk, hivatástudatunk és meggyőződésünk arra kötelez, hogy a város által biztosított, berendezett, és csak a tisztifőorvos általi jóváhagyásra váró oltóközpontok megnyitását kérjük.

A Szombathely város vezetése által kialakított helyszínek lehetőséget adnak arra, hogy a járványügyi szabályokat szigorúan betartva, zsúfoltság kialakulása nélkül, a rendelői ellátásra érkező betegektől térben és időben is elkülönítve olthassunk, a leggyorsabb ütemben, ahogy azt a rendelkezésünkre bocsátott vakcinák mennyisége lehetővé teszi.

E lehetőség mielőbbi biztosítása valamennyi felelősséggel gondolkodó döntéshozónak kiemelt és közös érdeke kell legyen, hátráltatása ellentétes az állampolgárok egészségéért való felelősségvállalás elvével!”

A önkormányzat Facebook-oldalára szombaton töltöttek fel egy posztban egy fotót, amin az látszik, hogy a város 35 háziorvosából 27-en írták alá a papírt, amiben kérték, hogy megnyílhassanak az új oltóhelyek.

A nyílt levélről beszámoló Ugytudjuk.hu hozzáteszi, a háziorvosok eljuttatták a szerkesztőségükhöz azt a levelet is, amit még február 15-én a Vas Megyei Kormányhivatal vezetőjének és a Megyei Oltási Munkacsoportnak is elküldtek. Azt teljes terjedelmében a lap cikkében tudják elolvasni. Abban többek között azt írták: „a teljesség igénye nélkül csak azért írtuk le a háziorvosi praxisok túlterhelését bizonyító helyzetet, hogy megértsék, miért nem tudjuk a védőoltásokat a rendelési időkben végrehajtani. A két tevékenységet (beteg ellátás és védőoltások) térben és időben is szét kell választani, különben mindkét ellátás elégtelenné válik, és az alapellátás összeomlását eredményezheti”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!