Megakadt a szombathelyi tömeges oltási terv, a polgármester hiába hívja a kormánymegbízottat

2021. március 12. – 13:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogyan az csütörtökön Karácsony Gergely budapesti főpolgármester leveléből kiderült, a kormány nem kér a főváros segítségéből a tömeges oltás megszervezésében, ezért is volt meglepő a hír, hogy a szintén ellenzéki szombathelyi polgármester arról számolt be nemrég: a kormányhivatal és a minisztérium beleegyezésével új oltópontokat jelölnek ki a városban a tömeges oltás felgyorsítása érdekében, és akár már jövő héten elkezdenék az oltást.

Ahogy azt dr. Nemény András elmondta, az illetékes kormányhivatallal közösen járták be az erre alkalmas helyszíneket, és megbeszélték, hogy a Képtárban öt, a Savaria moziban négy, valamint a Schrammel-gyűjteménynek helyet adó volt Éva-malomban öt pontot állítanak fel – írta a Portfolio. Abban maradtak, hogy ezek mellett a kórház főbejáratával szemközt lévő, új alapellátó központban három háziorvos csatlakozik a rendszerhez, ők a rendelőben oltanak majd, két oltóponton. Itt lenne a diszpécserszolgálat is.

Amilyen váratlanul könnyűnek tűnt a tömeges oltópontok kialakítása, annyira meg is akadt most ez a polgármester legfrissebb posztja szerint, ugyanis mint azt Nemény írja, csütörtökön kellett volna megjelennie a járási tisztifőorvosnak az általa kijelölt oltópontok bejárásán.

„Ez sem történt meg sajnos. Pedig a működés megkezdése előtt az ő feladata az általa korábban meghatározott feltételek teljesülésének a megállapítása. Amennyiben ezt a feladatát elmulasztja az késedelmet jelent, és ezzel veszélyezteti a szombathelyi polgárok életét, testi épségét. Szombathely polgármestereként ezúton is kérem, hogy haladéktalanul végezzék el a feladatot a holnapi nap folyamán, hogy a következő két napban legyen lehetőségünk az oltandók értesítésére” – írta Facebook-bejegyzésében Nemény azzal, hogy ezt a levelet tegnap este küldte el Harangozó Bertalannak, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnökének, a megyei oltási munkacsoport vezetőjének, aki egyben a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője is. Harangozó volt az, aki a szombathelyi SZTK-s oltás első, kaotikus napján a nyugdíjasokra azt mondta: ők is tehetnek arról, hogy ilyen káosz volt.

Nemény kitért arra is, hogy noha Harangozóval az elmúlt egy évben napi telefonos kapcsolatban és „korrekt munkaviszonyban” voltak, azóta sem veszi fel a telefont. „Feltételezem, hogy nem a saját döntése alapján” – tette hozzá, és megjegyezte, reméli, hogy semmiféle politikai érdek nem írja felül a rájuk bízott emberek egészségének védelmét.

Frissítés: „Egyetlen munkatársat sem biztosított a háziorvosoknak az adminisztrációs feladatok ellátásához Szombathely polgármestere, ehelyett a baloldali pártok oltásellenes kampányának részeként zavart próbál kelteni az oltásokkal kapcsolatban.” Így reagált péntek délután közleményben a Vas Megyei Kormányhivatal.

Közleményükben azt írják, Szombathelyen is hetek óta zajlik a tömeges oltás, összesen 41 oltópont van a városban, ahol több tízezer embert oltottak be szerte a megyéből. „A polgármester valójában nem segíteni akar, hanem csupán politikai haszonszerzés vezérli. Február 22-én kérte a kormány az önkormányzatokat, hogy segítsék a háziorvosokat adminisztratív feladatok, főképpen az oltásokkal kapcsolatos időpontszervezések ellátásában, amihez egy-két munkatársat biztosítsanak. Szombathely polgármestere a kérésnek immár három hete nem tesz eleget. Felszólítjuk a polgármestert, hogy a zavarkeltés és a látványpolitizálás helyett a háziorvosok érdemi adminisztrációs támogatásával segítse, hogy a szombathelyiek oltására minél hamarabb sor kerülhessen” – fogalmaznak.

Ungár Péter LMP-s képviselő a történtek miatt írásbeli kérdéssel fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez:

Frissítés2: A szombathelyi polgármester reagált a kormányhivatal közleményére. Nemény szerint nem igaz, hogy ne lenne együttműködő. Azt írta, amikor az első nap tömörülés volt az oltópontnál, egy önkormányzati intézményből kaptak széket és vizet az idősek, és a közterületfelügyelet is segített. A polgármester azt írta, hogy a kormánymegbízott kérésére ő engedélyezte sátrak és mobil WC-k felállítását, az önkormányzat autóit is rendelkezésre bocsájtotta. Nemény azt állítja, hogy az háziorvosokkal egyeztetve alakítottak ki új oltópontokat. „Miért nem kaphat engedélyt oltópontok kialakítására Szombathely, mikor ugyanerre kaphatott a fideszes polgármester által vezetett város és kerület?” – kérdezte újra a polgármester.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!