Egy kutatás szerint a brit variáns 55 százalékkal halálosabb lehet, mint a vírus többi változata

2021. március 16. – 11:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nature-ben megjelent tanulmány szerint a tavaly megjelent brit variáns valószínűleg súlyosabb megbetegedést okoz, mint a már meglévő variánsok, írja a London School of Hygiene and Tropical Medicine oldala.

A londoni egyetem kutatói több mint kétmillió koronavírusos beteg eredményeit elemezték Angliában 2020 novembere és 2021 februárja között. A vizsgált eredményeket a halálozások adatbázisához kapcsolták, ez alapján

becsülték úgy, hogy a brit variáns halálozási aránya 55 százalékkal magasabb, mint más Covid-törzseké.

„Annak ellenére, hogy a koronavírus kezelésében jelentős előrelépések történtek az elmúlt időszakban, 2021-ben mégis többen haltak meg [Angliában], mint 2020-ban, a járvány első nyolc hónapjában. Kutatásunk most segít megérteni, miért”

– mondta dr. Nick Davies, a kutatás matematikai modellezési csapatának vezetője. Szintén ez a kutatócsoport mutatta ki a Science-ben korábban megjelent tanulmányában azt is, hogy a brit variáns fertőzőbb, mint a többi variáns.

Az Egyesült Királyságban az előző brit variáns után idén februárban találtak egy újabb mutációt. A brit variáns tavalyi elterjedése után több másik mutáció is megjelent, például az ellenállóbbnak tűnő dél-afrikai vagy az amerikai.

A kutatók szerint az új variáns megjelenése azzal is fenyeget, hogy a koronavírus-kezelések fejlesztéseinek egy részét is megsemmisítheti az új mutáns megjelenése. Arról, hogy nincs minden veszve a variánsok megjelenésével, itt írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!