Amerikában is kifejlődhetett egy új koronavírus-mutáció

2021. január 08. – 22:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A CNN birtokába került egy kormányzati jelentés, amely szerint az Egyesült Államokban is kialakulhatott egy koronavírus-mutáció, hasonlóan ahhoz a variánshoz, ami a briteknél kezdett el terjedni, és az addig ismert vírustörzseknél sokkal fertőzőbb volt. (A koronavírus mutációjáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

A brit variáns december közepén jelent meg, és idővel már országokban is felütötte fejét. Ugyan nem pusztítóbb, viszont gyorsabban terjed, ezért sok ország megtiltotta a beutazást az Egyesült Királyságból. Jó hír, hogy az első eredmények szerint a Pfizer–BioNTech közös oltóanyaga valószínűleg a brit és a később megjelenő dél-afrikai variáns ellen is hatásos.

A szóban forgó jelentés január 3-án kelt, és az amerikai variáns terjedésének lehetőségére figyelmeztet. Ebben az írják:

„A járvány őszi/téli hulláma alatt kétszer nagyobb ütemben nőttek a számok, mint tavasszal és a nyáron. Ez arra enged következtetni, hogy itt is kifejlődött egy variáns, ami a brithez hasonlóan terjed a közösségeinkben, és akár 50 százalékkal is fertőzőbb.”

A jelentés agresszív intézkedéseket javasol az agresszívan terjedő variáns ellen. Mint írják, csak megfelelő maszkviseléssel és a szigorú távolságtartási szabályokkal lehet elérni, hogy ne váljon dominánssá a vírusnak ez a verziója, illetve azzal, hogy mindekit beoltanak, akit csak tudnak.

Az Egyesült Államokban továbbra is súlyos a járványhelyzet; a jelentés szerint naponta több százezer igazolt koronavírusos esetet regisztrálnak, hetente 120-125 ezren kerülnek kórházba. A 100 ezer főre vetített esetszámok alapján többek között Kaliforniában, Arizonában és Kansasben rossz a helyzet. Utóbbi államban regisztrálták a legtöbb 100 ezer főre jutó halálesetet.

A jelentést készítő munkacsoport azt javasolja, hogy minél hamarabb kezdjék el a 65 évnél idősebbek és a krónikus betegségekben szenvedők oltását. „Minden elérhető vakcinát azonnal be kell vetni, a gyors és agresszív immunizáció életeket menthet”- írják.

Kövess minket Facebookon is!