Az első eredmények alapján a brit és a dél-afrikai variánsok ellen is hatásos lehet a Pfizer vakcinája

2021. január 8. – 13:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megfelelő védelmet biztosíthat a brit és dél-afrikai koronavírus-variánsokkal szemben a Pfizer–BioNTech közös oltóanyaga – vonta le a következtetéseket az első eredményekből a University of Texas Medical Branch egészségügyi kutatóközpont csapata. A vizsgálatot a Pfizer irányításával végzik.

A CNN cikke szerint a kutatók húsz olyan ember vérmintáján tesztelték az N051Y vírusmutációkat, akik már megkapták mindkét adagot a Pfizer oltóanyagából a klinikai vizsgálatok során. A csütörtökön közzétett kutatás első adatai azt mutatják, hogy nincs visszaesés a hatásban. A Virológia Pécs Facebook-oldal tájékoztatása szerint a Nagy-Britanniában elsőként azonosított B.1.1.7 variáns egyik leginkább hangsúlyos, tüskefehérjét érintő mutációja az N501Y, ezt vizsgálták a kutatók is.

Az N0501Y az eddigi vizsgálatok alapján könnyebben kapcsolódik az emberi sejtekhez, mint korábbi társai, ez a szakértők szerint részben magyarázhatja is, hogy miért terjed sokkal gyorsabban. Fontos tudni, hogy a fenti eredmények nem fedik le a brit és a dél-afrikai variáns összes módosulását, és még nem estek át szakértői értékelésen sem.

A Pfizer múlt hónapban kiadott közleményében azt írta, hogy számos mutáción tesztelték a vakcinájukat, és azok ellen hatásos volt az oltóanyag. A kutatók kiemelték, hogy fontosnak tartják a vírus módosulásainak utánkövetését is a vakcináció miatt, a lehetséges jövőbeni módosulások miatt ugyanis megeshet, hogy később szükség lesz az oltóanyag változtatására.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!