Szombathelyen továbbra sem nyithatnak meg az önkormányzati oltópontok

2021. március 16. – 19:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombathelyen továbbra sem nyílhatnak meg az önkormányzat által felállított és felszerelt oltópontok, mert többszöri kérésük ellenére a szombathelyi járási hivatal népegészségügyi osztálya nem hagyta jóvá azok használatát, írta meg a szombathelyi polgármester keddi online sajtótájékoztatója alapján az MTI.

Nemény András azt mondta, egyeztettek a kormányhivatal illetékeseivel, sőt előírásaiknak megfelelően alakították ki a járvány miatt jelenleg nem látogatott önkormányzati intézményekben az oltópontokat, a járási tisztifőorvos viszont ezeket még mindig nem ellenőrizte, így nem kezdhetik meg az oltásokat. Elmondása szerint a Vas megyei kormánymegbízottat sem tudta elérni a polgármester, mert nem veszi fel a telefonját.

A szombathelyi háziorvosok vasárnap nyílt levélben jelezték a kormányhivatal felé, hogy sürgősen meg kell nyitni az önkormányzati oltópontokat, hogy a rendelési időn kívül, a járványügyi szabályokat betartva, a rendelői ellátásra érkező betegektől térben és időben is elkülönítve el tudják kezdeni az oltást.

György István, a Miniszterelnökség államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a Hír TV-ben péntek este azt mondta

nem az oltóhelyekkel van probléma, a háziorvosi oltóhelyek nincsenek túlterhelve.

Azt mondta, jelenleg 41 oltóhely van Szombathelyen, ami az oltakozásnak ebben a szakaszában elegendő. A Vas Megyei Kormányhivatal közleménye szerint Szombathely polgármestere „látványpolitizálást” folytat, valójában „a politikai haszonszerzés vezeti”, hiszen eddig még azt az egy-két munkatársat sem biztosította az időpontok szervezéséhez és regisztrációjához, akiket a kormányzat február 22-én kért.

Nemény András reagált a kormányhivatal közleményére, szerinte nem igaz, hogy ne lenne együttműködő. Azt írta, amikor az első nap tömörülés volt az oltópontnál, egy önkormányzati intézményből kaptak széket és vizet az idősek, és a közterületfelügyelet is segített. A polgármester azt írta, hogy a kormánymegbízott kérésére ő engedélyezte sátrak és mobil WC-k felállítását, az önkormányzat autóit is rendelkezésre bocsájtotta. Nemény azt állítja, hogy az háziorvosokkal egyeztetve alakítottak ki új oltópontokat.

„Miért nem kaphat engedélyt oltópontok kialakítására Szombathely, mikor ugyanerre kaphatott a fideszes polgármester által vezetett város és kerület?”

– kérdezte a polgármester.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!