Az Európai Gyógyszerügynökség még mindig az AstraZeneca beadása mellett van

2021. március 16. – 15:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután több országban is elfüggesztették az AstraZenecával való oltást, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden közölte: ennek a vakcinának az előnyei továbbra is meghaladják az esetleges kockázatokat – írja a Reuters.

Az EMA ügyvezető igazgatója, Emer Cooke azt állítja, hogy semmi nem utal arra, hogy a „nagyon ritkán” előforduló vérrögképződést az oltóanyag okozná. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy ezt az eshetőséget is komolyan kell venni, épp ezért, ennek a tudományos kivizsgálásán dolgoznak az ügynökség szakértői.

Az EMA várhatóan csütörtökön hozza nyilvánosságra, hogy mire jutottak az AstraZeneca oltóanyagának mellékhatásait vizsgáló kutatóik.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, az EMA mellett a WHO szerint is biztonságos az AstraZeneca-vakcina, ennek ellenére Norvégia, Bulgária, Dánia, Izland, Írország, Luxemburg, Olaszország és Németország is arra vár, hogy az Európai Gyógyszerügynökség kivizsgálja az oltást. Kedden Svédországban és Lettországban is felfüggesztették ennek az oltóanyagnak a beadását.

Belgium viszont ugyanezen a napon jelentette be azt, hogy tovább folytatja az AstraZeneca-vakcina alkalmazását, arra hivatkozva, hogy a szakvélemények szerint az „oltóanyag jó, biztonságos és hatékony”. Hasonlóan nyilatkozott a vakcina használatáról Müller Cecília országos tisztifőorvos is az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Müller szerint Magyarország a WHO és az EMA ajánlását tartja szem előtt, ami szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a vérrögképződéses, illetve a tüdőembóliás esetek összefüggésben állnának az AstraZeneca-vakcinák beadásával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!