WHO: Lehet bátran használni az AstraZeneca-vakcinákat

2021. március 15. – 23:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egészségügyi világszervezet, a WHO is megszólalt hétfőn, miután a nap folyamán több ország is leállította az oltásokat az AstraZeneca által gyártott koronavírus-vakcinákkal. Így döntött Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is, az állami közlemények óvatosságot, elővigyázatosságot említettek. Korábban ugyanis felmerült, hogy az AstraZeneca-oltások egyik mellékhatása olyan vérrögképződés, ami súlyos komplikációkat okozhat.

A WHO hétfőn megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy az AstraZeneca vakcináival végzett oltásokat nem kell leállítani. A szervezet szerint nincs bizonyíték arra, hogy az oltások okozták a vérrögképződéseket. Korábban több szakértő is arról beszélt, hogy a kifogásolt esetek olyan kis számban jelentkeztek, ami megfelel a népességben egyébként is előforduló vérrögképződéses betegségek előfordulási arányainak. Az AstraZeneca szerint az EU-ban és az Egyesült Királyságban eddig 17 millió embert oltottak a vakcinájukkal, és múlt hétig kevesebb mint 40 esetben merült fel a vérrögképződés.

A WHO mellett hétfőn az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA is közleményt adott ki arról, hogy lehet oltani az AstraZeneca vakcinájával. Az ügynökség kiemelte, hogy a feltételezett kockázat is elenyésző ahhoz képest, amilyen szövődményei lehetnek a covidnak, amitől az oltás védettséget adna. A WHO szakértői kedden találkoznak, hogy megvitassák a helyzetet. Az EMA szakértői ugyanekkor ülnek össze, az ügynökség csütörtökre ígért új információkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!