Meghalt a pécsi horvát iskola koronavírusos igazgatója

2020. november 16. – 08:01

frissítve

Meghalt a pécsi horvát iskola koronavírusos igazgatója
Fegyveres erők járőröznek a kijárási korlátozások szigorításának estéjén – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a koronavírus-járványról hétfőn.

A szervezet belső levelezéséből derült ki a fertőzöttek száma, akik közül öten a helyszínen dolgoztak és folyamatos kapcsolatban voltak egymással. Az email szerint ugyanis a fertőzöttek fele otthonról dolgozott és nem a központban fertőződött meg, viszont másik 32 meg bentről dolgozott, ahol napi szinten 2000 ember is megfordul.

Egyelőre vizsgálják, hogy az öt munkatárs hol fertőződött meg, és az is kiderül a levelezésből, hogy még nem biztos, a fertőzést az irodában adták át a fertőzést, vagy sem.

A WHO megerősítette a hétfői adatokat, ez az első alkalom, hogy ilyen jellegű adatokról bármilyen formában beszámolnak a nyilvánosságnak.

Bár azt állítják, szigorú higiéniai, átvilágítási és egyéb megelőzési intézkedéseket vezettek be, az eset kérdéseket vet fel az ENSZ egészségügyi testületének járványmegelőző intézkedéseivel kapcsolatban.

(SCMP)

Az uruguayi csatár is megfertőződött a koronavírussal, de így sem marad el az Uruguay-Brazília labdarúgó világbajnoki selejtezőmérkőzés. Suárezen kívül az uruguayi válogatott egyik kapusa, Rodrigo Munoz, valamint a szakmai stáb egyik tagja is pozitív eredményt produkált a legutóbbi tesztelésen. Az uruguayi szövetség hétfői közleménye szerint mindhárman jól vannak.

Suárez és Munoz mellett a kapus Martin Silva, a hátvéd Sebastian Coates és Matias Vina, a középpályás Federico Valverde, és a csatár Maxi Gómez sem léphet pályára a meccsen. Megbetegedése miatt Suárez minden bizonnyal kihagyja klubcsapata szombati bajnoki mérkőzését is, így lemarad arról, hogy az Atlético éppen előző csapatát, a Barcelonát fogadja. (MTI)

Ugyan vakcina még nincsen az új típusú koronavírus ellen, Magyarországon ötezer forint ellenében már elő lehet foglalni a Nemzetközi Oltóközpont honlapján. A cég ígérete szerint piaci forrásból a gyártótól, vagy a gyógyszerforgalmazóktól szerzik majd be az oltóanyagokat, melyek között majd válogatni is lehet majd, az időpontokat pedig foglalási sorrendben osztják majd ki. Ha valakinek egyik rendelkezésre álló vakcina sem tetszik, az visszakérheti a pénzét, és akkor sem ragad bent a pénze, ha igazolni tudja, hogy időközben ingyenesen, vagy támogatással jutott vakcinához.

Ha valaki úgy dönt, hogy beadatja magának az egyiket, annak az előfoglalási díjon felül az oltás és az oltóanyag díját is ki kell fizetnie. A cég azt ígéri, hogy a jövő év végéig beoltatja az érdeklődőket, ellenkező esetben pedig ugyancsak visszafizetik az előjegyzés díját. Jelenleg tíz vakcinajelölt tesztelése zajlik a végső, harmadik fázisban – ezekről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben – és valószínű, hogy az idei év legvégén, vagy a jövő év elején Magyarországra is eljuthat majd valamelyik vakcina.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a helyi sajtó alapján Szlovéniában hétfőtől két hétre leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével. A szlovén kormány most az egész országra vonatkozóan meghosszabbította az október 19-én bejelentett járványhelyzetet, ami alapesetben szerdán járt volna le.

kormány hétfőn további harminc napra hosszabbította meg a rendkívüli helyzetet. A járványhelyzet kihirdetése aktiválta az úgynevezett nemzeti védelmi és mentési tervet, ami azt jelenti, hogy az állam állja a polgári védelemnek és a katasztrófavédelemnek a járványügyi intézkedések révén felmerülő költségeit. (MTI)

Eddig öt név szerepel – egy kórházigazgató, két háziorvos, egy beteghordó és egy nőgyógyász – a MOK honlapján közzétett listán. Emailben várják azok jelentkezését, akik tudnak még olyan egészségügyi dolgozóról, aki a járvány elleni küzdelemben dolgozva vesztette életét. Október elején Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy addig összesen 1234 egészségügyi dolgozó betegedett meg, az aktív esetek száma 481 volt, és egy fő halt meg. (hvg.hu)

Olaszországban egy nap alatt végzett tesztek csaknem 18 százaléka mutatott ki fertőzést, ami az utóbbi hetekben országosan a legmagasabbnak számít. Umbriában volt a legmagasabb ez az arány, megközelítette a 38 százalékot. A legtöbb lakosú, tízmilliós Lombardiában az arány majdnem 23 százalékra ugrott. Az aktív betegek száma megközelíti a 800 ezret, kórházban több mint 32 ezer beteg van, intenzív osztályon 3492-en. Az október eleje óta fokozatosan bevezetett szigorítások egyelőre december 3-ig vannak érvényben. Az olasz kórházak intenzív osztályainak telítettsége elérte a 34 százalékot, korábban 30 százalékban határozták meg a kritikus szintet. (MTI)

Diszpécser szolgálatot hoztak létre a miskolci kórházban, ahol a járvány miatt tilos a beteglátogatás. Erre azért is van szükség, mert az orvosok korlátozott mértékben tudnak telefonközelben lenni munka közben. A diszpécser szolgálatnak köszönhetően az adott osztályról a kezelőorvos heti 3 alkalommal visszahívja a hozzátartozót és felvilágosítást nyújt a beteg állapotáról. Az Emmi szerint több kórházban hoztak létre hasonló információs központot. (RTL Klub Híradó)

Stefan Lofven svéd miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az eddigi háromszáz helyett nyolc főbn maximalizálják a gyülekezés mértékét, hogy gátat szabjanak a koronavírus terjedésének – írja a Guardian.

A kormányfő elmondta, a döntés hátterében az áll, hogy a járvánnyal eddig is unortodox módon dacoló, az emberek szabálykövetésére építkező megközelítésük egyre kevésbé hatékony, mert az emberek nem tartják be a szabályokat. Lofven elmondta, hogy mindenkire vonatkozóan ez az új szabály, és kiemelte, hogy senki ne menjen edzőterembe, vagy könyvtárba, és vacsorákat se szervezzen.

Több mint százszor annyi mintavételt kell végeznie az Országos Mentőszolgálatnak most, mint a járvány első hullámában – erről Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője beszélt a Kossuth rádióban. Győrfi az interjúban elmondta, hogy naponta nagyjából 300 alkalommal kell alapvetően életmentő tevékenységet folytatniuk, emellett kell beiktatniuk még a tesztelést, amire naponta 12-13 ezer megrendelést kapnak a háziorvosoktól, ezért is volt szükség arra, hogy növeljék a kapacitást – írja a hvg.hu. A tesztelésbe már egyetemi hallgatók is bekapcsolódtak, a múlt hét óta pedig szűrőbuszokkal is próbálják bővíteni a tesztkapacitásokat.

A koronavírus-fertőzés a mentősöket sem kíméli: a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége a Facebookon számolt be egy covid-beteg zsadányi mentőápoló haláláról.

Ezt Olivier Véran egészségügyi miniszter jelentette ki hétfőn az új esetek számának és a pozitív tesztek arányának csökkenésére alapozva. Franciaországban tíz napja csökken a fertőzöttek száma, csakúgy, mint a pozitív tesztek száma és a reprodukciós ráta: vasárnap 27 ezer új esetet regisztráltak, míg tíz napja még 60 ezret. A miniszter szerint a csökkenés a karanténszabályoknak köszönhető. Sikerült az intenzív ellátásra szorulók számát is stabilizálni, jelenleg 4880 ilyen beteg van, pedig 7 ezret vártak előzetesen. A javulás ellenére egy ideig még nem enyhítenek a korlátozásokon, leghamarabb december 1-től képzelhető el a kereskedelmi korlátozások feloldása. Hogy milyen formában tartják meg az év végi ünnepeket, az november végén derül ki.

Hétfőtől két hétre leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével Szlovéniában – jelentette a helyi sajtó. Az országban október 19-én hirdetettek újra járványhelyzetet, és fokozatosan szigorítottak a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló intézkedéseken. A kormány azzal magyarázta az újabb drasztikus szigorításokat, hogy a korábbi intézkedések csak részben hoztak eredményt. Az országban minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt. Még két hétig zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik.

A kabinet által hétfőn közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 501-gyel 55 543-ra nőtt a fertőzöttek száma. Harmincnégy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 831-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1264-en vannak kórházban, közülük 207-et ápolnak intenzív osztályon. (MTI)

További kórházakat, illetve kórházi részlegeket szabadítanak fel a koronavírus-fertőzötteknek, a bennük működő intenzív osztályokat pedig csak a legsúlyosabb esetek számára tartják fenn Romániában – közölte hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök. A kormányfő szerint ezen a héten legalább kétszáz ággyal fogják növelni a koronavírusos betegek ellátására elkülönített intenzív terápiás osztályok befogadóképességét, és további lélegeztetőgépeket üzemelnek be. A két héttel korábbi utolsó hivatalos közlés szerint Romániában 1250 intenzív terápiás ágy állt a Covid-19-ben szenvedők rendelkezésére. A hétfői helyzetjelentés szerint 1187 fertőzöttet ápolnak intenzív terápián, a telítettség tehát már országos szinten is megközelítette a 95 százalékot, a legtöbb nagyvárosban azonban már hetek óta helyhiány van.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter hétfőn azt mondta: jelenleg 309 fertőzött szorul mesterséges lélegeztetésre. Az országban hétfőn megközelítette a 110 ezret az ismert aktív fertőzöttek száma, és közülük minden korábbinál több, csaknem 13 500 koronavírusos beteget kezeltek kórházban. Az utóbbi 24 órában újabb 149 fertőzött vesztette életét, ezzel meghaladta a kilencezret a járvány romániai áldozatainak száma. Romániában egy hete részleges karantén – éjszakai kijárási tilalom és általános maszkviselési kötelezettség – van hatályban, hétfőtől pedig újabb két nagyváros – Nagyszeben és Gyulafehérvár – került vesztegzár alá. (MTI)

Két hétre leállhat a világ egyik legnagyobb orvosi és gumikesztyűgyára, a Top Glove Malajziában, mert 13 ezer munkása karanténba kerülhet 200, bizonyítottan koronavírussal fertőzött dolgozó miatt. A 200 esetet egy munkásszállón regisztrálták. Malajzia védelmi minisztere hétfőn bejelentette, hogy a vállalatot arra kérik, végezze el összes alkalmazottja tesztelését. A cég még a múlt héten közölte, hogy „szoros korlátok között tartja a járványt” dolgozói körében, és hogy termelését nem érintik a fertőzések. A világ orvosi és gumikesztyű termelésének 65 százalékát Malajzia adja. A világjárvány miatt a kereslet a termék iránt jelentősen növekedett. (MTI)

Az amerikai Moderna vakcináját a klinikai tesztek utolsó szakaszában, a legtöbb tesztalanyt magában foglaló harmadik fázisban összesen 30 ezer emberen tesztelték az Egyesült Államokban. A most közzétett első részjelentés a vizsgálatban részt vevő első 95, igazoltan koronavírusos beteg eredményeit ismertetik. Közülük 90-en kaptak placebót, a maradék 5 pedig a fejlesztés alatt álló oltóanyagot, azaz a fertőzötteknek csak 5 százaléka kapta el a vírust úgy, hogy előtte beoltották. Nem valószínű, hogy 2021 előtt az Egyesült Államokon kívül is jusson az oltóanyagból. Az erről szóló cikkünket itt találja.

Ezt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára jelentett be hétfői sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint a katonák részt vesznek a veszélyhelyzeti szabályok, valamint a múlt héten bejelentett kijárási tilalom szabályainak ellenőrzésében, továbbá az egészségügy működőképességét is segítik. (MTI)

November közepétől újraindítja a Független Előadó-művészeti Szövetség a tavasszal is működtetett Segélyalapot, aminek célja, hogy a szabadúszóként, vállalkozóként dolgozó független előadó-művészeti területen produkciókban vállalkozóként dolgozó művészek és a háttérben dolgozó munkatársak többségét segítsék. Mint írják: nincs előadás, nincs bevétel és ezúttal kedvezmények sincsenek, ugyanis a kormány által eddig meghirdetett járulékmentesség a munkájukat átmenetileg elvesztő vállalkozókat nem érinti. A FESZ a színházba járók segítségét is kéri, hogy a bajba került szakmabelieknek átmeneti támogatást nyújtsanak. „A digitális átállást és az előadások közvetítését nem tudják megoldani a saját hellyel nem rendelkező független társulatok. Bevétel nélkül marad mindenki, aki szabadúszóként dolgozik a színházban. A FESZ tagjai arra készülnek, hogy hosszabb lesz a leállás egy hónapnál.” Részleteket, bankszámlaszámot itt találnak.

Ezt azután jelentett be a norvég szövetség, hogy Erna Solberg norvég miniszterelnök nemrég azt mondta, a járvány miatt nem támogatja az esemény megrendezését. A december 3-án kezdődő Eb az eredeti tervek szerint a dániai Herningben és a norvégiai Trondheimben zajlott volna. A dánok ugyanakkor jelezték, hogy akár önállóan is megrendezik a tornát, ennek mikéntjét hamarosan kidolgozzák. Az Eb-n 16 csapat szerepel majd, összesen 47 meccset rendeznek. A magyar válogatott Trondheimben szerepelt volna a csoportkörben Szerbia, Horvátország és a világbajnok Hollandia társaságában. (MTI)

„Egy közeli hozzátartozója COVID-19 betegsége miatt karanténba vonult dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A professzor jól van, és otthonából látja el hivatali teendőit, feladatait” – tájékoztatott a rektorról sajtózközleményében a Semmelweis Egyetem. Arról nincs hír, hogy Merkelynek van-e már negatív tesztje azóta.

Megtartotta hétfői tájékoztatását az Operatív Törzs, ahol Müller Cecília és Kiss Róbert mellett Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár beszélt. A napi számokról egyébként itt írtunk bővebben. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília beszélt a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításáról is az RTL Klub kérdésére. Azt mondta, hogy a halottvizsgálati bizonyítványt a halottkém állítja ki, ezen pontosan megszabott sorok vannak. A halál közvetlen okát meg kell nevezni, az alapbetegséget is, ha volt ilyen, illetve a különböző kísérő betegségeket. Magyarországon már az első hullám elején úgy döntöttek, hogy ahol bármikor pozitív teszttel regisztrálták az illetőt halála előtt, akkor beleszámolják a koronavírusos halottak közé, azok is megjelennek tehát a statisztikában, mondta Müller, akik halálának nem a konkrét oka a koronavírus. Müller szerint a legtöbbször kísérőbetegségként jelenik meg a vírus, „az összes elhunyt, akiről beszámolunk, 3190 fő, ennek 5-7%-ban bizonyult olyan elhunytnak, akinél semmilyen más alapbetegség nem volt fellelhető” – mondta a tisztifőorvos. Cikkünket itt találja.

Meghalt a pécsi Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont igazgatója, Győrvári Gábor Zoltán, írja Szabad Pécs. Az iskola Facebook-oldalán október végén jelezték, hogy több tanár is elkapta a koronavírust, az igazgató kórházi kezelést kapott.

A Szabad Pécs másfél hete úgy értestült, hogy Győrvárit lélegeztetőgépre kellett kapcsolni. Vasárnap este 61 évesen meghalt. Az igazgató korábban az Országos Horvát Önkormányzat képviselője volt, itt az Oktatási Bizottság elnöki posztját töltötte be. 1989-ben a Művelődési Minisztertől miniszteri dicséretet kapott, 2007-ben pedig Pécs város Pro Civitate (A városért) díját vehette át.

Jelentősen megemelkedett a normál időszakokhoz képest az igényelt orvosi oxigén mennyisége: az egyik beszállító, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezetője, Bohner Zsolt azt mondta, október végéig főként a cseppfolyós oxigénellátás iránti igény nőtt, átlag 50 százalékkal a normál körülményekhez képest. November elejétől mostanáig ez már kétszeres mennyiségre emelkedett. Aztán múlt hét óta ugrásszerűen nőtt a palackos oxigén iránti igény is, a normál helyzethez képest kb. háromszorosára. Hasonló igénynövekedést tapasztalt a Linde Gáz Magyarország Zrt. is. Hegedűs Ákos vezérigazgató szerint 30-35 százalékkal több cseppfolyós és palackos orvosi oxigént szállítanak most a kórházakba, mint korábban.

A cégeknél arra számítanak, hogy a koronavírusos betegek lélegeztetéséhez és terápiájához használt oxigénből még ennél is többre lesz szükség, ám azt mondják, ez nem okoz majd gondot: a cseppfolyós és palackos orvosi oxigénből is nagy valószínűséggel biztosítható a szükséges mennyiség. A Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója szerint a jelenlegi igények 8-10-szeresét is ki tudják szolgálni vagy át tudják csoportosítani az ipari oldalról, de szükség esetén külföldről is hozható orvosi oxigén. (növekedés.hu)

Az országos tisztifőorvos múlt héten beszélt először arról, hogy a jövőben szűrőbuszokat is beállítanak, ahol a koronavírus-gyanús betegeket tesztelik. Az egyik ilyen busz a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1. Terminálja előtt áll. A szakemberek itt előre egyeztetett időpontban csak azokat szűrik le, akiket háziorvos küldött, írja a Budapest Airport a Facebook-oldalán.

Az első hullám idején a négy nagy orvosegyetem komplex, országos szűrés során mérte fel a lakosság fertőzöttségét Magyarországon, és arra jutottak, hogy a magyarok kb. egy százaléka eshetett már át addigra a fertőzésen. Most felmérés ugyan nem volt, mert Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának tájékoztatása szerint azt a tetőzés után kell végezni, de a hazai adatok monitorozása és a tesztelési eredmények alapján úgy gondolják: a lakosság kb. tizede eshetett át a fertőzésen – mondta a Magyar Nemzetnek Merkely. Cikkünket itt olvashatják.

6495 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 147 961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – tájékoztatott hétfőn a koronavirus.gov.hu. Az oldalon tegnap még 140 961 eddig beazonosított fertőzöttről írtak, ez alapján viszont 7000 beteggel emelkedett az esetszám. Meghalt 93 beteg, így az elhunytak száma 3190 főre emelkedett, 34 010-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 110 256 fő. 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen.

Újabb járványügyi szabályok bevezetését tervezik Németországban, hogy így lassítsák a járvány terjedését. Az iskolákban kötelezővé tennék a maszkviselést, és csökkentenék a családi, baráti összejöveteleken részt vevő személyek számát.

A Reuters egy intézkedési tervre hivatkozva arról ír, hogy a kormány karácsonyig arra kérné az embereket, hogy kerüljék a családi összejöveteleket. Angela Merkel kancellár és a tartományi vezetők hétfőn találkoznak, hogy megvitassák a tervezetet. Németországban a bárok és az éttermek zárva vannak, az üzletek és az iskolák viszont nyitva lehetnek. (Reuters)

Eddig 54 369 609 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban a világon, a halálos áldozatok száma 1 317 131, a gyógyultaké pedig 34 954 629 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. A Covid-19 az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 11 036 937 fertőzött volt eddig, 246 210-en haltak meg, és 4 174 884-en meggyógyultak. Indiában 8 845 127 fertőzöttet, 130 070 halálos áldozatot és 8 249 579 gyógyultat jegyeztek fel. Brazíliában 5 863 093 fertőzöttről, 165 798 halálos áldozatról és 5 279 452 gyógyultról tudni. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!