A kijárási tilalom után megkezdik a tömeges tesztelést Ausztriában

2020. november 15. – 07:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ebben a cikkben a koronavírussal kapcsolatos november 15. vasárnapi híreinket találja.

Itt pedig megtalálja a koronavírussal kapcsolatos szombati híreinket.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombaton bejelentette, hogy keddtől december 6-ig teljes kijárási tilalmat vezetnek be. Vasárnap ezt azzal egészítette ki, hogy december 7-én – Szlovákiához hasonlóan – megkezdik a tömeges tesztelés, először a tanárok esnek át rajta. A cél az, hogy a karácsony a lehető legbiztonságosabb legyen. A szövetségi tartományokat a hadsereg segíti majd a logisztikai tervek előkészítésében. (Die Presse)

A brit miniszterelnök önkéntes karanténba vonult, miután az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) kontaktkutatói szóltak neki, hogy találkozott a napokban valakivel, aki koronavírusos. Szóvivője szerint betartja a szabályokat és nem találkozik senkivel. Johnson, aki tavasszal már átesett a fertőzésen elvileg jól van és nincsnek tünetei.

A miniszterelnök csütörtökön több képviselővel is találkozott, köztük Lee Andersonnal, akiről azóta kiderült, hogy elkapta a koronavírust. (Sky)

A magyarországi települések 85 százalékában találtak koronavírussal fertőzött személyt, ami azt jelenti, hogy az egész országban jelen lehet a vírus – mondta az országos tisztifőorvos vasárnap, a közmédiának nyilatkozva. Müller Cecília szerint mindenki akkor jár el helyesen, ha magát, illetve a vele nem egy háztartásban élőket potenciálisan fertőzöttnek tekinti és ennek megfelelően tartja a kapcsolatot másokkal. Az egészségügyi intézményekre nehezedő terhelést azzal lehet csökkenteni, ha csökkentjük a fertőzések számát, ezért vezették be a szigorú intézkedéseket, amiknek Müller szerint 2-4 hét múlva lesz látható az eredménye.

Az emberek rendkívül különbözőképpen reagálnak a vírusra: van aki szinte tünetek nélkül vészeli át a fertőzést, míg másoknál súlyos szövődmény alakul ki – mondta.

„Bárki súlyosan megbetegedhet, ezért tartozunk felelősséggel egymás iránt”.

A tisztifőorvos szeretné, hogy ne kelljen további szigorításokat bevezetni, ezt viszont csak akkor lehet, ha a lakosság fegyelmezetten betartja a jelenlegi szabályokat. (MTI)

A járványhelyzet miatt szünetel a betegfelvétel a mosonmagyaróvári Karolina Kórház gyermekosztályán – közölte az intézmény Facebook-oldalán.

„A sürgősségi gyermekellátás is csak rendkívül korlátozott mértékben lehetséges” – írta a kórház, amely a bent lévő betegekkel való kapcsolattartáshoz ígérete szerint videochatet biztosít.

Kérdéseinket elküldtük a kórháznak, amint válaszolnak, frissítjük posztunkat.

A rendőrség tapasztalatai alapján a lakosság egyre nagyobb arányban követi a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó szabályokat – mondta a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese vasárnap a közmédiának. Kiss Róbert kifejtette, eddig 147 település önkormányzata rendelt el közterületi maszkviselést, a rendőröknek szombaton 267 esetben kellett intézkedniük ezen szabályok figyelmen kívül hagyása miatt, írja az MTI. A kötelező közterületi maszkviselésre vonatkozó rendelet hatályba lépése óta így eddig összesen 823 emberrel szemben kellett fellépniük a rendőröknek.

Kiss szerint a közösségi közlekedésben is egyre kevesebben hagyják figyelmen kívül a maszkviselésre vonatkozó szabályokat, úgy látja az operatív törzs, hogy

az emberek megértették, hogy a kijárási tilalom segíti a járvány elleni védekezést.

Mindössze 530 esetben történt rendőri intézkedés a kijárási tilalom megsértése miatt, a legtöbb megállított tudta igazolni, hogy szabályosan tartózkodik közterületen.

A szabálysértők között volt hét renitens kutyasétáltató volt, aki a megengedett 500 méternél távolabbra ment, 44 ember a közterületi csoportosulás, gyülekezés szabályait sértette meg.

A rendőrök szombaton két budapesti vendéglátóhely hétnapos bezárásáról döntöttek, mivel az alkalmazottak, illetve az oda érkező ételfutár megsértette a maszkviselés szabályait.

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, vasárnapra is több mint tízezer új fertőzöttet jegyeztek fel egy nap alatt, az egészségügyi miniszter is elkapta a vírust. Makszim Sztepanov házi karanténban folytatja a munkáját, beleértve napi online tájékoztatóit is. Felszólította Ukrajna lakosságát, hogy tartsák be a karanténszabályokat, kerüljék a zsúfolt helyeket saját és hozzátartozóik biztonsága érdekében.

Ukrajnában vasárnap tartják a helyhatósági választások második fordulóját azokban a nagyobb városokban, ahol első körben egy polgármesterjelöltnek sem sikerült megszereznie a szavaztok több mint felét. A szavazóhelyiségekben továbbra is kötelező egyebek mellett a maszkviselés és a távolságtartás továbbá a helyiség, illetve a bútorok időnkénti fertőtlenítése. (MTI)

Csehországban a hét végén tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, szombaton 4199 új fertőzést szűrtek ki, ami ezen a héten a legalacsonyabb szám – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium adataiból. Az aktív fertőzöttek száma háromezerrel kevesebb mint pénteken, de a hét elején és az azt megelőző napokban az elhalálozások napi száma rendszeresen meghaladta a kétszázat.

Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének igazgatója ennek ellenére továbbra is szükségesnek tartja az óvintézkedések fenntartását, mert szerinte a számok még mindig veszélyesen magasak. Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter szombaton úgy nyilatkozott: ha folytatódik a helyzet javulása, jó esély van arra, hogy szigorú óvintézkedések mellett december elején újra kinyithatnak az október elején bezárt üzletek és a szolgáltatások. A cseh belügyminiszter korábban azt mondta: a kormány kérni fogja a parlamentet a november 20-án lejáró szükségállapot 30 nappal való meghosszabbításának engedélyezésére. (MTI)

„Amennyire ez állítható egyáltalán a koronavírus fertőzés esetében: meggyógyultam.”

közölte a Facebookon a józsefvárosi polgármester. Pikó András eszerint vasárnap délután elhagyhatja a kórházat. Az újságíróból lett 56 éves polgármestert október végén vitték kórházba, három nappal azután, hogy megállapították nála a fertőzést. „Nekem a súlyosabb lefolyású koronafertőzés jutott” – írta akkor. Vasárnapi beszámolója szerint most már „negatív a pcr tesztem, a CT nem mutatott már komoly elváltozást a tüdőmön, nincsenek tüneteim.”

Hálás vagyok a Szt László Kórház covid osztálya minden dolgozójának, orvosának és ápolójának. Nap, mint nap láttam, mekkora odaadással, türelemmel és felelősséggel végzik a munkájukat, az egyre nehezebb körülmények között is. Köszönöm nekik és mindenkinek, aki most életeket ment a magyar egészségügyben!

– írta Pikó.

Nem a polgármester volt az egyetlen a józsefvárosi önkormányzattól, aki kórházba került. Sőt, a ide kötődik az egyik legfiatalabb halálos áldozata is a vírusnak: november elején huszonnyolc éves korában koronavírus következtében halt meg a közismert roma folklórzenész, emberi jogi aktivista és VIII. kerületi önkormányzati képviselő, Balogh István Lajos „Paci”.

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma – derült ki a helyi operatív törzsek vasárnapi jelentéséből. Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2365 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 84 209-et. Náluk az elmúlt 24 órában 43 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma így 1049-re emelkedett.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által vasárnap közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 920-szal nőtt a fertőzöttek száma. Harminckét beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 797-re emelkedett.

Az országban minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt. Még két hétig zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Hétfőtől két hétre leállítják a közösségi közlekedést, a taxik maradnak, de a buszok és vonatok leállnak. Az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével zárva maradnak az üzletek. (MTI)

November 9. és 15. között 151 491 fertőzöttet diagnosztizáltak Oroszországban az egy héttel korábbi 137 553-mal szemben, ami 10,1 százalékos növekedés. Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 7764-gyel 452 654-re nőtt. A halálos áldozatoké 352-vel 33 186-ra, a felépülteké pedig 14 456-tal 1 439 985-re emelkedett. (MTI)

Csütörtökön játszottak volna a norvég Elverum HB-val a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének hetedik fordulójában, a vírus miatt lefújták a meccset. (MTI)

107 koronavírussal fertőzött ember halt meg az elmúlt 24 órában, a halálos áldozatok száma ezzel 3097-ra nőtt. Az aktív fertőzöttek száma összesen 106 265. A friss adatokkal foglalkozó részletes cikkünket itt találja.

Meghaladta a 250 ezret a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon, a 14,7 millió lakosú térségben szombatról vasárnapra 7607 új fertőzöttet azonosítottak, így a koronavírus-járvány kezdete óta a régióban összesen 253 308-an fertőződtek meg, ám a szakértők szerint a nem azonosított esetek száma ennél tízszer magasabb lehet. (MTI)

A norvég csapat egyik játékosának koronavírus-fertőzése miatt elmarad a vasárnapra kiírt Románia-Norvégia mérkőzés a labdarúgó Nemzetek Ligájában. A norvégoktól a védő Omar Elabdellaoui tesztje lett pozitív, ennek ellenére a válogatott szombaton el akart utazni Bukarestbe. A helyi egészségügyi hatóság azonban közbeszólt, nem engedélyezte, hogy az együttes távozzon az országból, ehelyett a teljes keretet tíz nap karanténra kötelezte. A norvégok szerdán az osztrákokkal játszanának Bécsben, egyelőre ennek a találkozónak a megrendezése is bizonytalan. (MTI)

Meghaladta az egymilliót az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma Mexikóban, amely így a világ országainak rangsorában a 11. lett, ahol a regisztrált esetek száma már hétszámjegyű – derült ki a helyi egészségügyi minisztérium szombaton közölt adataiból.

A vírus okozta betegségben egy nap alatt 635-en haltak meg, eddig összesen 98 259-en. Ez a negyedik legmagasabb halálozási szám a világon, ráadásul a mexikói kormány feltételezi, hogy a koronavírussal összefüggő betegségekben legalább 50 ezerrel több ember halt meg annál, amennyit a hivatalos statisztikák mutatnak. A fertőzöttek valódi száma is magasabb lehet, mivel az elvégzett tesztek száma viszonylag alacsony.

Mexikóban az elmúlt hónapokban kezdtek visszatérni a normális élethez, számos, a járvány első hullámában bezárt üzlet, vállalkozás újranyitott. Azóta azonban ismét megteltek a kórházak Mexikóvárosban, várhatóan hamarosan szigorúbb korlátozások lépnek hatályba. Az országban egy napra sem rendeltek el teljes vesztegzárat.

Andrés Manuel López Obrador államfő már hónapokkal ezelőtt azt állította, hogy Mexikó „megszelídítette” a járványt. Az elnököt ritkán lehetett látni szájmaszkban nagy nyilvánosság előtt. (MTI)

A világon 53 882 949 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 310 732, a gyógyultaké pedig 34 684 262 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

Egy nappal korábban 53 319 463 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 302 008, a gyógyultaké pedig 34 402 340 volt. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!