Draghi közös uniós kölcsönt sürgetett, a Fidesz nem örül az ötletnek

2024. szeptember 17. – 20:03

Másolás

Vágólapra másolva

Kilépés, lebénulás vagy integráció – ezek a lehetőségek állnak az uniós tagállamok előtt, jelentette ki kedden az Európai Parlamentben (EP-ben) Mario Draghi. Az Európai Központi Bank volt elnöke a nemrég bemutatott jelentését ismertetve úgy látta, az EU-nak csökkentenie kellene a befektetések elmaradását az Egyesült Államokhoz és Kínához képest, közösen növelnie a versenyképességet és csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátást, valamint visszanyesnie a függést más országoktól. Az EU versenyképességét szerinte csak szorosabb együttműködéssel és integrációval javíthatják.

Nagyjából 750-800 milliárd eurót tartott szükségesnek a közös célokhoz. A pénzt részben magánforrásból teremtené elő, de elkerülhetetlennek tartotta az állami befektetéseket, beleértve a közös adósságfelvételt a kulcsfontosságú projektekre. (A jelentésről bővebben itt, a helyzetértékeléséről ebben a cikkben írtunk.)

Győri: Lemaradtunk

„A diagnózissal egyetértek, lemaradtunk” – jelentette ki a versenyképességről szóló vitán Győri Enikő. A fideszes EP-képviselő az okokat az „ideológiavezérelt gazdaságpolitika túlzott zöldítési ambícióiban” és a túlszabályozásban találta meg.

„A recept tekintetében már vegyesebb a kép.” Örült, hogy az európai lakosság fogyása Draghi szerint befolyásolja a versenyképességet, a hitelfelvételnél és az egyhangúságot követelő területek visszaszorításánál viszont úgy vélte, „a több föderalizmus nem hoz a konyhára”. Az energia, távközlés és a tőkepiac központosításában a nyugati óriások veszélyét látta a kis szereplőkre, illetve a kelet-közép-európai régióra. „Ne akarják a mi rovásunkra helyzetbe hozni a nyugati piaci óriásokat. Mindehelyett üzleti és innovációbarát vállalati környezetre, az adminisztratív terhek csökkentésére, megfizethető energiaárakra van szükség. Ehhez véget kell vetni a háborúnak”, a zöld átállás ütemét pedig a „teherviselő képességünkhöz kell igazítani.” Szerinte erről kell szólnia annak az informális állam- és kormányfői csúcstalálkozónak, amit novemberben rendeznek majd Budapesten.

Címlapkép: Daina Le Lardic / Európai Parlament / Európai Unió

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!