Idén már kétszer annyi ventilátort és légkondicionálót adtak el, mint tavaly

2024. augusztus 17. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az extrém meleg idén jelentősen megdobta a klimatizáló eszközök iránti keresletet, amik viszont közvetve hozzájárulnak a felmelegedés gyorsuló üteméhez, írja a 24.hu.

A lap megkereste a Media Markt műszaki áruházlánc hazai képviseletét, ahonnan azt a választ kapták, hogy amíg 2022-ben 10 százalékos visszaesést tapasztaltak a klimatizáló eszközök értékesítésében 2021-hez képest, addig 2023 és 2024 között már masszív, 70 százalékos növekedés történt. A két évvel ezelőtti csökkenést a cég szerint befolyásolta a világjárványt követő piaci visszarendeződés, mikor az emberek óvatosabbak voltak a nagyobb beruházásokkal, de közrejátszott benne az enyhébb nyár is. A 2024-es növekedés mozgatórugója ugyanakkor a vállalat szerint egyértelműen az extrém hőhullámok eredménye, amik rendesen megdobták a keresletet.

Az eMAG hasonló tendenciákról számolt be, náluk idén júliusban hirtelen megugrott a klimatizáló termékek értékesítése mind a saját, mind a Marketplace-partnerek által forgalmazott termékek esetében: majdnem kétszer annyi ventilátor és légkondicionáló kelt el az eMAG-on, mint 2023 júliusában vagy 2022 júliusában.

A Media Marktnál hasonló tendencia volt megfigyelhető a ventilátoroknál: 2021-2022 között itt is volt egy kisebb csökkenés, nagyjából 15 százalék, bár a vállalat ezt a visszaesést visszanyerte a mobil klímák területén. A cég lehetségesnek tartja, hogy ebben szerepet játszott a vásárlók tudatossága is, hogy időtállóbb, a téli hónapokban fűtésre is használható eszközt szereztek be, de az idei hőhullámok már a ventilátoreladásokat is meglódították, a forgalom 2023 és 2024 között 110 százalékkal emelkedett.

A mobil klíma kategóriát illetően szintén ilyen adatokról számolt be a vállalat: a forgalom ezen termékeknél 2022-ről 2023-ra nagyjából 50 százalékkal nőtt, majd 2024-re ez az érték megduplázódott. A Media Markt külön kiemelte, hogy az idei évben brutális volt a kereslet, hiszen a forgalmazott mennyiségek gyakorlatilag pillanatok alatt elfogytak a polcokról a hőhullámok miatt – erről a Telexen is beszámoltunk július közepén.

Üres polcok az egyik Best Byte áruházban – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Üres polcok az egyik Best Byte áruházban – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az extrém hőség ugyanakkor az áramfogyasztáson is meglátszott, július 17-én megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord Magyarországon. A rendszerterhelés csúcsértéke 6951 megawatt volt a 19:45 és 20:00 közötti időszakban – közölte akkor a Mavir.

Mint a 24.hu megjegyzi, ördögi kör ez, a klímaváltozás miatti egyre magasabb hőmérséklet okán egyre többet alkalmazzuk a meleget enyhítő technológiát, egyre több energiát igényelve, ez viszont közvetve hozzájárul a felmelegedés gyorsuló üteméhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!