Kánikulai hiánycikkek: elfogytak a ventilátorok és a mobilklímák a boltokban

2024. július 16. – 16:16

Kánikulai hiánycikkek: elfogytak a ventilátorok és a mobilklímák a boltokban
Üres polcok az egyik Best Byte áruházban – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Megijedve a várható 41 fokos kánikulától az utolsó pillanatban feladtam az elveimet, miszerint nem kell még több tárgy a lakásba, és hétfő este elmentem az Alleeba, hogy vegyek egy ventilátort. Miután végigjártam a Best Byte boltját, és sehol egy darabot nem láttam, rákérdeztem az egyik eladónál, hogy hol tartják őket, mire jött a válasz, hogy a szezonális áruk sorában kellene keresnem a ventilátorokat, de napok óta egyetlen példányuk sincs, még a 100 ezer forintos árkategóriában sem. Ezután lementem az Intersparba, ahol közölték: az utolsó darabot már hétvégén eladták, és nem tudják, mikor kapnak új szállítmányt. Egy barátomnak telefonon panaszkodva kiderült, hogy a Mammutban lévő Media Marktba már ne is induljak el, ő már szombaton nem kapott egy darabot sem” – mesélte ventilátor utáni kutatásának történetét egyik kollégánk.


Ezen felbuzdulva megpróbáltuk feltérképezni a nagyobb fővárosi bevásárlóközpontok ventilátor- és mobilklímakészletet, valamint azt, hogy honnan tud rendelni valaki értelmezhető áron nem túl gagyi hűsítő eszközt minél hamarabb.

A Westend Media Markt üzletébe kedden nyitásra érkeztünk, már akkor ott keringett körülbelül harminc kókadozó vásárló, akiktől sorra hangzottak el a „nagyon durva ez az idő”, „nem hiszem el ezt a meleget” megjegyzések. Közülük többen szintén a szezonális termékek polcát keresték, viszont mindannyiuknak csalódniuk kellett a látványtól. A polcok szinte teljesen üresek voltak, a legolcsóbb, 3400 forintos kis asztali ventilátorból maradt még két darab, a szemközti alsó polcon pedig három 70 ezres párátlanító árválkodott.

Üres polcok a ventilátoroknál a Westendben – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Üres polcok a ventilátoroknál a Westendben – Fotó: Olvasói fotó / Telex

A cég sajtóosztálya kérdéseinkre azt válaszolta, jelenleg nagyon alacsony a raktárkészletük ventilátorokból és mobilklímákból, az extrém időjárás miatt a tavalyi évhez képest nagyjából háromszoros mennyiséget adtak el belőlük országszerte. Azt írják, bár igyekeznek mielőbb pótolni a készleteket, mivel a Távol-Keletről szállítják be a legtöbb terméküket, a gyors beszerzés még nehezebb.

Eközben nyitásra odaértünk az Aréna Pláza Media Markt üzletébe is, ahol hasonló helyzettel szembesültünk. A helyszínen ugyanis a szezonális termékek polcán ventilátor és mobilklíma helyett csak párátlanítókat, fagylaltgépeket és elektromos hűtőtáskákat találtunk.

Az üzletvezető azt mondta a készlethiányról, hogy azért nem kapható semmilyen hűtőberendezés a boltokban, mert a beszállítónál már nincs utánpótlás. Emlékei szerint a Covid alatt hasonló volt a helyzet a laptopokkal: „hiába próbálunk rendelni, pótolni, van egy kereskedelmi lánc, ami ezt nem tudja megtenni” – mondta a Media Markt munkatársa.

Mivel a kereskedőknél nincs elég hűtőberendezés, és hazai gyártósoruk sincs, ezért arra kényszerülnek, hogy az anyacégtől rendeljenek. Amint ez a szállítmány megérkezik a magyar elosztóközpontba, fel tudják majd tölteni a bolti készleteket.

„Ventilátorból tegnap még beérkezett egy gyártótól 15-20 darab, de 1 órán belül már nem volt” – mondta az üzletvezető. Kérdésünkre azt is elárulta, hogy először a mobilklímák fogytak el, aztán a ventilátoroknál állt be a hiány, miközben a vásárlók egyre feszültebbek a nagy hőség miatt.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Egy másik népszerű, elektronikai cikkeket forgalmazó áruház régióvezetője a boltban név nélkül nyilatkozva azt mondta,

a gyártókapacitások nem tudják lekövetni az extrém forróságot és a felvevőpiacot, ezért náluk múlt hét közepe óta teljesen üresek a polcok – olyannyira, hogy a budapesti üzletükben már polchelyek sincsenek fenntartva a ventilátoroknak és hasonló hűtőberendezéseknek.

Még ellátogattunk az Etele plázába is, hogy az eMag üzletében személyesen próbáljuk levadászni a hiánycikkeket: a boltban egyetlen ventilátor maradt, az is 30 ezer forintért. Ehhez képest sajtómegkeresésünkre a cég azt írta, jelentős saját készlettel készültek az idei nyári szezonra, és bár náluk is nagy a kereslet, a kiszállításokban, online rendelésekben sincs fennakadás.

A Media Markton és az eMagon kívül kerestük az Alza.hu-t, az Aqua.hu-t és az Euronicset is. Azt akartuk megtudni, hogy van-e ventilátor és mobilklíma az áruházaikban, kapnak-e belőlük utánpótlást, és mikorra érkeznek meg ezek.

A helyzetet nehezíti, hogy az online rendelések esetében sem lehet gyors kiszállításra számítani. A Media Marktnál 6-10 napon belül érkezhet a megrendelt áru, az Alza.hu-ról rendelve pedig leghamarabb augusztus végén juthatunk ventilátorhoz, legalább 20 ezer forintért. De az eMag honlapját böngészve is több napos szállítási idővel szembesülhetünk.

Frissítés: Az Alza.hu válaszait szerdán délelőtt kaptuk meg, azt írták, hogy a hőmérséklet emelkedésével ők is tapasztalták, hogy a vásárlók egyre jobban keresik a ventilátorokat és a légkondicionálókat. „Összességében az elmúlt év azonos időszakához képest idén nagyobb a kereslet ezen termékek iránt, a légkondicionálók iránti kereslet idén több tíz százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest” – írták. Az Alzánál a mobil klímákat keresik leginkább, és a cég azt ígéri, hogy még a héten feltöltik készleteiket. Hozzátették, hogy a „léghűtők és ventilátorok” kategóriában jelenleg 183 termékük van. A cég azt is írta, hogy egyes megjelölt termékeket éjfélig történő megrendelés esetén másnap kiszállítják.

Frissítés2: A BestByte szintén szerdán reagált cikkünkre, azt írták, hogy hatalmas az árukészletük van és képeket is csatoltak a raktárkészletükről. Azt is hozzátették, hogy csak júliusban több mint 13 000 darab ventillátort adtak el, náluk a legolcsóbb 3.499 Ft, ebből közel 2000 db van náluk raktáron, a legnépszerűbb pedig a 9.999 Ft-os, amiből 4000 darabjuk van.

Mindeközben a forróság már hetek óta tart, sorra dőlnek a melegrekordok, vasárnap például egy 116 éves napi rekordot nyomott le a hőség. Mint megírtuk, keddre várhatjuk az év legforróbb napját, Magyarország délkeleti részén akár 41 fok fölé is forrósodhat a levegő. Az előrejelzések szerint ekkor már nemcsak a napi, hanem az abszolút melegrekord is megdőlhet.

Ha Ön sem jutott mobilklímához vagy ventilátorhoz, ebben a cikkünkben mutatunk pár tippet, hogy hogyan és hol vészelheti át a hőséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!