Az év eddigi legforróbb napja várható, 41 fok is lehet

2024. július 16. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

„Hűsebb reggelt kívánunk mindenkinek!” – ezzel a mondattal kezdi a keddi Facebook-posztját a Hungaromet, aminek előrejelzése szerint a nap folyamán 35 és 41 fok várható, de délkeleten akár 41 fok fölé is forrósodhat a levegő. Azt írják, hogy nemcsak a napi, hanem az abszolút melegrekord is megdőlhet. A legmagasabb nappali hőmérsékletet, 40 fokot 1928-ban mérték Szerepen, az abszolút rekordot pedig 2007-ben Kiskunhalason, akkor 41.9 fok volt ott.

Az előrejelzés szerint „kevésbé meleg” a zivataros északkeleti tájakon lehet, szórványosan ugyanis előfordulhatnak záporok, zivatarok, legnagyobb eséllyel egy délnyugat-északkelet tengely mentén. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, erős, viharos széllökés, esetleg jégeső is kísérheti.

„Mivel az idei év eddigi legmelegebb napja várható, így rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel , és lehetőleg keressünk klimatizált helyet a hőség átvészelésére!” – írták.

A HungaroMet kiadta a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést is a hőség miatt, kedd éjfélig tíz, szerda éjfélig pedig három vármegyére, így Baranyára, Bács-Kiskunra, Békésre, Csongrád-Csanádra, Fejérre, Hajdú-Biharra, Jász-Nagykun-Szolnokra, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna, szerda éjfélig pedig Bács-Kiskun, Békés, illetve Csongrád-Csanád vármegyére, ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 29 fok körül alakulhat.

A kánikulát az egész országban nagyon erős UV-B-sugárzás kíséri, ezért arra figyelmeztetnek, hogy mindenki fokozottan védekezzen a leégés ellen, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, és fényvédő krém használatát javasolják, továbbá arra figyelmeztetnek, hogy normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

A várható UV-B-értékek területi eloszlását a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b oldalon lehet megnézni.

Az Időkép előrejelzése szerint a hét hátralevő részében sem fogunk fázni, szerdán és csütörtökön 31–39 fok között fogunk ingadozni, péntek-szombatra azonban végre az alföldi régiókban is enyhülni fog pár fokkal a tikkasztó hőség, 30–36 fokra számíthatunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!