Rekordösszeget, napi 30 ezer forintot költöttek el külföldön a magyarok

2024. június 8. – 07:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH)szerint 2024 első negyedévében 2,862 millió magyar indult egynapos, jellemzően bevásárlási célú külföldi utazásra (3,4 százalékos bővülés a bázishoz képest). Emellett 1,8 millióan több napos (szabadidős, vagy utazási célú) utazáson is részt vettek (ez 13 százalékos növekedés).
A nagyobb útra indulók átlagos utazásai 5,4 napig tartottak.
Az egynapos utakon 85,5 milliárd forintot költöttek el összességében a magyarok, vagyis

utazásonként és személyenként nagyjából 30 ezer forintot.

A legtöbbet – érthetően – azok költötték, akik vásárolni mentek át a határon, ők átlagosan 58 ezer forintot hagytak ott, ez 74 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.
A több napos utakon csaknem 285 milliárd forintot költöttek a magyarok, ami 46 százalékkal haladja meg a tavalyit. Ez átlagosan 149 ezer forintot jelent személyenként, holott egy éve még csak 116 ezer forint volt a külföldi költés.
Több napos utak esetében a legtöbb pénz külföldön a szálláshelyekre ment el, csaknem 100 milliárd forint, ez 57 százalékkal több, mint egy éve.
A legnépszerűbb célország Ausztria volt ahová az első negyedévben, 1,54 millió magyar látogatott el, a második helyen Szlovákia áll 1,1 millióval. Ausztriában költötték el a legtöbb pénzt a magyarok, csaknem 73 milliárd forintot.

A legdrágább utazási célpont viszont Ázsia volt, ott a napi költés megközelítette a 35 ezer forintot, de majdnem ugyanennyit költöttek a magyarok Franciaországban és Németországban is.

Az átlagos fejenként napi 30 ezres költésnek a töredékébe kerül az utasbiztosítás, nem véletlen, hogy egyre többen meg is kötik, amikor útnak indulnak – magyarázza Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég közzétett adatai szerint nagyjából 28 ezer utasbiztosítási szerződés volt az első negyedév végén, emellett egyszeri díjas utasbiztosítást – vagyis egy útra szólót – csaknem 270 ezren kötöttek három hónap alatt, ami több mint 25 százalékos növekedés 2023-hoz képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!