Csak nemrég lett a TritonLife-é, de máris továbbadja az államnak a művesekezelési üzletet

2024. április 10. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

Éppen egy éve, áprilisban derült ki, hogy az egyik leggyorsabban terjeszkedő magánszolgáltató, a TritonLife megvásárolja egy németországi cégtől a művesekezeléssel foglalkozó – akkor még – FMC Dialízis Center Kft.-t, erre nemrég egy nem nyilvános kormányhatározat arról döntött, hogy az állam épp a cég jogutódját vásárolja meg – a TrintonLife-tól, írja a Hvg.hu.

A vásárláshoz kapcsolódik a március 30-ig egyeztetésre bocsátott, a titkosított előzmények miatt nehezen értelmezhető rendelettervezet, amely szerint a tulajdonosi jogokat az Országos Kórházi Főigazgatóság gyakorolná. Az állami bevásárlásról állítólag egészen a múlt hét végéig nem tudtak az érintettek, akkor ugyanis egy gyűlésen bejelentették az azonnali hatályú változást.

A Hvg.hu szerint azt nem tudni, hogy a művesebizniszbe milyen reményekkel szállhatott be a TritonLife, de ez a kizárólag közfinanszírozott ellátást nem ígért túl nagy bevételt a vállalatnak, legalábbis a 2023-ban érvényes NEAK-díjak mellett. 2023. júniustól a NEAK már a TritonLife Dialízis Centernek fizetett a havi 24 ezer művesekezelésért, kb. 800 millió forintot.

A TritonLife Dialízis Center elődje, az FMC 2022-ben is 1,5 milliárdos veszteséget könyvelt el a 11,3 milliárdos árbevétel mellett, és hasonlóan alakultak a korábbi évek mérlegei is.

Az, hogy a dialíziskezelést magánszolgáltatók végzik, nem újdonság: a cikk szerint a NEAK ezt döntően magáncégektől szokta megvásárolni. A piac közel 40 százalékát a B. Braun, 35 százalékát a Fresenius, illetve azóta már a TritonLife, 12 százalékát pedig a svéd hátterű Diaverum magyarországi vállalata fedi le. A maradék állami kézben volt. Ehhez jött most hozzá a TritonLife, amivel így a piac közel fele már állami kézben összpontosul.

Februárban a Telex részletesen foglalkozott a magán-egészségügyi piaccal, amely a magyar háztartások jobb anyagi helyzete és a közegészségügy leromlása miatt sokáig nagyon szépen gyarapodott. Csakhogy az emberek pénze idővel elfogyott, megemelkedtek viszont az orvosbérek és az energiaárak, így fontos kérdés lett, hogy a terjeszkedő vezető vállalatok közül ki marad életben a piacon és ki hullik majd ki. Erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!