A magánegészségügy legfontosabb szolgáltatói: ki lehet még nagyobb, ki hullik ki a rostán?

2024. február 22. – 10:26

A magánegészségügy legfontosabb szolgáltatói: ki lehet még nagyobb, ki hullik ki a rostán?
A Medicover magánkórház épülete a főváros XIII. kerületében – Fotó: Róka László / MTI bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex nagy cikkben foglalkozott a magánegészségügyi piaccal. Megállapítottuk, hogy a magyar háztartások jobb anyagi helyzete és a közegészségügy leromlása miatt sokáig nagyon szépen gyarapodott a szektor. Aztán a Covid még erre is rátett egy lapáttal, az állami intézményeket annyira lefoglalta a járvány kezelése, hogy sok vizsgálat és beavatkozás már csak a magánszektorban volt elérhető.

Ennek a gyarapodásnak azonban 2022-ben hirtelen vége szakadt. Az embereknek már nem volt elég pénzük, az orvosbérek és az energiaárak viszont úgy megugrottak, hogy még mindig áremelésekre lett volna szükség. Ám mivel ezt már nem bírta volna el a keresleti oldal, végül a kevesebb szolgáltatás és a csökkenő jövedelmezőség jellemezte az ágazatot. Jelen írásunkban azt szeretnénk megnézni, hogy kik ma a legfontosabb szereplők, mely cégeknek fut továbbra is jól a szekér, illetve melyek azok, amiknek az esetében változásokra volt már szükség.

Szereplők, szolgáltatók

Ami a konkrét magánpiaci szereplőket illeti, ez nagyon fragmentált szolgáltatói szektor. Nincs igazán nagy játékos, senkinek sincs két számjegyű piaci részesedése sem. A forgalmat tekintve

  • van fél tucat tízmilliárdos;
  • van egy tucat milliárdos;
  • van ötven körüli pár százmilliós; illetve
  • sok ezer pár milliós vállalkozás.

Ám a magyar magánegészségügyről szinte lehetetlen hiteles adatokat kapni, kérdezni lehet a szolgáltatókat, és csak reménykedhetünk abban, hogy azok nem tupírozzák fel az adataikat. Érdekes lenne tudni például, hogy mekkora a teljes piac (600 és 1000 milliárd forint között szóródnak a becslések), hogy kik a legnagyobbak és kinek mekkora a nyeresége.

Csakhogy mindezt nagyon nehéz megbecsülni. A nagy cégek sok kisebb társaságból állnak, alig készít valaki konszolidált beszámolót, nehéz kiszűrni a duplikációkat is, az egymásnak végzett szolgáltatásokat. Ha valaki az Optenből kigyűjti a komplex szolgáltatókat, ugyanígy járhat. Az egyik cégnek van 10 milliárd forintos bevétele, de lehet, hogy még tíz viszonylag nagy cég bevétele abból áll, hogy ennek a cégnek jelentett költséget, mert számlázott egy-egy orvos vagy orvoscsoport a műtétek után.

Mindenesetre az Egészség&Üzlet Top 30 kiadványában Karli Péter elemző az érintett cégek ellenőrzésével a 2022-es adatokra elvégezte ezt az összesítést. Szerinte 2022-ben és 2023-ban nem volt jövedelmező a szektor. A lista szerint 2022-ben még a Medicover volt az első, igaz, ennek a csoportnak bizonyos jövedelemhányada voltaképpen nem egészségügy, hanem biztosítói tevékenység. 2023-ban pedig vélhetően a sokat vásárló, és ezáltal is bővülő Tritonlife lesz az első.

A továbbiakban nézzük meg részletesebben a magánegészségügyi piac 10 legnagyobb szereplőjét!

1. Medicover

A hazai piac 2022-es első helyére sorolt Medicover valamelyest kakukktojás a hazai magánegészségügyi piacon, amelyet nem is biztos, hogy össze lehet hasonlítani a többiekkel. Ebben a cégcsoportban ugyanis minden együtt van, a biztosítás, a biztosításközvetítés, a betegútszervezés, és maga az egészségügyi szolgáltatás. Vagyis ez nem pusztán egy egészségügyi szolgálató, ha szét lehetne cincálni, a bevétel valamekkora forgalmi részt biztosan kivonna az egészségügyi bevételekből. (A biztosító nem a magyar Medicover tulajdona, hanem továbbra is külföldi kézben van, és Medicover Försakrings AB Magyarországi Fióktelepe néven fut.)

A vállalkozás foglalkozás-egészségügyből nőtt ki, korábban svéd háttérrel működött, aztán két agilis vezető, Benedek László és Grossmann Péter kivásárolta a svéd szakmai tulajdonost. Később aztán Benedek László a társát is kivásárolta. Anno a svédek távozása, majd a két magyar szétválása is meglepő volt, hiszen dinamikusan fejlődő, nagyon nyereséges cégből távoztak, amely továbbra is piacvezető és szép profitot termel. Több cégről van szó a csoportban, de az Opten adatai alapján az biztosan megállapítható, hogy a profit az elmúlt években milliárdos összeg maradt.

A társaság természetesen magánpiaci cég, de van kapcsolata az állammal, ugyanis a Keszthelyi Erik és Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusszal is jó a kapcsolata, e cég révén sok állami vállalat is a Medicoverrel szerződik.

A modell nagyon hatékony, nem porlad szét egy vállalati egészségbiztosítás díja többféle cég között, az pedig vélhetően külön elemzést érdemelne, hogy mennyiben más egy viszony, amelyben a szolgáltató abban érdekelt, hogy minél több vizsgálatot végezzen el, vagy egy olyan, amelyben a biztosítói láb miatt a szolgáltató csoportja a minél kevesebb kiadás és így szolgáltatás elvégzésében érdekelt.

2. Tritonlife

A nem egészségügyi háttérből érkező Haraszti Péter 2018-ban alapította a cégét, amely rendkívüli ütemben bővül. A cégben korábban többféle tulajdonos is volt, orvos, tőkealap, illetve jelenleg bizalmi vagyonkezelők mögött meghúzódó magyar magánszemélyek. A szakmaiságot meghatározó tulajdonos Fábián Lajos, aki a VOSZ egészségügyi divíziójának is a vezetője, de ma már az ő fia, Fábián Gergely is COO pozícióban dolgozik a cégnél.

Az elmúlt évek rendkívül gyors terjeszkedését részben a magánbefektetők, részben hitelek fedezték – mondta el Haraszti Péter a Telexnek. A nagy lendületet a magasabb kamatkörnyezetben megnehezítette a hitelek drágasága, és az sem jött jól a cégcsoportnak, hogy éppen akkor kezdte el tömegesen felfejleszteni a kapacitásait, amikor 2022-ben beütött az ágazatban a nehezebb időszak.

A cégvezető szerint a 2023-as év már jobb volt, mindenesetre a Tritonlife tavaly már alighanem a legnagyobb forgalmú hazai magánegészségügyi cég volt. Korábban budapesti, debreceni, budaörsi, kaposvári, szegedi és egri fejlesztései, vásárlásai voltak, de tavaly is bővült. Ezekről a fejlesztésekről a sajtó is rendre beszámolt. 2023 áprilisában veszprémi fejlesztést, nyáron miskolci zöldmezős beruházást jelentett be a cég, szeptemberben egy egészségportállal írt alá együttműködést, majd októberben három egészségügyi cég is beolvadt a Tritonlife Magánkórházak Zrt.-be.

A cég a dialízispiacon is nagyot lépett, megvette egy amerikai–német tőzsdén jegyzett FMC nagyvállalat magyar leányát, illetve annak 22 központját. Ezek évek óta veszteségesen működtek, az FMC pedig egy huszárvágással eladta globálisan is a veszteséges érdekeltségeit. A TritonLife abban bízik, hogy magyar cégként alacsonyabb költséggel tud dolgozni, mint egy multi, illetve szinergiát is lát a 22 dialízisközpont átvétele és saját cégei között.

A Tritonlife vezetője azt emelte még ki, hogy Kelet-Közép-Európa legmodernebb laborját is ők üzemeltetik, amely összességében (vérvételi pontokkal, hálózattal, logisztikával) szintén fontos vállalkozás. A cégcsoport végső haszonhúzói pontosan nem ismertek, Haraszti a legnagyobb tulajdonos, de korábban olyan tulajdonosokról is lehetett hallani, akiknek erősek voltak a kormányzati kapcsolataik (korábban a Szivek Norbert–Komonczi Zsolt-kettőst említette a HVG, Haraszti Péter erre annyit reagált, hogy ez csak találgatás volt a lap részéről.) 2021 előtt a feltételezetten hozzájuk köthető tőkealapok megjelenése a korábbi MedAlliance Holding Zrt.-ben történt, de a befektetők a TritonLife Holdingban nincsenek jelen.

3. Budai Egészségközpont

A Budai Egészségközpont (BEK) versenytársai szerint is az egyik legjobb szakmai műhely, kifejezetten erős gerincsebészetben, ortopédiában, traumatológiában és sportegészségügyben, de széles járó-, illetve fekvőbeteg-ellátási profilja is van. Az alapító Varga Péter Pál neves gerincgyógyász volt, aki mellé előbb beszállt Csányi Sándor, aki azóta a Unity Vagyonkezelő Alapítványon keresztül az egyedüli tulajdonos.

Az ismert alapító a kiszállását azzal indokolta, hogy 70 éves, és hogy a több tízmilliárd forintos új budai (Királyhágó utcai) kórházfejlesztéssel már nem tud anyagilag lépést tartani. Azt nyilatkozta, csak tulajdonosként távozik, de aktív marad. A szakma azért ennél konfliktusosabb válásról regélt.

A BEK mindenesetre nagyon erős és nyereséges, NEAK-finanszírozott tevékenységei is vannak, így a tulajdonos tőkeerejével és azzal, hogy az államtól a flow (folyó bevételek) és a stock (kórházépítés) jellegű anyagi kihívásokban is kap segítséget, az egyik legstabilabb szereplő.

Ahogy vélhetően az is segít, hogy a tulajdonos az OTP, illetve az MLSZ elnökeként a magyar labdarúgás első embere, ez a foglalkozás- és a sportegészségügy területén is jól jön. A „NER-esség” az állami kapcsolatok miatt természetesen felvethető, de az biztos, hogy Csányi Sándor olyan speciális helyzetben van a magyar gazdaságban, akinek az érdekeltségeit botorság lenne azzal elintézni, hogy „NER”.

4. Doktor24

Ha 2019-et vesszük a bázisnak, akkor a top 5-ből 2022-ig igazán két csoport árbevétel-növekedése ugrik ki, a Tritonlife-é és a Doktor24-é. Így éppen e két gyorsan növekedő csoport számára okozza talán a legnagyobb problémát, hogy a piac már nem a korábban várt mértékben bővül.

2020 óta mindenesetre a Doktor24  részben önállóan, részben az Union Biztosítóval felvásárolta a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetet, a tatai Kastélypark Klinikát, a székesfehérvári Life Egészségközpontot, a pécsi Da Vinci Magánklinikát és a szegedi Mediteamet (ez utóbbi hármat az Union Biztosítóval közösen), illetve megnyitották a budapesti Multiklinikájukat. Vagyis előbb Budapesten terjeszkedtek, majd már inkább vidéken.

A társaság azóta részben leállította az intenzív terjeszkedést, mint mindenki, ez a cég is óvatosabb, de el is fogytak a megfelelő célpontok is, ahogy Kóka János korábbi gazdasági miniszter, a cég társalapítója fogalmazott, a tőkeszervezési képesség is nehezedik.

A csoport tulajdonosai is változtak, a korábbi többségi tulajdonos nemzetközi alapok, a lengyel V4S és a német Ananda, eladták a részesedésüket a Futó családnak. Az alapító szerint a nemzetközi befektetők nem a cég miatt, hanem azon túlmutató okok miatt távoztak. Mindenesetre a Doktor24 kötvényt bocsátott ki (a befektetők le is jegyezték az 5 millió eurót), illetve a Futó Gáborhoz köthető Egészségügyi Befektetési Holding Kft. 198,7 millió forintos tőkeemelést is végrehajtott.

A csoport Multiklinikája a Futureal építette Business One irodaházban van. Kóka János optimista, szerinte továbbra is elképesztő lehetőségek vannak a magyar magánegészségügyi piacon, és ők mennek előre.

Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy a korábbi időszak, 2022, illetve 2023 első fele, erősen mínuszos hónapokat hozott, de ebből sikerült kikecmeregniük, és jelenleg már erősen EBITDA-pozitív a működés. A társaság a gyenge kereslet ellen hitelkonstrukció, azaz részletfizetési lehetőség kidolgozásával is készül.

5. Affidea

A holland Affidea Diagnostics 100 százalékos tulajdonában álló, de valójában sokféle tulajdonosváltáson átesett Affidea a képalkotó diagnosztika vezető hazai cége.

Több szempontból is kilóg a toplistából. Egyrészt más a profilja, mint az átlagos magyar magánegészségügyi szolgáltatónak, és vélhetően nagyobb ellenszélben is dolgozik. Mint az Átlátszó is írt róla, a magyar állam érezhetően szorítja vissza az Affideától megrendelt diagnosztikai szolgáltatások szintjét, vagyis mondja fel a cég állami szerződéseit. Éppen ezért a tulajdonos nem biztos, hogy elkötelezett marad az ellenszélben, a cég akár eladósorba is kerülhet.

6. SwissClinic

Kirschner András cége az egyik legstabilabb társaság. Az elmúlt 4 évben megduplázta forgalmát, és mindvégig nyereséges maradt, pedig sokkal kevesebbet hallani róla, mint akár egyes kisebb cégekről.

7. Dr. Rose

A Dr. Rose bizonyos szempontból a hazai magánegészségügy Rolls-Royce-a: Széchenyi téri helyszín, csodás csillárok, csaptelepek, bútorok, elegáns recepciósok, magas árak, minden prémium. A szolgáltatás minőségében természetesen nehéz kitűnni a többi, remek minőségű cég mellett, ám aki VIP-feelinget akar, itt megtalálja.

A társaság ugyanakkor a nyereséges üzleti modellt nehezebben találta meg, de a klinikának az eisenstadti CrossBorder Management Holdingon keresztül a szinte kizárólag exportra termelő Kerox Kft.-t is tulajdonló Bolgár György, az egyik leggazdagabb magyar a tulajdonosa. A két cég azért nincsen egy súlycsoportban, a Dr. Rose-nak nagyjából a forgalma annyi, mint a csapteleprészegységeket gyártó Kerox nyeresége.

8. Duna Medical Center

A DMC és egy észt entitás mögött álló ukrán tulajdonosa Igor Iankovskyi elég régóta küzdött a hazai klinikával, érdemi veszteséggel várta a jobb időket. Aztán azok csak nem jöttek el, így előbb eladta az ingatlanját a Jellinek Dániel vezette Indotek-csoportnak – amely magába a magánegészségügybe így nem szállt be ugyan, de egy klasszikus ingatlanpiaci befektetéssel már ő hasznosította a házat –, majd végül az üzemeltetést is eladta egy török cégnek.

A LivHospital Group nagyon komoly cég, Törökország piacvezető magánkórházlánca, amely a HVG szerint jelentős beruházási programot valósít meg. Ez a cég ugyanakkor nem is annyira a hazai piaci torta újrafelosztásáért fog harcba szállni, hanem külföldi vendégeket szeretne kiszolgálni.

A LivHospital DMC célja, hogy a nyugati egészségturistákat ne csak Törökországban, de az unión belül is kiszolgálhassa, akár a bariátria (kórosan elhízottak gyomorszűkítései), akár plasztika, haj, szemészet, ortopédia, bél-, illetve gyomorpanaszok, illetve ezeknek a sebészeti kezelései területén.

Mindez nagyon jól hangzik, de azért a szakmabeliek szerint rögös a pálya, nem biztos, hogy a Nyugaton bevett üzleti biztosítók meggyőzhetők, hogy egy sebészeti beavatkozást vagy egy helyreállító esztétikai műtétet ne Berlinben, Heidelbergben, Hamburgban, vagy Stuttgartban, hanem a DMC-ben finanszírozzanak. Mindenesetre bizonyos ágakban, korábban például a fürdőturizmusban már voltak ilyen bevett német–magyar betegutak.

9. Maternity

A Maternity Magánklinika korábban a Kútvölgyire volt ráépülve, most már a Királyhágó téren önállósodott. Elsősorban mint magánszülészet ismert, vélhetően külföldi ügyfelekkel is dolgozik, mert a másfél millió forintos szülési alapcsomag mellett az exkluzív csomag és néhány egyéb szolgáltatás díja euróban van a cég portálján feltüntetve.

A klinika összetettebb szülési helyzetekben, valamint sokféle nőgyógyászati problémában (kismedence-fájdalom, mióma, endometriózis) is erős szakmaisággal bír. Az elmúlt öt évben bőven duplázta, de inkább triplázta a forgalmát, és bár a 2022-es év itt is visszaesést hozott a jövedelmezőségben, de a cég vonal felett maradt, vagyis a nehéz évben is nyereségesen működött.

10. Wáberer Medical Center

Ha megnézzük a budapesti focistadionok és -csapatok térképét, döbbenetes Pest dominanciája, a főváros azon térfelén játszik a Fradi, az MTK, a Vasas, a Honvéd, az Újpest. Ha ugyanezt megnézzük a magánklinikáknál, nagyon erős a budai túlsúly. A hazai magánklinikák ismert „aranyháromszögében”, vagyis a MOM, a BAH-csomópont és a Királyhágó tér környékén helyezkedik el az ismert üzletember Wáberer György kiválóan felszerelt butikintézménye is, rengeteg terápiás területtel. A klinika viszonylag új, de nagyon jól felszerelt, minden versenytárs által is elismert intézmény, amely 2022-ben már nyereséget is termelt, de azért üzletileg még mindig az építkezés időszakában jár.

Kisebbek

A top 10-en már kívül eső, ma még csak 1-3 milliárdos, de mindenképpen erős cégek közül még négyet mutatunk be. Közvetlenül az élmezőny után jön az Emineo-csoport, Knoll Zsolt és Börzsei-Knoll Veronika orvosházaspár cége, amely szintén a magánegészségügy mekkájának számító Németvölgy környékén dolgozik. A 3 milliárd forint körüli forgalommal működő független cég ráadásul nyereséges maradt a nehezebb években is.

Mindenképpen kiemelt figyelmet érdemel a Rózsakert Medical Center, mert a társaságban 2019 óta többségben levő román Medlife hatalmas cég. Vélhetően sokkal nagyobb reményekkel érkezett Magyarországra, nagy házak megvételéről is tárgyalt, vagy akár több klinika integrálásáról, de aztán nagyon hektikus, gyorsan változó piaccal találkozott, és egyelőre megállt az RMC-nél. Az anyacégnek mindenesetre Romániában több száz centere van. A román piacon az állam is vesz szolgáltatásokat a magánpiacról, a magyar piac az első nemzetközi pilot – mesélte el Leitner György cégvezető.

A MOM Parkban dolgozó Szent Magdolna is jó minőségű szolgáltató, szakmailag erős a csapat, más kérdés, hogy egyelőre nagyon veszteséges a működés. Az alapítót Mózer Attilának hívják, és mivel a cégregiszter alapján az édesanyja keresztneve Magdolna, talán innen ered a cégnév.

A korábbi és jelenlegi tulajdonosok között NER-es nevek bukkannak fel, ilyen volt a Pintér Sándor belügyminiszter üzleti környezetébe sorolt Tasnádi László, majd a jól ismert Rahimkulov család, de egyelőre még nem jött el a cégnél az üzleti áttörés, elsősorban talán azért, mert nem elégséges a vállalati ügyfélkör.

Végül megemlíthető a Fájdalom-Ambulancia is, amely Budapest után megjelent Miskolcon is. Nem véletlenül, hiszen a cégvezető Magyar Mátyás lett a DVTK meghatározó tulajdonosa, ő a modern ortopéd sebészeti magánklinika vezető szakembere és résztulajdonosa, de a Fájdalom-Ambulanciának maga Mészáros Lőrinc is tulajdonosa.

Magyar a Puskás Akadémia orvosi stábjának is tagja volt, most azonban már nem a felcsúti fiúkért dobog a szíve, hanem a diósgyőriekért, márpedig aki a magyar NB I.-ben csapatot birtokol, az jó eséllyel nem távolodhatott el nagyon a tűztől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!