Szijjártó a török-magyar gazdasági kapcsolatokról: Közelebb kerültünk ahhoz a célhoz, amelyet Erdoğan elnök úr helyezett elénk

2024. február 15. – 12:29

Másolás

Vágólapra másolva

Csúcsot döntött tavaly a kereskedelmi forgalom Magyarország és Törökország között, és a felek fontos lépéseket tettek a gazdasági kapcsolatok további erősítésének érdekében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Ankarában. A külügyminisztert tizenegy magyar cégvezető kísérte el a találkozóra.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium beszámolója szerint a tárcavezető a magyar-török kereskedelmi és gazdasági vegyes bizottság alakuló ülése után arról számolt be, hogy Törökország Európa egyik legnagyobb gazdasága, így a vele folytatott együttműködés egyértelműen Magyarország nemzeti érdeke.

„Újabb lépéssel közelebb kerültünk ahhoz a célhoz, amelyet Erdoğan elnök úr helyezett elénk, s ez úgy szól, hogy hatmilliárd dollárra kell rövid időn belül növelni a két ország közötti kereskedelmi forgalmat” – fogalmazott Szijjártó.

Kiemelte: a kétoldalú kereskedelmi forgalom volumene tavaly 4,3 milliárd dollár volt, ami 18 százalékos növekedést és egyben új rekordot jelent. Emellett 29 százalékos bővüléssel megdőlt a törökországi magyar export rekordja is, ami nagyban hozzájárult a teljes kivitel 150 milliárd eurós értékű új csúcsának beállításához is.

Szijjártó több sikeres együttműködést is említett beszédében:

  • rövidesen megkezdi a termelést a Medicor ankarai orvosi műszergyára;
  • az Állami Nyomda is szerepet kapott az új török útlevél kidolgozásában és gyártásában;
  • a Hell tavaly 19 millió doboz energiaitalt,
  • a Hunland pedig mintegy 71 ezer szarvasmarhát adott el az országban;
  • létrejött egy török-magyar hadiipari vegyesvállalat a honvédség 400 harci járműre vonatkozó megrendelésének teljesítése céljából;
  • a V-Híd pedig szövetséget kötött a legnagyobb török vasútépítő vállalattal, hogy minél több vasútépítési projektben vehessenek részt közösen Európában és azon kívül.

Véglegesítették a földgázvásárlási szerződés szövegét is, az MVM így aláírhatja a szerződést a BOTAS-sal, amelynek alapján a második negyedévben megindul a szállítás Törökországból Magyarországra, idén 275 millió köbméternyi mennyiségben.

„Ez azt jelenti, hogy Magyarország a legelső olyan, Törökországgal nem közvetlenül szomszédos ország, ahova Törökország földgázt exportál” – hangsúlyozta Szijjártó.

Az energetikai együttműködés kapcsán a miniszter bejelentette azt is, hogy a Mol és a TPAO török olajvállalat az eddigi stratégiai együttműködésükre alapozva megkezdi a Törökország délkeleti részén nemrégiben feltárt új kőolaj- és földgázlelőhelyek közös kitermelésének előkészítését. Illetve átfogó nukleáris energetikai együttműködés indul a két állam között, amelyre Szijjártó szavai szerint az ad lehetőséget, hogy Magyarországon és Törökországban is azonos technológiával épül jelenleg atomerőmű.

A miniszter végül arra is kitért, hogy júliustól Magyarország fogja betölteni az Európai Unió soros elnöki tisztét, és az egyik fő prioritás az EU-török vámunió modernizálását és kiterjesztését célzó munka felgyorsítása lesz. „Ez részben európai gazdasági érdek, részben a mi saját nemzetgazdasági érdekünk”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!