Az ukrán család, amely a háború alatt vált dollármilliárdossá

Legfontosabb

2023. december 9. – 19:46

Az ukrán család, amely a háború alatt vált dollármilliárdossá
Olekszandr Gerega és felesége, Gallina – Fotó: Олександр Герега / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Pillanatok alatt küzdötte fel magát Ukrajna leggazdagabb emberei közé Olekszandr Gerega és felesége, Gallina. A ma már dollármilliárdos házaspár egy Obi-szerű nagy barkácsláncot üzemeltet Epicentr néven. Most azzal hívták fel a figyelmet magukra, hogy megvették Ukrajna emblematikus gázvezeték-építő cégét, mai nevén az Ukrgazbudot. Ők mindezt elsősorban ingatlanüzletként írják le, de ha Ukrajna ambiciózus gázpiaci tereire nézünk, az is lehet, hogy a fő tevékenységi körben is látnak üzletet.

A háború nem jó dolog, az orosz–ukrán háború a maga szörnyűségeivel ezt minden áldott nap sajnálatosan igazolja. Nem az ukrán oligarchákat sajnáljuk ilyenkor a legjobban, de nekik is vannak sajátságos kihívásaik.

A legtöbb ukrán dollármilliárdos ugyanis az ország keleti felének iparvidékén volt aktív, nyersanyag-kitermeléssel, energiaüzletekkel, acéliparral szerezték a vagyonukat, és szinte mindegyiküknek voltak donyecki és luhanszki érdekeltségeik is, intenzív orosz üzleti kapcsolataik, nem ritkán oroszországi cégeik, ingatlanjaik. Amikor aztán 2022. február 24-én intenzív lett a háború, szinte minden ukrán oligarcha aktívan, anyagilag is támogatta az ukrán védekezést. Vélhetően részben hazafias elkötelezettségből, de részben önvédelemből, ne legyenek a nép ellenségei, ne fenyegesse őket valamilyen hatósági vegzálás, államosítás,

Igen ám, de amikor Oroszországban azt látták, hogy az ukrán oligarchák miként támogatták az ukrán hadsereget (vagyis szerintük az ukrán fasisztákat), ezt azonnali elbitorlási oknak gondolták, vagyis veszélybe kerültek az ukrán üzletemberek orosz érdekeltségei. Írásunkban egy ilyen aspektussal is rendelkező történetet fogunk bemutatni.

A Gerega család

A Forbes real time gazdaglistája szerint Ukrajnának 5 dollármilliárdosa van, és az említett okok miatt ők a csúcshoz képest már veszítettek vagyonukból. Ráadásul az értékeiket nem is lehet könnyű felbecsülni, hiszen ki tudja, mennyit ér egy ukrán cég a háború alatt, vagy mennyit pusztult a különböző cégek fizikai infrastruktúrája.

Ugyanakkor, ha az ukrán sajtót olvassuk, akkor találunk még egy házaspárt, akik bőven a dollármilliárdos kategória felett vannak,

Olekszandr (angolosan írva Alexander) Gerega és felesége Gallina, akiknek 1,7 milliárd dolláros vagyont tulajdonítanak a lapok.

A Gerega házaspár egy nagy barkácshálózattal lett milliárdos. Valami olyasmit képzeljünk el, mint az Obi vagy a Praktiker, és némi malíciával megjegyezhetjük, hogy ez tényleg nem tűnik rossz üzletnek, sajnos Ukrajnában most nagyon is van mit újjáépíteni.

Hogyan képzelünk el egy ukrán oligarchát? Valami nagy üzlet, szerepvállalás a fociban, esetleg a politikában, külföldi offshore-ügyek, fényűző életet élő gyermek, Nos, Geregáék semmivel sem maradnak adósak ezek közül.

A férj 1967-ben született egy Holodko nevű kistelepülésen, a szülei gyári munkások voltak. Már az egyetem előtt elvitték katonának, 1984 és 1985 között a szovjet hadseregben szolgált, utána Nyugat-Ukrajnában, Lvivben menedzsment szakirányon szerzett közgazdászdiplomát. Állítólag már gyermekként is dolgozott, nemcsak a háztájiban, de az iskolai szünetekben a kenyérgyárban is rakodott, vagy bogyókat gyűjtött. A rendszerváltásig még technikus volt a seregben, de a rendszerváltás után, 1991-től már azonnal vállalkozott, először kerámia burkolólapokkal és vízvezeték-szerelvényekkel kereskedett, első saját boltját 1996-ban nyitotta.

Megházasodott, és már a feleségével együtt nyitotta 2003-ban az Epicentr-K nevű cége alatt a barkácsláncot, az első Epicentr Kijevben nyílt. A hálózat ma 72 működő bevásárlóközpontot tartalmaz az ország különböző régióiban, és egyértelmű piacvezető a barkácsáruk kiskereskedelmében. A hipermarket méretű barkácsáruházak mellett nagyon népszerű lett a cég online szolgáltatása is. Ráadásul ma már nemcsak boltjai vannak, de sok márkát a saját gyáraikban állítanak elő.

Az Epicentr Agro cégcsoport újonnan átadott gabonatárolói – Fotó: Олександр Герега / Facebook
Az Epicentr Agro cégcsoport újonnan átadott gabonatárolói – Fotó: Олександр Герега / Facebook

A cég tulajdonosai 99 százalék feletti mértékben a házaspár, akiknél egyébként nincs egyenlőség, vagyis nem felesben viszik a boltot, a cégregiszterekben látszik, hogy Olekszandr Gerega 51,3 százalékos, Gallina Gerega 47,97 százalékos tulajdonos. A párnak két gyermeke van, a lánya Viktória, a fia pedig Tarasz. A szülőkkel itt olvasható egy interjú.

Politika, sport és kínos ügyek

Olekszandr Gerega emellett az egyik legnagyobb ukrán agrárbáró, rengeteg földje van, állítólag a Vinnicja, Hmelnickij, Ternopil, Kijev és Cserkaszi térségében található területei összesen 160 ezer hektárra rúgnak, több tucat cége termeszt növényt termeszt 20 állattelepe van.

2020-ban a vállalat elindította saját gyógyszertár- és élelmiszerbolt-láncát, viszont nem sokkal később az Epicentr botrányba keveredett, mert Kína küldött Ukrajnának a koronavírus-járvány elleni küzdelemben hasznos védőeszközöket, amelyek valahogy az Epicenter K üzletek polcaira kerültek.

Gerega felbukkant a Pandora Papers ügyben, mint ciprusi offshore-tulajdonos, oknyomozó újságírók azt is kiderítették, hogy vagyonbevallásából kimaradt két spanyol luxusingatlanja.

De támadások érték, amikor kiderült, hogy az oroszok által megszállt Krímben továbbra is működik a hipermarketje. Ő azzal védekezett, hogy a megszállás óta már nem ő tulajdonolja és irányítja azt a boltot.

2012 óta parlamenti képviselő is. Függetlenként nyert, de egy időben csatlakozott az oroszbarátnak tartott Régiók Pártja frakciójához, innen azonban hamar kilépett.

Próbálkozott saját párt alapítással is, 2015-ben hozta létre a Kézzelfogható Megoldásokért pártot. A 2019-es ukrán parlamenti választáson ismét újraválasztották népi képviselőnek. Azóta elsősorban kétoldalú kereskedelmi bizottságokban bukkan fel, minden létező állammal létrehozott vegyes bizottságokban szívesen vesz részt.

Természetesen Ukrajnában is jellemző az, ha valaki anyagilag potens, akkor előszeretettel találják meg a legkülönfélébb sportágak képviselői. Ő is mindenevő, 2013-ban az Ukrán Súlyemelő Szövetség elnökévé, 2017-ben az Ukrán Labdarúgó Szövetség alelnökévé, de 2019-ben az Ukrán Röplabda Szövetség alelnökévé is megválasztották. Amikor 2012-ben Ukrajna társrendező volt Lengyelországgal a foci-Eb-n, az Epicentr kiemelt szponzora volt az eseménynek.

Gázvezetékbiznisz

Ez a család, illetve a vezércégük most váratlanul megvette Ukrajna talán legismertebb építőipari cégét, az Ukrgazbud (egykoron Ukrgazsztroj) vezetéképítő vállalatot. Az eredetileg 1946-ban Ukrtruboprovodsztroj Tröszt néven alapított társaság ugyan mára veszített a jelentőségéből, de

a nyolcvanas években a nagynyomású földgázvezetékek építésének vezető cége volt, még globális viszonylatban is.

A rendszerváltás után részvénytársasági formában működő cég épített vezetékeket Ukrajnában, Oroszországban, Belaruszban, Nyugat-Európában, a Közel-Keleten és Afrikában, de Magyarországon is: összesítve a cég több mint 50 ezer kilométer csővezeték létesítésében vett részt, de épített föld alatti tárolókat, gáz- és olajmezőket fejlesztett, szivattyú- és kompresszorállomásokat épített.

Gerega képviselő az ukrán parlamentben – Fotó: Олександр Герега / Facebook
Gerega képviselő az ukrán parlamentben – Fotó: Олександр Герега / Facebook

A világon ma már vannak sokkal nagyobb cégek, kapitalizációját tekintve a legméretesebb egy szaúdi, utána egy kínai, de két amerikai is megelőzi a nálunk is jól ismert Gazprom orosz vállalatot, amely csak az ötödik, de valójában összességében még egyik sem épített annyi vezetéket, mint az ukrán csapat.

Viszont ma már az Ukrgazbud nem igazán jelentős, a 2022-es pénzügyi kimutatások szerint a PrJSC Ukrgazssztroj már inkább csak vegetált, kevés eszköz, kevés forgalom, veszteséges működés.

Gerega maga inkább amolyan ingatlanügyletként írta le a dealt, vagyis arra hivatkozott, hogy az emblematikus cég ingatlanjai segíthetik a barkácslánc terjeszkedését.

Lehet, hogy valóban ez volt a motiváció, bár pontosan nincs előttünk, hogy ezek a furcsa, kietlen telephelyek mennyire alkalmasak áruházak létesítésére.

Az is lehet azonban, hogy Geregának más motivációi is vannak, szeretné megőrizni az értékes céget, amelynek akkor is lehet értéke, ha már nincsenek eszközei, nincsenek képességei. Vannak ugyanis olyan üzletek, ahol a múlt is érték, mert az, hogy korábban sok hasonló projektet csinált, alkalmassá teheti, hogy pályázzon akkor is, ha nincs megfelelő gépparkja vagy embere. A pályázatot elnyerve pedig maga alá tudja rendezi alvállalkozónak azt, aki meg is tudja csinálni.

Ukrajna lassan két éve háborúzik, de mint a mellékelt történet mutatja, mégis vannak olyan cégei, amelyek terjeszkedésben, új ágazatokban gondolkodnak.

Ha pedig egyszer Ukrajna valóban visszatérhet a gázpiacra, ha a kelet–nyugati vezetékek helyett észak–déli vezetékeket épít, vagy a hatalmas tárolókapacitásainak bérbeadásával tölt majd be nagyobb szerepet, egy ilyen cég még nagyon jöhet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!