A cégek és a lakosság várakozásai szerint is rosszabb idők jönnek, de vannak biztató jelek

2023. április 24. – 07:17

Másolás

Vágólapra másolva

Áprilisban az üzleti várakozások év eleji szintjükre süllyedtek, és kissé csökkent a fogyasztói bizalmi index is. A GKI Gazdaságkutató uniós támogatással végzett felmérése szerint az üzleti szektoron belül különösen az ipari és szolgáltató cégek várakozásai romlottak. Jó hír ugyanakkor, hogy jelentősen csökkent az összes ágazat áremelési törekvése és a fogyasztók inflációs várakozása.

Áprilisban csak az egyébként általában legpesszimistább ágazat, az építőipar várakozásai javultak, a többi ágazatban csökkent a bizalmi index értéke. Az iparban a mérséklődést a rendelésállomány és a termelési kilátás romló megítélése okozta, javultak viszont az exportrendelések kilátásai. Az építőipar egészében az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség érezhetően rosszabb lett, a rendelésállományok értékelése javult, de csak hibahatáron belül.

A kereskedők várakozásai az év eleji javulás után áprilisban tovább romlottak, az eladási pozíció megítélése jelentősen, a várható rendeléseké kisebb mértékben. A szolgáltatói bizalmi index áprilisban romlott, mind az általános üzletmenet, mind az elmúlt és következő időszak forgalmának megítélése rosszabb lett.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága viszont tovább erősödött, ez a folyamat már fél éve tart, az egyetlen kivétel az építőipar. Csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme is – írja a GKI.

Fontos jelenség az is, hogy áprilisban „az üzleti szféra minden ágazatában nagy lendülettel folytatódott az áremelési törekvések fél éve tartó jelentős fékeződése”. Persze az még mindig figyelemre méltó, hogy a kereskedelemben a cégek negyede újabb áremelésre készül a következő három hónapban, igaz, bő 10 százalékuk már árcsökkentést tervez (közel kétharmaduk nem tervez változtatni). Márciushoz képest az emelést tervezők aránya 13 százalékponttal kisebb lett, míg a csökkenést tervezőké nem változott. Szintén reménykeltő, hogy látványosan, öt évvel korábbi szintjére esett a fogyasztók inflációs várakozása – derül ki a GKI adataiból.

A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése az őszi-téli nagy javulás után áprilisban az üzleti szférában nem változott, a fogyasztók körében kissé romlott.
A GKI fogyasztói bizalmi index a február-márciusi, rendkívül alacsony szintről történt emelkedést követően kis mértékben csökkent. A lakosság a nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető pénzét a korábbinál kissé kedvezőbbnek, de így is igen szerénynek értékelte. A jelenlegi megtakarítási helyzet megítélése áprilisban rosszabb lett, de a következő tizenkét hónapra vonatkozó vélemény kissé javult – olvasható a jelentésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!