Rémesen kezdődött az év a magyar gazdaságban: nagy visszaesés az iparban és az építőiparban is

2023. március 14. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd reggel tette közzé a legfrissebb, januári adatokat mutató ipari és az építőipari statisztikákat a KSH. Mindkét gazdasági ágazatban pocsékul, komoly visszaeséssel kezdődött az év.

2023 januárjában az ipari termelés volumene 0,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ez nem tűnik rossznak, de munkanaphatástól megtisztítva a termeléscsökkenés már 3,2 százalékos volt. Ráadásul a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. decemberinél 5,1 százalékkal kisebb lett.

A részletes adatokból látszik, hogy az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 12,2 százalékkal csökkent, a járműgyártás teljesítménye viszont 20 százalékkal nőtt. Csaknem 30 százalékos volt a visszaesés vegyi anyagok, termékek gyártásában, míg a kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás ágazatban 35 százalékos visszaesést mértek.

A jelentésből kiderül: az ipari export 0,2 százalékkal esett vissza az előző év januárjához képest, igaz, a járműgyártás kivitele 19,5 százalékkal, míg a villamos berendezéseké 51 százalékkal bővült. Súlyos visszaesés látszik a hazai értékesítésben: az ipar belföldi értékesítése 16,5, a feldolgozóiparé 11,5 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A feldolgozóipar termelése 1,2 százalékkal nőtt, a bányászaté 16,6 százalékkal csökkent (igaz, annak csekély a gazdasági súlya). Az energiaipar kibocsátása 19,5 százalékkal esett vissza, nagyrészt az előző évinél jóval enyhébb idő hatására, közölte a KSH.

Az építőipari termelés a nyers adatok szerint 3,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Még aggasztóbb jel, hogy a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5 százalékkal kisebb volt a decemberinél.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 7,8, az egyéb építmények építésében 0,7, a speciális szaképítésben 1,9 százalékkal lett kisebb a termelés – olvasható a KSH jelentésében. A jövőre nézve enyhén szólva is aggasztó, hogy a megkötött új szerződések volumene 28 százalékkal, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 23,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 36,2 százalékkal esett vissza a 2022. januárihoz képest – igaz, az akkori értékek nagyon magas bázist jelentenek, jegyezte meg a KSH.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!