A legszegényebbeket veszélyezteti, hogy hirtelen mindenki tűzifával akar fűteni

2022. október 13. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

A rezsicsökkentés rendszerének módosítása miatt egyre többen akarnak tűzifával fűteni, ami miatt végül potenciálisan éppen a legszegényebbek nem fognak tudni – írja a Habitat for Humanity civil szervezet legújabb lakhatási jelentésében. A Vissza a tűzifához? című anyagban azt is írják: még ma is körülbelül négymillió ember fűti otthonát részben vagy kizárólag tűzifával vagy szénnel, az ő ellátásukat viszont nem garantálja megfelelően az állam.

A tanulmány szerint Magyarországon a 60-as évektől gyorsult fel a lakások felszerelése vezetékes gáz- illetve távfűtéssel, a mára pedig már a lakások jelentős többségébe eljutott ez a fűtési forma. A rendszerváltáskor, majd a 2000-es évek második felében azonban kétszer is hullámszerűen megnőtt a földgáz ára, ez utóbbi miatt 2006-tól 2014-ig folyamatosan nőtt a tűzifa-felhasználás, miközben folyamatosan csökkent a gázfogyasztás.

2013-ban jutott ez el arra a szintre, hogy Magyarországon több energiát termeltek tűzifával (hivatalosan biomassza), mint földgázból. A rezsicsökkentés bevezetése miatt ekkoriban azonban sikerült csökkenteni, majd fixálni a földgáz árát, miközben a tűzifa tovább drágult. Emiatt azóta megint egyre több gáz és egyre kevesebb tűzifa fogy. Várhatóan ennek az új rezsiszabályozással lesz vége.

A szegényeket érinti leginkább

Magyarországon tűzifát jellemzően a legszegényebbek és a legkisebb településen élők használnak. És bár szeptemberben hatósági árat vezettek be erre, ez sok helyen hiányt okozott, néhány erdészetben pedig egyenesen dráguláshoz vezetett. A tűzifánál ráadásul az elszállítás is sokaknak gondot okoz, ami a legszegényebbeket és a legkisebb településeken élőket megint csak súlyosabban érint.

Az ábráról leolvasható, hogy míg a háztartások leggazdagabb ötödéből kevesebb mint tíz százalék, aki kizárólag szilárd tüzelővel (azaz fával és szénnel) fűt, addig ez a legszegényebb ötödnél több mint 40 százalék. Hasonlóan, míg Budapesten 1 százalék a szilárd tüzelőt használók száma, ez a községekben 42 százalék.

A Habitat for Humanity tanulmányában azt is kiemelte, hogy a tűzifa vásárlásának állami támogatása nem fedi le az egész országot és minden háztartást, valamint igazságtalanul is van elosztva az ország különböző részei között. Ezért szerintük új állami programokra lenne szükség, hogy a szegényebb rétegeket se fenyegesse ilyen mértékben az energiaszegénység.

A hazai tűzifahelyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!