Jogsértőek a Gődény Györggyel készített étrendkiegészítő-reklámok, 23,6 milliós bírságot kapott a Nutriversum

2021. december 20. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Nutriversum Kft. az uniós ágazati szabályokkal ellentétesen, a fogyasztókat megtévesztve reklámozta étrend-kiegészítőit dr. Gődény György gyógyszerésszel – közölte a versenyhatóság, amely 23,6 millió forintos bírságot szabott ki a jogsértésért.

A Gazdasági Versenyhivatal tavaly év végén indított vizsgálatot a Nutriversum étrend-kiegészítők reklámjai miatt, amelyek dr. Gődény György gyógyszerész szereplésével népszerűsítették a termékeket a YouTube-on, illetve egyéb csatornákon. Az eljárás feltárta, hogy a reklámok az élelmiszerekre vonatkozó uniós szabályokkal ellentétesen hirdették az étrend-kiegészítőket dr. Gődény György gyógyszerésszel, hangsúlyosan kiemelve a végzettségét és foglalkozását. A közösségi szabályozás értelmében ugyanis a kereskedelmi üzenetekben – tartalmuk valóságától függetlenül – tilos élelmiszerekkel kapcsolatban orvos, egészségügyi szakember vagy (bizonyos kivételekkel) egészségügyi szervezet ajánlásaira hivatkozni – olvasható a közleményben.

A GVH vizsgálata tartalmi problémákat is talált: egyes hirdetések ugyanis megtévesztően sugallták a cég étrend-kiegészítőiről, hogy fogyasztásuk képes kiváltani a változatos, kiegyensúlyozott étrendet. Az EU-s szabályozás szerint ugyanakkor az étrend-kiegészítők reklámozásakor kifejezetten tilos erre utalni, hiszen tudományosan megalapozatlan, téves tájékoztatást jelent a fogyasztóknak.

A termékeket forgalmazó Nutriversum Kft. az eljárás során együttműködött a versenyhatósággal: eltávolította a kifogásolt videótartalmakat, elismerte a jogsértést, és lemondott a jogorvoslatról is – közölte a GVH. A cég emellett belső versenyjogi megfelelési programot készít a hasonló, jövőbeni jogsértések elkerülésére, ezért a GVH Versenytanácsa minderre mérsékelve a lehetséges összeget, 23,4 millió forintos bírságot szabott ki a cégre. A versenyhatóság egyúttal 166 ezer forintos bírságot rótt ki a dr. Gődény Györgyöt a marketingegyüttműködésben képviselő East to West Hungary Trade Kft.-re.

Gődény György még szeptemberben kapott egy év felfüggesztett börtönbüntetést rémhírterjesztésért, de a vírusszkeptikus gyógyszerész nem fogadta el a bíróság végzését.

Gődényt korábban egyébként egy Telex-cikk miatt rakták ki a Facebookról. De többször beszámoltunk már a vitaminos celeb ügyeiről.

  • A Nutriversum Gődény szereplésével készült reklámjai miatt ősszel indított vizsgálatot a GVH, mivel azok alkalmasak lehetnek a fogyasztók megtévesztésére.
  • Gődényt korábban a magyar hatóságok rémhírterjesztéssel gyanúsították. Tavaly december 11-én hajnalban jelentek meg nála a rendőrök, házkutatást tartottak. Ezt követően a rendőrök nem őrizetbe vették, hanem előállították. Erre akkor szokott sor kerülni, ha valaki súlyos bűncselekményt követ el, vagy nem jelenik meg, és nem reagál a rendőrségi idézésre.
  • Júniusban a G7 nyomán itt írtunk arról, hogy százmilliókat kaszáltak a járványon a járványszkeptikus vitaminos celebekhez kötődő cégek.
  • Áprilisban arról is beszámoltunk, hogy Gődény György és az Orvosok a tisztánlátásért csoport tagjai nyerték el az első Laposföld-díjat. Itt pedig arról, hogy az Orvosok a tisztánlátásért csoportot valaki hogyan trollkodta meg.
  • Arról is közöltünk cikket, hogy elindult az álhírek megjelölése a magyar Facebookon, és Gődény egyik posztja rögtön el is bukott.
  • Arról, hogy miért számít szinte érinthetetlennek néhány járványtagadó orvos- és gyógyszerészceleb, itt írtunk bővebben.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!