A versenyhivatal vizsgálatot indított dr. Gődény szereplésével készített videók miatt

2020. október 29. – 09:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) dr. Gődény György szereplésével készített videók ügyében indított vizsgálatot, olvasható a szervezet közleményében. A versenyhivatal azt valószínűsíti, hogy a Nutriversum Kft. Youtube-csatornáján elérhető több videóban olyan állítások hangoztak el a gyógyszerésztől, amelyek nem felelnek meg az élelmiszerekre vonatkozó ágazati szabályoknak

A GVH dr. Gődény két koronavírussal kapcsolatos videóját, valamint „Az internet legnagyobb hülyeségei a táplálékkiegészítőkről” elnevezésű sorozatát vizsgálja. Azt írták, az európai közösségi szabályozás értelmében élelmiszerekkel kapcsolatban nem engedhető meg olyan egészségre vonatkozó állítás, amely orvos, egészségügyi szakember, vagy – bizonyos kivételekkel – egészségügyi szervezet ajánlásaira hivatkozik. Az ilyen reklámüzenetek tartalmuk valóságától függetlenül jogsértőnek minősülnek.

A GVH által vizsgált, YouTube-on megvalósult kereskedelmi gyakorlat azért lehet alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, mert az egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész) ajánlása azt az üzenetet közvetíti a fogyasztók felé, hogy az ajánlott termék megbízhatóbb, hatásosabb, mint a többi, ezzel pedig kiemeli a többi hasonló termék köréből, befolyásolva a fogyasztói döntést.

A versenyfelügyeleti eljárás nem jelenti azt, hogy a vállalkozás elkövette a jogsértést. Az csak a tények tisztázása és bizonyítási folyamat végén mondható ki. Ez akár hét hónapba is beletelhet.

Dr. Gődény Magyarorszán az egyik legismertebb vírusszkeptikus, a koronavírus-járványt rendszeresen bagatellizálja videóiban. Azt hangoztatta, hogy a koronavírus-járvány az influenzánál is enyhébb, és immunerősítéssel, vitaminszedéssel fel lehet venni a küzdelmet ellene.

A gyógyszerész kamupártja miatt is bekerült a hírekbe, a 2018-as országgyűlési választásokon indult Közös Nevező ellen költségvetési csalás bűntettének gyanújával is folyik büntetőeljárás, bár Gődény állítja, hogy neki nincs köze a párthoz, csak a reklámarca volt annak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!