Kamubetegséggel és egy kitalált orvossal trollkodták meg Gődényéket

2021. április 8. – 09:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon az elmúlt időszakban a kezdeti gikszerek után sikerült felpörgetni az oltási programot, többek közt ennek köszönhető az is, hogy a tervezett időponttól néhány nappal lemaradva meglett a 2,5 millió beoltott, amihez a kormány korábban a nyitást kötötte. Hátradőlni persze ettől még nem lehet, legutóbb a Magyar Orvosi Kamara fejtette ki azt az álláspontját, mely szerint korai még a nyitás, Szlávik János pedig pár napja arról beszélt, hogy az új vírusmutánsok megjelenése miatt akár 70-80 százalékos átoltottságra is szükség lehet, amitől azért még elég messze vagyunk.

Így is vannak, akik szerint az oltásokat is hiba volt beadni, ide tartozik például a Pócs Alfréd, Gődény György és Tamasi József által alapított Orvosok a tisztánlátásért nevű kezdeményezés is. Az Orvosok a tisztánlátásért vállaltan járványszkeptikus, és a védőoltásokban sem igazán hisznek, így nem meglepő, hogy nemrég felhívást tettek közzé, melyben olyanok jelentkezését várták, akik „az oltás felvétele után szenvedtek hátrányt, betegséget, vagy akár halált”.

Az általuk oltásáldozatoknak nevezett emberek beszámolóiból már két csokorra valót közzé is tettek – egyet március 31-én, egyet pedig április 4-én –, a beszámolókhoz mellékelt szöveg szerint mindenkitől kérnek valamilyen konkrét adatot, nehogy azzal vádolhassák őket, hogy kitalációkat terjesztenek, de a legtöbb esetben így sem igazán garantálja semmi, hogy valódi történetekről lenne szó.

Ezt a vonalat erősíti az is, hogy ugyan a 30-i beszámolóból azóta eltüntették, annak archív változatában még mindig ott virít egy teljesen egyértelmű trollkodás, amit Tamasi József gond nélkül közzétett a honlapon.

A levél írója egy bizonyos Váry Aranka, aki diabéteszesként állítólag már januárban megkapta az oltását, pár hete pedig szokatlan eredményeket produkált a szokásos éves vérvételén. Mint írta, utólag megállapították, hogy Ligma típusú vérképzési zavara van, ami miatt hetente vérhígítót és a fehérvérsejtek termelődését serkentő Grastofil tablettát kell szednie, ez pedig álláspontja szerint minden bizonnyal az oltás eredménye lehet. Aranka végül azt is hozzátette, hogy a Ligma betegségről érdemes tanulmányozni dr. Harry Baals kutatásait.

Forrás: Twitter
Forrás: Twitter

Aki az elmúlt két-három évben kicsit is odafigyelt az internetes trendekre, annak nyilván szemet szúrt pár dolog a levélben. Első körben például az, hogy a ligma betegség nem más, mint egy 2018-ban népszerű meme, amiről annak idején elterjesztették, hogy a népszerű Fortnite streamer Ninja elkapta, és meg is halt benne. Az egész persze arra ment ki, hogy megkérdezzék, hogy mi az a ligma, amire azt lehetett válaszolni, hogy „ligma balls”, vagyis „nyald meg a golyóim”. Ezen a vonalon tovább haladva dr. Harry Baals neve is gyanút keltő lehet, nem is véletlenül, hiszen kimondva kísértetiesen hasonlít arra, hogy „hairy balls” vagyis „szőrös golyók”.

Magyarra átültetve a levél tehát nagyjából olyan, mintha valaki azt írta volna Tamasiéknak, hogy az oltás után elkapta a ferit – milyen feri, ugye –, ha pedig szeretnének többet megtudni erről a betegségről, akkor olvassák el dr. Pofá Zoltán kutatásait.

Ez így kétségtelenül elég röhejesen hangzik, és jókat lehet nevetni rajta, de arra is rámutat, hogy bár Tamasi, Gődény és Pócs önmagukat komoly, az emberek érdekeit szem előtt tartó orvosokként aposztrofálják, egy teljesen nyilvánvaló trollkodás is napokig kint lehet az egyébként komolynak szánt cikkükben. Az Orvosok a tisztánlátásért másik alapítója, Gődény György legutóbb épp a múlt héten került be a hírekbe, mikor kiderült, hogy megint álhírt terjeszt az interneten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!