Felfüggesztett börtönt kapott Gődény rémhírterjesztés miatt

2021. szeptember 21. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

A vírusszkeptikus gyógyszerész rémhírterjesztés miatt egy év börtönbüntetést kapott, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztették, írja a Mandiner. Gődény egy tavaly megjelentetett írásában egyebek mellett víruspropagandának titulálta a kormányzat pandémia elleni intézkedéseit, a kötelező szájmaszkról pedig azt írta, hogy ártalmas az egészségre. A bíróság által hozott büntetővégzés még nem jogerős.

Döntést hozott a Nyíregyházi járásbíróság a vírusszkeptikus Gődény Görgy ügyében – tudta meg a Mandiner Szilágyi Lászlótól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivőjétől.

Mint lapunk is megírta, a Gődény elleni vádirat lényege szerint a férfi 2020. november 25-én a déli órákban „A választás szabadsága” címmel egy írást jelentetett meg a saját internetes oldalán, ami felkerült a vádlottról elnevezett egyéb közösségimédia-oldalára is. Gődénynél ezek után december 11-én hajnalban jelentek meg a rendőrök, házkutatást tartottak, majd előállították.

A cikkben a férfi értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot, a kormányzat intézkedéseit víruspropagandának titulálta, illetve az egész védekezést mesterségesen szított hisztériának nevezte. A kötelezően viselni rendelt szájmaszkokról azt állította, hogy azok az egészségre ártalmasak, védelmi eszköz szerepüket nem töltik be.

Mint a közlemény írja:

„A vádlott szándékosan valótlan és megalapozatlan állításai alkalmasak voltak arra, hogy a lakosságot megtévesszék, a védekezés irányítóival szemben bizalmatlanságot keltsenek, ugyanis az ő tevékenységüket vírusbizniszben való részvételnek minősítette.”

A vádlott célját elérte, ugyanis az internetes oldalán nagyszámban szóltak hozzá írásához az azt olvasók, a közösségi médiás oldalára is több száz komment érkezett, ugyanígy több százan meg is osztották azt.

A vádhatóság Gődény esetében tárgyalás mellőzésével, csupán az ügyiratok alapján eljárva, úgynevezett büntetővégzés meghozatalát indítványozta, felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérve a vádlottra.

A pénteken meghozott végzés alapján a gyógyszerészt rémhírterjesztés miatt egy év börtönbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztették. A döntés azonban nem jogerős, a vádlott és védője ugyanis kérheti a tárgyalás megtartását az ügyben. Az ügyészség ugyanakkor megfelelőnek tartja büntetést – mondta Szilágyi László.

Forrás: Gődény György közösségi oldala
Forrás: Gődény György közösségi oldala

Gődény György a közösségi oldalára feltett videóban reagált a döntésre. Ebben nehezményezte, hogy tárgyalás nélkül ítélték el, „se bizonyíték, se semmi”. Mint mondja: „valamit beterjesztett az ügyészség, amin elszöszmötölt a bíróság, aztán úgy gondolták, hogy tárgyalás nélkül hoznak egy ítéletet”.

„Hol a véleménynyilvánítás szabadsága?”

– kérdezi.

A gyógyszerész augusztus végén jelentette be közösségi oldalán, hogy a Youtube végleg törölte csatornáját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!