Vádat emeltek Gődény György ellen rémhírterjesztés miatt

2021. június 21. – 10:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje felfüggesztett börtönbüntetésre a vádlottat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség anonim sajtóközleményében jelentette be, hogy a Nyíregyházi Járási Ügyészség különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntettével vádolja azt a férfit, aki 2020. november 25-én az interneten olyan írást tett közzé, melynek tartalma alkalmas volt arra, hogy a koronavírus elleni védekezés eredményességét akadályozza.

A Gődény Györggyel kapcsolatos várható eljárásról korábban itt írtunk.

A vádirat lényege szerint a férfi 2020. november 25-én a déli órákban „A választás szabadsága” címmel egy írást jelentetett meg a saját internetes oldalán, ami felkerült a vádlottról elnevezett egyéb közösségimédia-oldalára is. Gődénynél ezek után december 11-én hajnalban jelentek meg a rendőrök, házkutatást tartottak, majd előállították.

A cikkben a férfi értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot, a kormányzat intézkedéseit víruspropagandának titulálta, illetve az egész védekezést mesterségesen szított hisztériának nevezte. A kötelezően viselni rendelt szájmaszkokról azt állította, hogy azok az egészségre ártalmasak, védelmi eszköz szerepüket nem töltik be.

Mint a közlemény írja:

„A vádlott szándékosan valótlan és megalapozatlan állításai alkalmasak voltak arra, hogy a lakosságot megtévesszék, a védekezés irányítóival szemben bizalmatlanságot keltsenek, ugyanis az ő tevékenységüket vírusbizniszben való részvételnek minősítette.”

A vádlott célját elérte, ugyanis az internetes oldalán nagyszámban szóltak hozzá írásához az azt olvasók, a közösségi médiás oldalára is több száz komment érkezett, ugyanígy több százan meg is osztották azt.

Az ügyészség különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntettével vádolja a férfit, mely bűncselekményért a törvény szerint 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje felfüggesztett börtönbüntetésre a vádlottat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől