Elindult az álhírek megjelölése a magyar Facebookon, Gődény egyik posztja rögtön el is bukott

2021. március 19. – 14:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már élesben is látható, hogy elindult a magyar Facebookon a tényellenőrzés, a mai napon például a koronaszkepticizmusáról elhíresült Gődény Görgy oldalának egyik posztját jelölték meg álhírként. Így néz ki, amikor ez történik egy bejegyzéssel:

Ahogy itt is jól látszik, az álhírként való megjelölés nem teszi elérhetetlenné az adott tartalmat. A felhasználó dönthet úgy, hogy a jelzés ellenére megnézi ezt a videót, vagy elolvashatja, milyen téves információt tartalmaz a tényellenőrzés szerint. Az így megjelölt posztok elérése ugyanakkor csökken, tehát kevesebb embernek jelenik meg a saját hírfolyamában egy olyan poszt, ami elbukott factcheck próbáján, mint azok a virális tartalmak, amelyekben nem találtak hamis információt.

A konkrét videóval egyébként az a probléma a tényellenőrzés alapján, hogy többek között azt állítják benne: azok, akiknek pozitív lett a koronavírus tesztje, 99 százalékban nem mutatnak tüneteket, nincs világszintű halálozási többlet, és az orvosok és a kórházak jó pénzt keresnek a covidos pácienseken.

Az ellenőrzőcikkben a videó hét állítását vizsgálták meg, és ennek alapján kiderült, hogy azok hamisak, kontextusból kiragadottak, vagy félrevezetőek.

A Facebook az AFP hírügynökséget bízta meg a tényellenőri feladatok ellátásával, Magyarországon egy munkatársat foglalkoztatnak. Erről a munkáról még március elején, a nyilvános bejelentéskor írtunk bővebben. Fontos, hogy a tényellenőrzés nem összekeverendő a Facebook általi moderálással. (Utóbbi esetben olyan tartalmakat is kiszűrhetnek jelentés alapján, amelyek véleményesek, de sértik az alapelveket, például mert rasszisták. A factcheking viszont arról szól, hogy adatokkal cáfolható álhíreket jelölnek meg, és egy háttércikkben részletesen meg is indokolják, miért nem igazak az adott állítások.)

Most, hogy a gyakorlatban is kezd már beindulni az álhírjelölés, megkérdeztük a tényellenőri pozíciót betöltő Záborszky Edét – aki az Indexben munkatársunk volt –, mit tapasztal, mióta megjelent a nyilvánosságban a személye. (Edével a Mandiner interjút készített a factchecking indulásakor, azóta bárki, aki a témában keresgél, megtalálhatja, ki a magyar tényellenőr.)

Volt kollégánk eddigi munkájáról azt mondta, eddig összesen 2 tényellenőrző cikk jelent meg, ezek fordítások. „Sok megtévesztő tartalom több országban is terjed egyszerre, ezért szerencsére csapatként tudunk dolgozni. Az, hogy hány megjelölés lett, nem mond el sokat, inkább a megosztások érdekesek, mivel azokra mind rákerül a címke. A magyar feliratos Rolf Kron videót (ezt posztolta ki Gődény is) több mint 30 ezer ember osztotta meg összesen. De ez nem verseny, a lényeg, hogy ne terjedjenek az álhírek.”

Mivel a Facebook tényellenőrzési tevékenysége elég markáns felhördülést váltott ki (főként a politikai jobboldalon illetve a kormánypárti nyilvánosságban), arról is kérdeztük, mióta arccal-névvel nyilvánosság elé állt, nem kap-e fenyegetéseket, negatív visszajelzéseket személyesen. Ede erre azt mondta:

„A Mandiner-interjú után pár másik lap is átvette, hogy én leszek az AFP tényellenőrző csapatának a magyar munkatársa. Ezek alatt a cikkek alatt volt jó pár agresszívebb komment, ezek talán abból a félreértésből fakadtak, hogy azt hiszik, én végzem a Facebook moderálását. Volt olyan, aki azt javasolta, hogy tűzzenek ki vérdíjat a fejemre, de nem hiszem hogy ez komoly volt. De közvetlenül nekem még nem küldtek zaklató, vagy fenyegető leveleket.”

Az AFP magyar tényellenőrző oldala itt érhető el.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass