Birtokolni is illegális a világ legdrágább gyapjúját

2024. január 12. – 03:30

Birtokolni is illegális a világ legdrágább gyapjúját
Vadon élő csiruk a Tibeti-fennsíkon, Kínában – Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Csirukat ölni sahtusért nem szép dolog, akinek van rá pénze, inkább érje be kasmírral és pasminával, esetleg vikunyával. Ez nem olyan mondat, amit az ember szívesen kapna egy nyelvvizsgán, még a tartalmának az elmagyarázásához is egy kisebb cikket kell írni. Kezdjük is.

A csiru a tibeti antilop helyi neve, az állat több ezer méteres magasságon él a Tibeti-fennsíkon és India északi részén. Az évszakok váltakozásával folyamatosan vándorol, és vele együtt vándorolnak azok a nomád orvvadászok, akik csiruk elejtéséből élnek. A tibeti antilopot ugyanis tilos vadászni, mert már nem sok példánya él: az ötvenes években még nagyjából egymilliós csirupopuláció 1998-ra a becslések szerint 45-75 ezresre zsugorodott. Ma már valamivel többen vannak, de még mindig fokozottan védett állatok.

Néhány másik hegyvidéki patáshoz hasonlóan a csiru testét is vékony szálú, finom gyapjú borítja, ami melegen tartja az állatot. Sőt, a tibeti antilop hasán található szőrzet még a himalájai hegyi kecske – avagy kasmírkecske – pehelyszőrénél, a kasmírgyapjúnál is vékonyabb szálú. Viszont a csirukat a kecskékkel szemben nem sikerült háziasítani, ezért csak vadászat révén lehet hozzájutni a gyapjukhoz, amit sahtusnak neveznek (angol átírással shahtoosh, a perzsa eredetű szó jelentése: „a gyapjak királya”). A sahtusból általában légiesen könnyű sálak készülnek, amiknek sokszor szintén sahtus a nevük. Egy ilyen sál elkészítéséhez mérettől függően három-öt antilopnak kell meghalnia, ráadásul a ruhadarab sokszor nem is melegít, hanem csak kiegészítő, dísze egy alkalmi öltözéknek.

A szálvastagság csak mikronokban mérhető (egy mikron egy mikrométer, a milliméter egyezred része), de aki tapintott már sima gyapjút és kasmírt, tudja, hogy kézzel is érezhető a különbség. Az emberi hajszál körülbelül 70-90 mikron vastag, és nincs az a juh, ami erre cserélné a szőrzetét. Már a kommersz juhgyapjú is sokkal finomabb, átlagosan körülbelül 25 mikron vastag, a merinói gyapjú még jobb, az nagyjából 20 mikronos. A kasmírkecske legfinomabb gyapja átlagosan 15 mikron vastag, de a csiru pehelyszőre még ezt is lepipálja 7-15 (átlagosan 11) mikronnal.

Balra a csiru, jobbra a kasmírkecske gyapjúszála elektronmikroszkóp alatt – Fotó: U.S. Fish and Wildlife Service / Wikipedia
Balra a csiru, jobbra a kasmírkecske gyapjúszála elektronmikroszkóp alatt – Fotó: U.S. Fish and Wildlife Service / Wikipedia

Természetesen nagy kereslete van A Létező Legfinomabb Gyapjúsálnak, és főleg ez az oka annak, hogy a tibeti antilopok száma pár évtized alatt a töredékére csökkent. Emiatt az indiai kormány már 1975-ben betiltotta a csiru vadászatát, 1992-ben pedig a veszélyeztetett fajokat védő washingtoni egyezmény (CITES) értelmében betiltották a sahtus nemzetközi kereskedelmét. Emiatt sahtussálat nemcsak árusítani illegális ma, de venni és birtokolni is.

Ez lassan ment át a köztudatba. 1994-ben az amerikai vadvédelmi szolgálat razziát tartott egy New York-i jótékonysági estélyen, amin 1400 dollárért árultak sahtusokat. A sálakat elkobozták, az importőr cég két tagja fejenként 32 ezer dolláros büntetéssel és próbaidővel megúszta az esetet. Megúszta, ugyanis vadvédelmi okokból tiltott áru tudatos csempészéséért Amerikában a pénzbüntetés hat számjegyű is lehet, a börtönbüntetés pedig öt évig terjedhet.

2000-ben a brit hatóságok csaptak le egy londoni kereskedőcégre, ahol 138 sahtust találtak, ott jóval enyhébb, 1500 font volt a bírság. 2001-ben a Vanity Fair arról számolt be, hogy több felső osztálybeli nő és szupermodell is szövetségi idézést kapott sahtus birtoklása miatt. Egyikük, Denise Hale nyilatkozott is a lapnak, és elmondta, először hall arról, hogy illegális ilyen anyagot birtokolni. Az eddigi legnagyobb sahtusfogást a svájci vámőrség és a Nemzetközi Állatjólléti Alap (IFAW) hozta össze 2005-ben, amikor 537 darab sahtuskendőt foglaltak le. A ruhadarabok értéke körülbelül 2,5 millió euró volt, előállításukhoz pedig legalább 1600 állatnak kellett elpusztulnia, ami akkor a faj teljes populációjának bő 3 százaléka volt.

Mindezek ellenére ma is működik a sahtus feketekereskedelme, egy nagyobb csiruszőr sálért akár 15 ezer dollárt (5 millió forint) is adnak, India egyes régióiban pedig egészen nyíltan árulják a sahtusokat. De nagyon etikátlan ilyen sálat vásárolni, mert a kereslet tartja életben az orvvadászatot. Emellett anyagi szempontból kockázatos is sahtust venni, mert a dílerek gyakran keverik az anyagot kasmírkecskegidák gyapjával, és a sahtusnak mondott sál kevesebb mint fele tartalmaz valódi csirugyapjút. Az emberi ujj ezt a különbséget nem képes érzékelni, csak mikroszkóp alatt vagy DNS-teszttel derülhet ki a turpisság. Emiatt az orgazdák nagy része meg is ússza a felelősségre vonást azzal, hogy ellenőrzéskor egyszerűen minőségi kasmírnak hazudja a sahtust.

2004-ben az amerikai hatóságok által lefoglalt sahtus – Fotó: Wikipedia / U.S. Fish and Wildlife Service
2004-ben az amerikai hatóságok által lefoglalt sahtus – Fotó: Wikipedia / U.S. Fish and Wildlife Service

Aki szeretné megkérdőjelezhető funkciójú, méregdrága ruhadarabokkal kifejezni a státuszát, az több sahtuspótlék közül válogathat. Kezdetnek ott van mindjárt a kasmír, aminek a szálvastagságtól függően több kategóriája van, de a legfinomabb, a pasmina (illetve a belőle kézzel szőtt kendő, ami szintén pasmina) tapintásra jól közelíti a csirugyapjút. Főleg a kasmírkecskegidák pasminája, ami átlagosan 13 mikron vastag, tehát már csak 2 mikronnal több, mint a tibeti antilopé, és aki kitapintja ezt a különbséget, annak már Marvel-képregényben a helye a szuperképességével.

A másik lehetőség a vikunya, egy dél-amerikai teveféle, ami szintén több ezer méteres magasságban él az Andokban, és ennek megfelelően pazar prémet növesztett magára. A vikunyagyapjú szálvastagsága átlagosan körülbelül 12 mikron, így nemcsak tapintásra, de árban is közelíti a sahtust. A vikunya tenyészthető, de csak nagyon szigorú szabályok szerint, az állatot csak két-három évente lehet nyírni, a szőre pedig nagy szakértelmet kíván, ezért egy vikunyagyapjúból készült ruha tényleg egy kisebb vagyon. Tessék, ez például egy hétezer dolláros stóla, de egy kisebb sálat már háromezerért is kapni.

A sahtustilalom és a vadvédelmi intézkedések egyébként jót tettek a csiruknak. Számuk 2009-re már 150 ezerre nőtt, és ezt a számot nagyjából azóta is tartják. Ezért 2016-ban a Természetvédelmi Világszövetség is módosította az állat „veszélyeztetett” státuszát „mérsékelten fenyegetettre”, de a sahtusra vonatkozó korlátozásokat nem oldják fel, hiszen az valószínűleg ismét rosszul érintené a csiruk populációját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!