Szabad evés előtt inni? És közben? Vagy utána?

2023. június 3. – 16:07

frissítve

Szabad evés előtt inni? És közben? Vagy utána?
Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A héten kaptunk egy olvasói levelet, ami szerint sokan vitatkoznak mostanában a neten arról, hogy szabad-e evés előtt/közben/után vizet inni. A Facebookon valóban hosszú posztok szólnak arról, hogy nem vagyunk kacsák, nem kell állandóan inni. Vizet se. Ez nem egy új kérdés, már korábban is felmerült.

Leggyakrabban azzal érvelnek az evés körüli vízivás ellen, hogy felhígítja a gyomorsavat, növeli a pH-értéket, amivel megnehezíti az emésztést. Emellett néha az is felmerül, hogy ha iszunk, akkor leáll a nyáltermelés. Ezekben van némi, sókristálynyi igazság, de ettől még nem kell úgy kiszárítani a szánkat evés közben, hogy homokot köpjünk.

Az elmélet egyébként nem kifejezetten új, a tétel az ájurvéda szerinti táplálkozási ajánlásokban is megjelenik. Ez egy alternatív gyógyászati forma, aminek történelmi gyökerei Indiáig nyúlnak. Érdemes megjegyezni, hogy bár sokan hasznosnak tartják, az evés közbeni ivást meghatározó elképzelésekre kevés tudományos bizonyíték van.

A víznek esélye sincs

Érdemes azzal kezdeni, hogy hogy is működik az emésztés. A folyamat nem a gyomorban kezdődik, hanem már a szájban: a rágás is az emésztési folyamat része, sőt kezdete, és a nyálban található enzimek is besegítenek az étel lebontásában. Miután nyeltünk, a táplálék a szájból a garaton át a nyelőcsőbe jut, majd szépen lassan levándorol a gyomorba, ahol megkezdődik a nagyüzemi bontás.

De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy mindig van egy fix adag sav a gyomorban, amibe beleesik a kaja, majd gyorsan elmerül, mint Gollam vagy a Terminátor. A gyomrunk jó esetben akkor és annyi gyomorsavat termel, amikor és amennyire szüksége van, hogy lebontsa a beérkezett táplálékot.

Emiatt viszont egy pohár víz nem nagyon tudja megakadályozni az emésztést. Természetesen nem arról van szó, hogy az elmélet, miszerint a víz hígítja a gyomortartalmat, alaptalan lenne. Logikus, hogy ha két folyadék találkozik, akkor ha nem hidrofób valamelyik, akkor többé-kevésbé elegyednek. A vizet azonban viszonylag gyorsan, nagyjából 20 perc alatt felszívja a gyomor. Ehhez képest a legtöbb táplálék nagyjából 24-72 órán át emésztődik. Arról nem is beszélve, hogy ahogy csökken a gyomornedv savassága, ezt a szervezet érzékeli, és termel annyi extra savat, hogy kiküszöbölje az eltérést.

A folyamat nem is ér véget a gyomorban. A részben feloldott táplálék pépesebb formában átkerül a vékonybélbe, ahol epével és enzimekkel keveredik. A tápanyagkinyerés nagyjából 75 százaléka itt történik meg. Míg a gyomornedv kémhatása erősen savas, a vékonybélben már enyhén lúgos a közeg. Ezek után a cucc átkerül a vastagbélbe, ahol kivonjuk belőle a vizet és a sókat, és a megmaradt salakanyag összesűrűsödik, hogy felkészüljön a távozásra.

„Még ha a gyomor tele van is vízzel, az akkor sem akadályozná meg az étel megemésztését”

– mondta Deborah D. Proctor gasztroenterológus 2019-ben a Washington Postnak. Ennek Proctor szerint többek között az is az oka, hogy az emésztő enzimeket nem zavarja meg a víz abban, hogy hozzátapadjanak a kajarészecskékhez. Ezekből látható, hogy a víznek gyakorlatilag semmi esélye, hogy megakassza az emésztést.

Még segíthet is

A víz nemhogy rontaná az emésztést, inkább segíti. A szájban segít síkosítani, hogy a rágott étel könnyebben lecsússzon, és végig segíti a táplálék útját. Azt is fontos kiemelni, hogy a nyál és a gyomorsav fontos összetevője a víz, aminek valahonnan jönnie kell. A test ilyenkor a belső készletekhez nyúl, ezért is van az, hogy minél inkább kiszáradunk, annál inkább sűrűbb a nyálunk.

Ha evés előtt iszunk, azzal csak megnöveljük a vízkészletet, síkosítjuk a csöveket, és segítünk azon, hogy a végén a salakanyagok megfelelő állagban hagyjanak el minket. Tulajdonképpen a víz elengedhetetlen, hogy az ember megússza a szorulást.

Ha étkezés előtt sok vizet iszunk, akkor telítve érezzük magunkat. Ez persze hozzáállás kérdése, hogy jó vagy rossz hír-e, hiszen ha telítve vagyunk, könnyebb kevesebbet enni, ami segíthet például a fogyásban. De ahogy írtuk, a vizet nagyjából 20 perc alatt feldolgozzuk, szóval nem egy hosszú távú akadály. Ez azonban puffadáshoz is vezethet, úgyhogy érdemes kis kortyokban előhidratálni, és nem túlzásba esni.

Tehát a tudomány jelen állása szerint nem probléma, ha étkezés előtt, közben, vagy után vizet iszik. Persze, mint mindig, érdemes figyelni a mértéktartásra, de ha nem iszik meg néhány másodperc alatt több liter vizet, akkor legrosszabb esetben egy kis puffadásra, néhány böffentésre számíthat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!