Tudni akarja a Korrupcióellenes Munkacsoport, civil tagjai megsértették-e a szuverenitást

2024. szeptember 30. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányzati és civil szereplőkkel felálló Korrupcióellenes Munkacsoport (KEMCS) megszavazta, hogy a szervezet hivatalos állásfoglalást kérjen a Szuverenitásvédelmi Hivataltól, hogy vajon a KEMCS civil tagjainak antikorrupciós tevékenysége megengedhető-e, avagy sérti a nemzet szuverenitását – írja az Átlátszó.

Előzménynek leírja a lap hétfői cikkében, hogy a Lánczi Tamás vezette hivatal egyedi, átfogó vizsgálatot indított a KEMCS két civil tagja által képviselt Átlátszóval és a Transparency International Magyarországgal szemben június végén. Hozzáteszik, olyan adatokat is bekértek, amelyek megosztása súlyos forrás- és adatvédelmi aggályokat vet fel. A KEMCS civil tagjai emiatt szolidaritási nyilatkozatot tettek, amire azonban semmilyen válasz vagy észrevétel nem érkezett.

Lánczi egy nyilvános vitán később kijelentette, hogy a korrupció ellen csak pártalapítás útján, választásokon való részvétellel jogszerű küzdeni. Ha valaki civilként tesz ilyet, akkor az gyanús, felforgató, elítélendő tevékenységet folytat, és sérti Magyarország szuverenitását. A KEMCS civil tagjai számára ez elfogadhatatlan az Átlátszó cikke szerint.

A helyzet elég fonák, ugyanis a KEMCS civil tagja nem lehet olyan személy, akinek kötődése van párthoz, és az ebben résztvevő civilek nem is akarnak politikai pályára lépni.

Szeptember 17-én tartott munkacsoporti ülést a KEMCS, aminek civil tagjai kérték a Hivatal állásfoglalását. Ebben többek közt azt kérik, a Hivatal „fejtse ki, hogy a Korrupcióellenes Munkacsoport civil tagjainak korrupció elleni tevékenysége, figyelemmel arra, hogy egyik civil tag sem tagja politikai pártnak és nem indul a választásokon, megengedhető-e, avagy sérti a nemzet szuverenitását”.

Csampa Zsolt államtitkár jelezte, a javaslatot nem kéne tárgyalni, nyilvánvaló, hogy a Munkacsoport szakmai és nem politikai szervezet. Ezért a KEMCS kormányzati képviselői nem akarnak állást foglalni a kérdésben. A munkacsoport jelen lévő tagjai végül 9 igen, 9 tartózkodás és 0 nem szavazat mellett elfogadták a határozatot.

Legutóbb Horváth József miatt írtunk a Szuverenitásvédelmi Hivatalról, amikor kiderült, a szocializmus idején a III/III-as belügyi alosztályon dolgozó Horváth József nyugállományú vezérőrnagyra bízták rá a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet vezetését. Ez az intézet nem titkosszolgálat, de revolverezésre és arra jó lehet, hogy megpróbálja hitelteleníteni a kormánykritikus vagy független sajtót, illetve a civil szervezeteket.

A David Pressman amerikai nagykövet által is bírált hivatal legutóbb a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület és az Átlátszónet Alapítvány ellen indított vizsgálatot. A Szuverenitásvédelmi Hivatal idén februárban kezdte meg működését a kormány többség által elég tágra szabott hatáskörrel, az állami szerv gyakorlatilag bárkit és bármit ellenőrizhet, ha „külföldi beavatkozásra utaló folyamatokat” sejt. Az elmúlt fél évben vizsgálatot indított az ellenzéki összefogás pártjai ellen, a Transparency International Magyarország és az Átlátszó ellen is, de a Hivatal vezetője, Lánczi Tamás szerint a Telex is idegen érdekeket képvisel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!