Célba vette a Szuverenitásvédelmi Hivatal a gödi Samsung necces ügyeit felszínen tartó civil szervezetet

2024. szeptember 12. – 17:02

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember elején újabb két civil szervezet, a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület és az Átlátszónet Alapítvány ellen indított vizsgálatot a Szuverenitásvédelmi Hivatal – írta meg az Átlátszó.

A hivatal levélben arról tájékoztatta a Göd-Ért Egyesületet, hogy tevékenységét „egyedi vizsgálat” alá vonja. A vizsgálat elrendelését azzal indokolják, hogy 2023-ban egy EU-s pályázaton keresztül civil érdekvédelmi tevékenységre nyert támogatást, illetve hogy 2024-ben az egyesület részt vett a választási kampányban jelölő szervezetként, és két képviselőt juttatott a gödi képviselő-testületbe.

A vizsgálathoz az állami szerv számos dokumentumot és információt kíván begyűjteni a gödi civil szervezettől, többek között adatokat az egyesület szakmai és nem szakmai tevékenységéről, sajtómegjelenésekről, illetve bankszámla- és főkönyvi kivonatokat 2020-ig visszamenőleg a gazdasági tevékenységükről.

A vizsgálat indoklásában is említett, a „Közös Értékeink” program keretében elnyert EU-s pályázatot külön vizsgálja a hivatal, ezért információkat vár a gödi civilektől az elnyert támogatás felhasználásáról, valamint az egyesület önkormányzati választási kampányáról, így például a kampány során elért emberek létszámáról, a plakátok és szórólapok mennyiségéről.

A Göd-ÉRT Egyesület egyébként leginkább a gödi akkumulátorgyár ügyében végzett tevékenységéről lehet ismert, amely során feltárták a Samsung-gyár jogszabálysértő és környezetkárosító működését.

A gödi civil szervezettel egy időben az Átlátszónet Alapítvány is levelet kapott Lánczi Tamás hivatalától, amelyben arról tájékoztatták a szervezetet, hogy külföldről támogatott szervezetnek tekintik, és kiterjesztik az alapítványra is az Átlátszóval szemben még júniusban megindított vizsgálatot. A Szuverenitásvédelmi Hivatal dokumentumokat vár az alapítvány gazdasági tevékenységéről, valamint két nemzetközi forrásból származó támogatásról, az Open Society Institute 2021-ben, három évre megítélt támogatásáról, valamint az Ökotárs Alapítvány által 2023-ban, EU-s forrásból, a „Közös Értékeink” program keretében két évre megítélt támogatásról. A „Közös Értékeink” programban a most vizsgálat alá vont két civil szervezet együttműködési megállapodással közösen vett részt.

Az Átlátszó szerint a kiküldött kérdéssorok alapján a Hivatal tiltott kampányfinanszírozást vizsgálhat a Göd-ÉRT Egyesület esetében, egészen pontosan azt feltételezhetik, hogy az egyesület a „Közös Értékeink” programban kapott forrásokat választási kampányra költhette. Ez azonban nem lehetséges, mivel 2024 márciusában, a Göd-Ért Egyesület és az Átlátszónet Alapítvány megszüntette az együttműködést, a gödi civilek pedig elszámoltak a felhasznált támogatásokkal, a fel nem használt forrásokat pedig visszautalták az alapítványnak.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatát mindkét szervezet alkotmányellenesnek tartja, mivel a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályi kötelezettségüknek eleget tesznek és teljesen átláthatóan működnek. Szakmai és pénzügyi beszámolóik nyilvánosan elérhetők a honlapjaikon, az ezen túlmenő adatok tekintetében, a szervezetek álláspontja szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal alkotmányellenesen kér betekintést egy privát egyesület életébe.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal idén februárban kezdte meg működését a kormány többség által elég tágra szabott hatáskörrel, az állami szerv gyakorlatilag bárkit és bármit ellenőrizhet, ha „külföldi beavatkozásra utaló folyamatokat” sejt. Az elmúlt fél évben vizsgálatot indított az ellenzéki összefogás pártjai ellen, a Transparency International Magyarország és az Átlátszó ellen is, de a Hivatal vezetője, Lánczi Tamás szerint a Telex is idegen érdekeket képvisel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!