Ideiglenesen felfüggesztette a bíróság a gödi akkumulátorgyár engedélyét

2024. május 2. – 16:38

Másolás

Vágólapra másolva

Helyt adott a Budapest Környéki Törvényszék egy gödi civil szervezet Samsung SDI Zrt. ellen benyújtott keresetnek, és ideiglenesen hatálytalanította a gödi akkumulátorgyártó üzem környezethasználati engedélyét.

– derült ki a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület csütörtöki Facebook-bejegyzéséből, melyhez a civil szervezet mellékelte az április 24-én megkapott bírósági végzést is. A gödi Samsung-gyárnak a korábban tapasztalt rendellenességek ellenére a Pest Vármegyei Kormányhivatal 2023. decemberében tíz évre megadta a környezethasználati engedélyt.

A mostani végzés azonban felfüggeszti a környezethasználati engedélyt, vagyis a gyárnak elvileg le kellene állítani a gyártását.

A környezetvédelmi hatóságnak értesítenie kell a Samsung SDI-t a végzésről, és hogy ez biztosan megtörténjen, a Göd-ÉRT levélben szólította fel a kormányhivatalt, illetve a Samsung SDI Zrt-t, hogy mivel az egységes környezethasználati engedély hiányában a gödi üzem nélkülözi a működéshez szükséges engedélyt, a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. gödi telephelyén folytatott tevékenységét azonnal fel kell függeszteni.

A bíróság indoklása szerint a kormányhivatal határozata nem vette figyelembe az üzem évek óta fennálló zajszennyezését, emellett rendkívül megengedőnek bizonyult a levegő- és vízszennyezés, valamint a gyártás során keletkező akkumulátor-hulladék ügyében is. Ezért az azonnali jogvédelem elmaradása súlyosabb hátrányt okozna, mint a halasztó hatály elrendelése. A végzés szerint

amennyiben a perben bebizonyosodik a tevékenység káros környezeti hatása, akkor változhat a beruházás engedélyezhetősége.

A bírói döntés következménye az is, hogy a nem hatályos környezethasználati engedély miatt a gyárbővítés érdekében indított új eljárás lefolytatása nem jogszerű – a mintegy 43 ezer négyzetméter területre titokban tervezett gyáregségek építéséhez nem adható ki engedély.

Az akkumulátoriparról szóló cikksorozatunkban korábban részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a gödi Samsung-gyárat az elmúlt években számtalanszor megbüntették, amiért nem tartotta be a tűzvédelmi, iparbiztonsági, munkavédelmi és építési szabályokat. A bírságok többnyire 2-3 milliósak voltak, miközben az állam több tízmilliárddal támogatja a céget, és a kedvező jogszabályi környezet megteremtésével – a beruházások „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé” tételével – is igyekszik elhárítani a projektek előtt álló akadályokat.

A bírósági végzéssel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak és a Samsung SDI Zrt-nek is.

Frissítés: Cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, hogy a bíróság a Samsung működését függesztette fel. A valóság ezzel szemben az, hogy a bíróság csak a Samsung környezethasználati engedélyét függesztette fel, a gyárban a termelés továbbra is zajlik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!