A zajszennyezésnél csak egy dolog biztosabb: a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélye

2023. december 11. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

Megkapta 2033-ig érvényes környezethasználati engedélyét a gödi Samsung-gyár, ezért ebben az időszakban a korábban jelzett rendellenességek ellenére zavartalanul működhet, írja az Átlátszó. Bár a 2018-ban létesített üzem működése több hatósági előírásnak sem felel meg, az engedélyt kiadó Pest Vármegyei Kormányhivatal szerint elég, ha ezek a jövőben teljesíti majd a Samsung.

A cikk szerint az akkumulátorgyár nyolcvan zajforrása közül egy ideje kettő éjszaka nem hallható, de a helyiek beszámolói alapján a zajszint nem csökkent érdemben. A kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya szintén megállapította, hogy a korábbi zajcsökkentő intézkedések nem érték el a kívánt célt, a zaj továbbra is meghaladja a határértéket, és károsíthatja az érintett ingatlanok lakóinak egészségét.

Az engedély kiadásának előzménye, hogy a hatóság szeptemberben teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálatot rendelt el a Gödön működő akkumulátorgyárban. Az akkori döntés oka, hogy a Samsung telephelyén létesülő második gyáregység nagyteljesítményű hőtermelő kazánjának felépítése előtt a cég nem szerezte meg a kötelező környezethasználati engedélyt.

A vizsgálat hátterében állt az is, hogy a gyárban évek óta több ezer tonna szerves oldószert használnak, és ez kimutatható a környék kútjaiban. További probléma, hogy a hatóság a zaj- és egyéb környezetterhelő kibocsátások teljeskörű vizsgálata helyett szinte csak a Samsung Zrt. által benyújtott adatokra és a jövőre vonatkozó ígéreteire támaszkodott az engedély kiadásakor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!