Pressman: Valamit véd a Szuverenitásvédelmi Hivatal, de az nem Magyarország szuverenitása

2024. szeptember 18. – 14:51

Másolás

Vágólapra másolva

David Pressman, az USA budapesti nagykövete is beszédet mondott a Budapest Fórum külpolitikai konferencián szerdán, ahol Orbán Viktornak is üzent – írta a Privátbankár.hu. Pressman arról beszélt, hogy az amerikai diplomácia korábban még eltűrte, hogy a magyar kormány mást mond, mint amit tesz, de az USA egyre kevésbé elnéző Magyarországgal szemben.

A nagykövetet aggodalmát fejezte ki a Szuverenitásvédelmi Hivatal tevékenységével kapcsolatban is. Szerinte ez a szerv a demokrácia két fontos pillérét, a szabad sajtót és a civil társadalmat veszi célba.

„Valamit véd a Szuverenitásvédelmi Hivatal, de az nem Magyarország szuverenitása”

– mondta Pressman, szerinte az is beszédes, hogy a hivatal a Transparency International, az Átlátszó és a Göd-ÉRT Egyesület körül vizsgálódik, a szuverenitásra veszélyt jelentő szervezetekként kezelve azokat. Utalt Lánczi Tamás, a hivatal vezetőjének kijelentésére is, miszerint a civil szervezetek nem léphetnek fel a kormányzati korrupció ellen, szerinte ezért tartja a kormány veszélyesnek az átláthatóságot.

Beszélt Iványi Gábor és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség ügyéről is, amelynek szerinte súlyos jogi és egzisztenciális következményei vannak. Bírálta azt, hogy a kormány nem tűri a kritikát, és ha valaki akár apolitikus kritikát fogalmaz is meg, könnyen a lejáratás célpontjává válhat. „Senki sem akar a következő lenni. Ezt a sorsot márpedig egy módon lehet elkerülni: azzal, ha csendben maradsz” – mondta a nagykövet.

Szerinte Magyarország nem az átláthatóság és a demokrácia iránti elköteleződésről tesz tanúbizonyságot. Azt mondta, eddig elnézték a kormány retorikainak vélt túlzásait, de mostanra a radikális beszédmód egyre jobban illeszkedik a tényleges tettekhez. az USA nem fogja tétlenül nézni, ahogy a kormány aláássa a magyar demokráciát és nyugati szövetségi rendszereket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!