Visszavonul a politikától Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes, Zugló volt polgármestere

2024. szeptember 30. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk frissül!

Visszavonul Horváth Csaba, volt főpolgármester-helyettes, Zugló volt polgármestere. „Aktív politikai pályafutásom a mai nappal véget ér, de a jövőben is maradok, ami mindig is voltam: a közélet iránt érdeklődő, konstruktív, kritikus és önkritikus budapesti polgár” – írta közleményében Horváth Csaba. Az MSZP távozó politikusa felsorolta pályafutása szerinte legfontosabb állomásait, itt említette például az Uzsoki, a Szent Imre és a Bajcsy-Zsilinszky kórház fejlesztését, és azt írta, nagyon szeretett dolgozni az állatkerti Nagyszikla fejlesztésén is. Horváth Budapestért felelős kormánybiztosként is dolgozott, komoly sikerként írta le például a 3-as metró teljes akadálymentesítését.

Azután kell távoznia a zuglói polgármesteri székből, hogy a júniusi önkormányzati választáson megverte őt a momentumos Rózsa András, a szavazatok 36,61 százalékát megszerezve. A második a fideszes Borbély Ádám lett (32,18 százalék), a regnáló polgármester, Horváth Csaba csak a harmadik helyet csípte el (21,37 százalék). „Egy olyan politikai helyzetbe keveredtem, ahol csak ellenségek vettek körbe, és nem volt lehetőség tisztességes kampányt folytatni Zuglóról” – fogalmazott június közepén Horváth, aki az év elején nem vállalta az ellenzéki előválasztást, amit Momentum és a Szikra Mozgalom kezdeményezett, így megosztott volt az ellenzék a kerületben.

Azt júniusban még nem tudta megmondani, hogy októbertől mit fog csinálni. A DK-MSZP-Párbeszéd fővárosi listájának 8. helyéről nem sikerült bekerülnie a Fővárosi Közgyűlésbe. Megkérdeztük Horváthtól, hogy marad-e a politikában, ha nem jut be, amire akkor azt mondta: kevesebb mint 72 órával a választás vége után még nem tud erre válaszolni.

Horváth Csaba – Fotó: Bődey János / Telex
Horváth Csaba – Fotó: Bődey János / Telex

Horváth az MSZP egyik legrutinosabb fővárosi politikusa, 22 éve tölt be valamilyen pozíciót. 2002-től 2014-ig országgyűlési képviselő, és az első négy évben a II. kerület polgármestere volt. 2006-től Demszky Gábor főpolgármester-helyetteseként dolgozott, és 22 éve tagja a Fővárosi Közgyűlésnek. Öt éve az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjeként nyert Zuglóban, akkor a szavazatok 50,33 százalékát kapta.

Horváth Csaba ellen jelenleg büntetőeljárás zajlik, korrupciós bűncselekmények miatt augusztus 22-én emeltek vádat ellene, Baja Ferenc volt miniszter, Molnár Zsolt és Tóth Csaba ellen is a zuglói és az újbudai parkolási rendszer ügyében. A vádirat Zuglót érintő részének lényege szerint 2016-ban a kerületben bevezetett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére közbeszerzési eljárásokat folytattak le. Az ügynek fideszes érintettje is van, őt szeptember elején nevezte meg 444, a vádirat szerint az egyik MSZP-s politikus 30 milliót kért, a másik már 40 milliót akart magának, részletek ebben a cikkben.

De mik is a Horváth elleni ügyek?

Az ügyészség az említett politikusokkal szemben két, az elmúlt évekből származó korrupciós ügyben emelt vádat. Azzal vádolják őket, hogy gyakorlatilag védelmi pénzt szedtek közbeszerzéseket nyert cégektől. Vagyis a cégeknek fizetniük kellett, hogy önkormányzati megbízásokat kapjanak, illetve azokat ne veszítsék el.

Az ügy mögött azonban felsejlik egy másik bűnügy is, amelyben idén februárban 50 ember ellen emeltek vádat Győrben. Őket azzal vádolják, hogy egy áfacsalásra szakosodott bűnszervezetet és céghálót építettek ki, amellyel több milliárd forint értékben károsították meg a magyar államot. A bűnszervezethez tartozó két cég lehetett korrupciós kapcsolatban az MSZP-s politikusokkal, és egy vádalku keretében a bűnszervezet vezetője vallott rájuk.

A zuglói parkolás üzemeltetéséről szóló ügy a legismertebb az ügyek közül. Zugló 2016-ban, tehát még Karácsony Gergely polgármestersége alatt vezette be a fizetős parkolást. Az üzemeltető kiválasztására közbeszerzési eljárást folytattak le, amelyen a Sis Parking Kft. nyert. Ugyanúgy, ahogy az akkor még fideszes vezetésű Újbudán és Józsefvárosban is. A vád szerint Horváth Csaba és Tóth Csaba a cégtől először a nyereség felét kérte a megbízásért cserébe. Ennek megfelelően a vád szerint 2017 és 2019 között havi 10-15 millió forintot vettek át a cég képviselőjétől. A zuglói parkolásról ebben az időben már olyan hírek jelentek meg, hogy veszteséges. Ez a 444 későbbi dokumentumfilmje szerint úgy történt meg, hogy a cég bevételének nagy részét egyszerűen kilopták belőle.

Az ügyet bonyolítja, hogy a zuglói parkolás üzemeltetését elnyerő Sis Parking Kft. több szálon is az áfacsalással vádolt bűnszervezethez kötődik. A bűnszervezet vezetője F. Zsolt egykori BKV-igazgató pedig egy vádalku keretében vallott Horváth és Tóth ellen. Horváth szerint ő soha nem kapott pénzt F.-től, a vádalku részeként pedig hazugságokat adtak a súlyos bűncselekmények miatt nehéz helyzetben lévő férfi szájába, aki a vallomásért cserébe az eredetileg javasoltnál jóval kisebb büntetést kaphat.

A számlagyáras üggyel összefüggésben egyébként már 2022-ben házkutatást tartottak a zuglói önkormányzatnál és Horváth Csaba polgármester otthonában. Horváth akkor tagadta, hogy tudná, miről van szó. Kérdés, hogy a nyomozók akkor és azóta találtak-e rá és a többi MSZP-s politikusra terhelő bizonyítékot, vagy csak F. Zsolt vallomására építik fel a vádat.

Horváth <3 Bayer

Arról is írtunk, hogy Horváth-nak az elmúlt években volt egy másik érdekes ügye is. Itt az történt, hogy a kormányközeli Balázs Attila vállalkozó cége, a Bayer Construct megvásárolt egy hatalmas zuglói telket, amin egy iroda- és lakáskomplexumot kezdett építeni. A beruházást az eredetihez képest jelentősen módosított tervek szerint valósítják meg, azt az állam először több rendeletmódosítással segítette, majd kiderült, hogy elkészülés után meg is vásárolja.

Itt egyrészt kialakult egy konfliktus a beruházást ellenző helyi civilek és a beruházást végző Bayer Construct, valamint az azt támogató Horváth Csaba zuglói polgármester között. Másrészt kialakult egy konfliktus az önkormányzat és a Bayer között is, amiben Horváth Csaba és Tóth Csaba is a beruházó oldalára álltak. A Bayer, illetve a telket korábban birtokló beruházó egy csomó vállalást tett az önkormányzatnak az építési engedélyekért cserébe (P+R parkoló, közfunkciók kialakítása stb.)

A Bayer azonban a vállalások egy részétől elállna, és első körben szerették volna elérni, ha azokat egyszerűen elengedik nekik. Később aztán 250 milliót, majd 350 milliót, majd már 2,5 milliárd forintot ajánlottak volna a kötelezettségeik elengedéséért cserébe az önkormányzatnak. Horváth ebben a kérdésben – a zuglói képviselő-testület többségével szembemenve – végig a Bayer oldalán állt. A testület például 2022 nyarán felszólította Horváth-ot és a jegyzőt, hogy készítsenek beszámolót arról, hogy a Bayer maradéktalanul eleget tett-e a szerződésekben szereplő kötelezettségvállalásoknak, és készítsenek elő egy jogi eljárást arra az esetre, ha kiderül, hogy nem. Horváth erre idén júniusig nem volt hajlandó. Horváth Csabát tehát az elmúlt években valami nagyon kötötte a beruházáshoz, és ez a kötelék a választás elvesztésével a jelek szerint felbomlott.

Horváth a Telex kérdéseire az augusztusi vádemelés után a következőket felelte: „A vádiratot sem a védőm, sem én nem kaptuk meg. A vád tényéről a mai hírekből értesültünk. Az üggyel kapcsolatban csak azt tudom ismételni, hogy sem bűnt, sem törvénysértést nem követtem el. Tiszta lelkiismerettel állok a bírósági eljárás elé, biztos vagyok abban, kiderül, hogy a vád egy alaptalan koholmány. Erről bárki személyesen is meggyőződhet, mivel a tárgyalás nyilvános lesz.”

Érdekesség még, hogy Horváth-ék ügye már a folklórba is beivódott, valaki megtrollkodta szeptember közepén a Duna Worldön futó Önök kérték egyik adását, és a „régi csapatnak” küldte Elvis Presley-től a Jailhouse Rockot. „Csabának, Zsoltnak, Ferinek, Gergőnek, a másik Csabának, Lacinak és Gergelynek a régi és jövőbeli szép emlékek tiszteletére, és mert mindannyian Elvis-rajongók” – írta a Géza nevű néző.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!