Horváth Csaba: Egyszerre támadott a Fidesz és Hadházy Ákos, a végén a Tisza Párt párt szavazói döntöttek

2024. június 12. – 15:09

Horváth Csaba: Egyszerre támadott a Fidesz és Hadházy Ákos, a végén a Tisza Párt párt szavazói döntöttek
Fotó: Horváth Csaba / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Lejárató rágalmakkal, hazugságokkal győztek le. Egyszerre támadott a Fidesz és Hadházy Ákos. Válogatott hazugságokat ismételgettek, és ezek hatására a végén a Tisza Párt szavazói azt választották meg, akit nem támadtak” – mondta a Telexnek Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere a vasárnapi választási vereségéről.

A momentumos Rózsa András nyerte a polgármester-választást a XIV. kerületben a szavazatok 36,61 százalékával. A második a fideszes Borbély Ádám lett (32,18 százalék), a regnáló polgármester, Horváth Csaba csak a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhat fel (21,37 százalék). „Egy olyan politikai helyzetbe keveredtem, ahol csak ellenségek vettek körbe, és nem volt lehetőség tisztességes kampányt folytatni Zuglóról” – fogalmazott Horváth, aki az év elején nem vállalta az ellenzéki előválasztást, amit Momentum és a Szikra Mozgalom kezdeményezett, így megosztott volt az ellenzék a kerületben.

Az MSZP-s politikus szerint a Fidesz évek óta olcsó, aljas lejáratókampányt folytat ellene, de ugyanezt tapasztalja az elmúlt két évben Hadházy Ákostól is.

„Tudomásul kell venni, hogy sajnos a tisztességtelen kampány nem csak a Fideszre jellemző”

– mondta a zuglói polgármester Hadházyról, aki a 2021-es ellenzéki előválasztáson előbb Horváth fontos szövetségesét, az MSZP-s Tóth Csabát győzte le Zuglóban, majd az országgyűlési választáson is nyerni tudott a választókerületben. Hadházy a kampányban Rózsa Andrást támogatta, és sokat kritizálta a kerület MSZP-s vezetését többek között a Bosnyák téri Bayer-beruházás miatt.

„Rózsa Andrásnak nagyon kevés szerepe volt a megválasztásában. Nem róla szavaztak a zuglóiak, hanem a lejáratás és a hazugságok voltak hatásosak. Ezzel együtt én gratuláltam neki a választás után” – folytatta Horváth, aki szerint a legvégén az döntött, hogy Magyar Péter kiadta a jelszót: nem szabad a DK-ra és az MSZP-re szavazni. Azt nem lehet ellenőrizni, hogy valóban a Tisza Párt szavazói döntötték-e el a zuglói polgármester-választást, ám tény, hogy a kerületben Magyar Péterék fővárosi listája kapta messze a legtöbb szavazatot (29,31 százalék). Rózsa András polgármesterként pedig majdnem annyi szavazatot gyűjtött be, mint amennyien a Tisza Párt és a Momentum fővárosi listájára szavaztak Zuglóban.

„Azt kívánom az utódomnak, hogy ne kerüljön ilyen méltatlan helyzetbe. Csak Zugló építésére kelljen koncentrálnia, és ne zavarja belső ellenség a munkáját”

– üzente utódjának szocialista politikus.

Azt még nem tudta megmondani, hogy októbertől mit fog csinálni. A DK-MSZP-Párbeszéd fővárosi listájának 8. helyéről csak akkor kerülhet be a Fővárosi Közgyűlésbe, ha a lista első hat helyéről legalább ketten nem veszik fel a mandátumukat. Megkérdeztük Horváthtól, hogy marad-e a politikában, ha nem jut be a Fővárosi Közgyűlésbe. Erre csak megismételte: kevesebb mint 72 órával a választás vége után még nem tud erre válaszolni.

Horváth az MSZP egyik legrutinosabb fővárosi politikusa, 22 éve tölt be valamilyen pozíciót. 2002-től 2014-ig országgyűlési képviselő, és az első négy évben a II. kerület polgármestere volt. 2006-től Demszky Gábor főpolgármester-helyetteseként dolgozott, és 22 éve tagja a Fővárosi Közgyűlésnek. Öt éve az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjeként nyert Zuglóban, akkor a szavazatok 50,33 százalékát kapta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!