Négy párt és szervezet próbálja meg összefogva lenyomni a Fideszt és az MSZP-t Zuglóban

2024. június 1. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

Eggyel szélesebb, a Párbeszéddel kibővült ellenzéki összefogás jött létre Zuglóban a Fidesszel, és sajátos módon az MSZP-s kerületvezetéssel szemben – derül ki Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő friss posztjából.

Ehhez az kellett, hogy visszalépjen a Párbeszéd két megmaradt önkormányzati képviselőjelöltje, ami most megtörtént. Így a 14 zuglói választókerület mindegyikében lett egy-egy jelölt, aki a Momentum, a CivilZugló, a DK vagy a Szikra Mozgalom soraiból kerül ki (plusz egy független jelölt), és akit az itt felsorolt többi szervezet támogat. Rajtuk kívül viszont még mindig ott van az LMP és a Kutyapárt, akik teljesen külön, saját jelöltekkel indulnak a Hadházy Ákos által „Fidesz-MSZP koalíció”-nak nevezett felállással szemben.

Hadházy ezzel arra utal, hogy a kerületben regnáló Horváth Csabát (MSZP) és szocialista képviselőit még ellenzéki berkekből is sok kritika éri azzal kapcsolatban, hogy a Fidesszel összejátszva mutyiznak a kerületben. A legutóbbi botrány a főépítész menesztése körül alakult ki, de a Horváth ellen felálló ellenzéki pártok szerint még az előző országgyűlési választás után a felszínről eltűnt Tóth Csaba körei is ott maradtak a kerületben. A Momentum Horváth Csaba ellentmondásos személye miatt előválasztást akart kiharcolni, de a polgármester ebbe nem ment bele.

Ilyen körülmények között Zugló lett az egyik legkaotikusabb kerület, ahol a korábban együttműködő ellenzéki pártok most egymásra indulnak, ezzel megnyitva az esélyt a Fidesz előtt a városrész visszaszerzésére. A kormánypárt zuglói polgármesterjelöltje Borbély Ádám, az összefogott ellenzéki szervezeteké Rózsa András (Momentum), az MSZP-s Horváth Csabához húzó képviselőjelölteket pedig egy Tóth Csaba-közeli, Összefogás Zuglóért Egyesület nevű szervezet jelöli. Ennek az egyesületnek az elnöke Békefi László, akit korábban Tóth Csaba bizalmi embereként azonosítottak, és aki ebben a ciklusban a kerület átláthatósági biztosa volt. A helyzetet megértését tovább bonyolítja, hogy maga Horváth viszont továbbra is az MSZP, a DK és a Párbeszéd jelölje.

Természetesen külön indul a Mi Hazánk is az egyes körzetekben, de az eltérő szavazóbázis miatt ez az összefogás-mizériát kevésbé érinti.

A megegyezés hiánya miatt kaotikussá vált városokról és kerületekről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!