Horváth Csaba két éve nem indítja el a pert Balázs Attila cége ellen, amit a közgyűlés kér tőle

2024. június 28. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

Zugló képviselő-testülete két éve várja, hogy az önkormányzat pert indítson a Bosnyák térre – mint azóta kiderült, állami szerveknek épülő – irodaházakat építő Zugló-Városközpont Kft.-vel szemben, de Horváth Csaba polgármester a legutóbbi, csütörtöki ülésen sem készítette el a peres iratokat – írja a 24.hu. A portálnak nyilatkozó Victora Zsolt független képviselő szerint a választásokon vesztes polgármester időhúzásra játszhat, hogy a kötelezettségszegési pert már az új polgármesternek és testületnek kelljen elindítania.

A zuglói testület 2022 nyarán fogadott el egy határozatot, amelyben felszólította a polgármestert és a jegyzőt, hogy készítsenek beszámolót arról, hogy Balázs Attila cége maradéktalanul eleget tett-e a telekértékesítési pályázatban, a szerződésekben, a közérdekű fejlesztési kötelezettségvállalásokban foglaltaknak, és készítsenek elő jogi eljárást az ügyben. Erre 2022 szeptemberéig volt ideje Horváth Csabának, de kicsúszott a határidőből, és azóta sem készültek el a kért anyagok.

Pedig Victora Zsolt szerint (aki októbertől nem lesz képviselő) 15–20 milliárd forintról is szó lehetne a perben, ha az elindulna, így kiemelt sürgősséggel kellene kezelni az ügyet. Tiba Zsolt jegyző a képviselőnek válaszolva azt mondta, azért csúszik a per, mert az önkormányzat egy külső ügyvédi irodát bízott meg azzal, hogy megállapítsák, mekkora összeget követelhetne a kötelezettségszegési perben az önkormányzat, de még nem készültek el a munkával. Horváth Csaba szerint pedig igazságügyi szakértőnek kell megállapítania, hogy a beruházó korábbi vállalásainak mi a „jelenértéke”.

A Bosnyák térre Balázs Attila és cége, a Bayer Construct épít irodanegyedet, amelyet 244 milliárd forintért már meg is vett a magyar állam. Ezt viszont nem verték nagy dobra, a vásárlásról csak azért tudunk, mert Hadházy Ákos, Zugló parlamenti képviselője megtalálta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szerződései között. A beruházás már korábban is komoly állami segítséget kapott, összesen hét kormányrendelet támogatta a beruházást azzal, hogy fölmentette a helyi építési szabályok alól. Dienes János, Zugló főépítésze ellenezte a beruházást, ami miatt nemcsak a céggel, de a polgármesterrel is konfliktusba került, majd tavaly októberben menesztették is a posztjáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!