A bíróság másodfokon is úgy döntött, az államnak ki kell adnia a Tiborcz üzlettársával kötött 244 milliárdos szerződést

2023. november 29. – 18:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék szerdán másodfokon is Hadházy Ákos és a közpénzek átláthatóságáért dolgozó Transparency International (TI) civil szervezetnek adott igazat, és arra kötelezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t, küldje el a független képviselőnek a zuglói Bosnyák téri piac szomszédságában épülő ingatlanegyüttes 244 milliárd forintért való megvételéről szóló szerződést.

A politikus szerdai Facebook-posztjában közölte, hogy a per során a bírók megnézték a szerződést és semmi olyat nem találtak benne, ami alapján – ahogy azzal az MNV jogászai érveltek – nemzetbiztonsági kockázatait jelentene, ha a nyilvánosság megismerhetné a részleteket. A másodfokú ítélet a Transparency International Telexnek küldött magyarázata szerint csak annyiban különbözik az elsőfoktól, hogy a bíróság a kiadni rendelt szerződést aláíró személyek nevét és névaláírását is – személyes adatokra hivatkozva – kitakartatta.

A képviselő beszámolója szerint a tárgyalás két hetet csúszott amiatt, hogy az államot képviselő jogászok két oldalt egyszerűen kihagytak a bíróság részére átadott dokumentumból.

Ahogy azt több cikkünkben is figyelemmel kísértük, a nagyszabású zuglói ingatlanfejlesztés régóta borzolja a kerületi lakók idegeit, és birizgálja a kíváncsiságát. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy egy tízszintes – mélygarázs, földszint és egy 8 emeletes – épületben 162 lakást és 2 üzletet alakítanak ki a Bosnyák és a Mosztár utca sarkán, a volt Csömöri úti edzőpálya egy részén. A beruházást a Bayer Construct magyar tulajdonú vállalatcsoport indította, amelynek elnöke, Balázs Attila, a NER egyik üstökösének számít, és akinek Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor vejével is vannak közös üzletei.

A projektcég még a választások előtt megkérte a rozsdaövezeti akcióterületté való kijelölést a zuglói projekthez, amelynek elnyerésével a területen felépülő új lakásokra érvényes kedvezményes 5 százalékos áfa is visszakérhető, ami jelentős versenyelőny a többi új lakáshoz képest. A magáncélú projektet az állam nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősítette, majd idén áprilisban 244 milliárd forintért megvette. A Zuglóban mandátumot nyert Hadházy Ákos csak véletlenül bukkant rá az erről szóló dokumentumra a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szerződései közt, melyről szerinte annak ellenére nem szóltak az üzletről még a zuglói városházának sem, hogy az önkormányzatnak elővásárlási joga van erre a területre. A tulajdoni lapokból kiderül, hogy a Bayer leánycége, a Zugló-Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft. már kapott is mintegy 31 milliárd forintot az államtól, igaz, jelzálogjoggal biztosítva.

A cikk korábbi változatában Hadházy Ákosra momentumos képviselőként hivatkoztuk. A hibát korrigáltuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!