Böröcz László: Félnivalója nincs a Fidesznek, de tennivalója igen

Legfontosabb

2024. szeptember 23. – 07:00

Böröcz László: Félnivalója nincs a Fidesznek, de tennivalója igen
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Akkor leszek elégedett, ha a legjobb önkormányzatot tudom összerakni a következő években – mondja Böröcz László, az I. kerület október elején hivatalba lépő fideszes polgármestere. A Fidelitas volt elnöke június 9-én legyőzte a kerületet öt éve irányító V. Naszályi Mártát, bár valójában már két éve többségbe került a jobboldal a helyi testületben. Böröcz 2020-ban azzal a feladattal érkezett az I. kerületbe, hogy „újraépítse a polgári oldalt”. Szerinte nincs káderhiány a Fideszben, és rengeteg tehetséges fiatal van a Fidelitasban. Fővárosi képviselőként abban bízik, hogy senkinek nem lesz érdeke káoszt csinálni a közgyűlésben, polgármesterként pedig egyelőre nem szeretne országos ügyekben megszólalni.

A Fidesz Budapesten egyedül az I. kerületet tudta visszahódítani az ellenzéktől a június 9-i választáson. Ön szerint mi volt az, ami itt működött, és a többi, ellenzéki vezetésű kerületben nem jött össze a kormánypártoknak?

Sok szempontból más helyzetben voltunk, mert mi nagyon korán el tudtuk kezdeni az építkezést, míg volt olyan kerület, ahol csak a választás előtt három-négy hónappal döntöttek a polgármesterjelöltről.

A 2019-es választás után itt szétesett a polgári oldal és a Fidesz. 2020-ban azzal a feladattal érkeztem, hogy építsük újra.

Azzal kezdtem, hogy minden képviselőtől kértem hat-hat nevet, akikkel szerintük érdemes lenne a kerületről beszélgetni. Ötven-hatvan emberrel találkoztam, akiktől szintén azt kértem, hogy adjanak még két-két nevet. 2023-ban már 2000-2500 emberrel voltunk aktív kapcsolatban a kerületben, akik heti szinten vettek részt a programjainkon. A Fidelitasban azt tanultam, hogy a siker alapja a közösségépítés. Itt az I. kerületben nagy közösséget építettünk.

Ez hiányzott a többi kerületben?

Mi ezt próbáltuk ki. Kellő energiát és időt kell fordítani a közösségépítésre, két-három hónap alatt nem lehet eredményt elérni. Másrészt nagyon sok olyan ügy került napvilágra az utóbbi másfél-két évben az I. kerületi baloldali vezetésről, ami érdekelte a helyi lakosokat. Decemberben indítottunk egy összetett konzultációt, rengeteg kérdést tettünk fel a kerületieknek. A visszajelzésekből raktuk össze aztán a programunkat. Nem a nagypolitikával foglalkoztunk, hanem a helyiek számára fontos ügyekkel.

Azt hibás döntésnek tartja, hogy sok helyen szinte az utolsó pillanatban jelentették be a Fidesz polgármesterjelöltjét?

A helyi közösségek döntötték el, hogy kit jelölnek. Nálunk ilyen szempontból szerencsésebb csillagállás volt. Nyilvánvalóan több esélye van annak, aki hosszabb ideig tud dolgozni. Ehhez persze bele kell tenni a munkát is, mert akár éveket is el lehet úgy tölteni, hogy nem történik előrelépés. Az igazi kulcs pedig az volt nálunk, hogy kellően motivált csapattal dolgoztam.

A Fővárosi Közgyűlésben teljesen lecserélte a Fidesz a tapasztalt képviselőit, kerületi polgármestereit ismeretlen fiatalokra. Kovács Péter XVI. kerületi polgármester szerint jobb kompromisszumot is lehetett volna kötni. Ön egyetértett a döntéssel?

Nem tisztem azt mondani, hogy ez jó döntés volt-e, vagy nem. Gyakran megkapjuk azt a kritikát, hogy miért nem fiatalít a Fidesz, és miért nem próbálunk ki új arcokat. Most pont ez történik a fővárosban. A következő években dől majd el, hogy ez egy jó lépés volt-e.

Szeptember közepén még mindig bizonytalan, hogy fog tudni működni a Fővárosi Közgyűlés, hiszen senkinek nincs többsége. A Fidesz miben érdekelt: legyen egy stabilan működő közgyűlés, vagy inkább oszlassák fel a testületet, és írjanak ki új választást?

Remélem, senki nem érdekelt abban, hogy káosz alakuljon ki Budapesten, mert annak csak a budapestiek látnák a kárát.

Az időközi választásban sem lenne érdekelt a Fidesz?

Nem hiszem. Az I. kerületben is feloszlathattuk volna a képviselő-testületet, amikor két éve többségbe kerültünk, de akkor sem tartottam ezt jó döntésnek. Budapesten most elég vakon tapogatózunk mi is. Ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy mi lesz a Fővárosi Közgyűlésben.

Az I. kerületben miért nem oszlatták fel a testületet, ha elégedetlenek voltak a polgármester teljesítményével?

A ciklus közepén jártunk, és elment volna fél év azzal, hogy mindenki az időközi választásra készül, és senki nem foglalkozik a kerület ügyeivel. Volt már olyan, ahol bejött az időközi választás, és nyert a fideszes csapat, máshol azonban rosszabbul jöttek ki ebből. Az elmúlt két évben többségben voltunk a testületben, nagyon sok mindent el lehetett így is intézni.

A Fővárosi Közgyűlés működésének egyik feltétele, hogy főpolgármester-helyettest válasszanak. Kit támogatna a Fidesz-frakció? Megszavaznák például Vitézy Dávidot?

Ebben a kérdésben nem én vagyok a kompetens, hanem a Fidesz fővárosi elnöke, Szentkirályi Alexandra. Nem született még döntés, nem tudok konkrét választ adni.

De ön alkalmasnak tartaná Vitézy Dávidot a posztra?

Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy én mit gondolok, a frakció egységesen fog szavazni. Lefolytatjuk a vitákat belül, és a közgyűlésben már mindenki a közös döntést fogja képviselni. Egyedül a főpolgármester úrnak van jogosítványa arra, hogy helyettest jelöljön, mi csak szavazunk az előterjesztésről. Még nem tudjuk, kit fog jelölni, így nagyon nehéz erről beszélni.

A Fidesz kivel fog tudni együttműködni a közgyűlésben? El tud képzelni koalíciót egy másik frakcióval?

Én elsősorban polgármester vagyok, és csak másodsorban fővárosi képviselő. Ahhoz hogy ki tudjuk alakítani a stratégiánkat, látni kell: Karácsony Gergely miben állapodik meg Magyar Péterrel és Vitézy Dáviddal. Most csak vakon tapogatózunk, nem tudjuk, hogy a Fővárosi Közgyűléssel mi fog történni. A Fidesz fővárosi frakcióját Szentkirályi Alexandra vezeti, alapvetően ő fog dönteni ebben a kérdésben.

Az elmúlt években több fideszes polgármester – például Cser-Palkovics András és Kovács Péter – is kritizálta a kormány központosító politikáját. Az I. kerület megválasztott polgármestereként mit gondol arról, hogy a kormány elvette az önkormányzatoktól az iskolákat, a kórházakat és számos más döntési jogkört?

Vannak olyan területek, ahol jó a központosítás, és egy csomó folyamatot lehet így racionalizálni. Nem titok azonban, hogy a szakrendelők államosítása ellen az I. kerületi Fidesszel mi tiltakoztunk. Szerencsére ez mára lekerült a napirendről. Minden központosítást érdemes időről időre felülvizsgálni, és megnézni, hogy milyen gyerekbetegségei vannak. A tankerületi rendszer bevezetése után is megtörtént ez, és jóval decentralizáltabb lett, mint korábban.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

És az építésügy elvonásáról mit gondolt? Az I. kerületben több nagy építkezés is zajlik, amelyekre gyakorlatilag semmi ráhatása nincs az önkormányzatnak.

Ez nem igaz. A főépítészek elég komoly hatáskört kaptak az új törvényben: dönthetnek arról, hogy támogatnak-e egy építkezést, és megadják-e az engedélyt, vagy sem. Azt inkább szakmai kérdésnek tartom, hogy az építésügy hol van jobb helyen: az önkormányzatnál vagy a kormányhivatalnál.

Ön szerint hol lenne jobb helyen?

Az én szempontomból lehet, hogy jobb helye lenne az önkormányzatnál, minden polgármester azt szeretné, hogy minél több terület felett diszponáljon a kerületében. Az azonban, hogy a kormányhivatalhoz került az építésügy, még nem jelenti azt, hogy rosszul működne.

V. Naszályi Márta a Mészáros utcában akart buszállomást, de a tervet a lakosság tiltakozására visszavonta. Ön nemrég azt írta, hogy kitiltaná a turistabuszokat a kerületből. Valahol parkolniuk kell a buszoknak, és valahogy fel kell jutniuk a Várba a turistacsoportoknak. Mi az ön megoldási javaslata?

Valóban kitiltjuk a turistabuszokat. A turistacsoportok sok bevételt hoznak a helyi vállalkozásoknak, az önkormányzat azonban az idegenforgalmi adón kívül maximum annyit tud profitálni, hogy magasabb áron tudjuk kiadni az ingatlanokat a frekventáltabb helyeken. A kerület fejlesztéséhez pluszbevételekre van szükségünk.

Az a tervünk, hogy az önkormányzat szolgáltatóként egy elektromos buszflottából álló körjáratot indítana, amely a Gellért-hegyet, a Citadellát érintve végigmenne a Várkert Bazáron, majd a Dísz és Szentháromság téren a Mátyás-templomhoz.

Ezzel az alternatívával ki tudnánk váltani a helyi lakók nyugalmát zavaró nagy turistabuszokat, és komoly bevételhez jutnánk. A buszok nagy része, nagyjából 70 százaléka a szállodahajóktól érkezik. Azt meg tudjuk oldani másképp, hogy a turisták eljussanak a körjárathoz.

Mekkora forrásra van szükség az elektromos buszjáratok elindításához, és mikorra valósulhat meg a projekt?

December végéig szeretnénk összerakni egy komplex tervet, és remélem, hogy a jövő év elején már konkrét lépéseket is tudunk tenni. Nagyjából egy év lesz szerintem, amire összeáll az egész. Az elmúlt öt év legnagyobb problémája az volt, hogy az önkormányzat képtelen volt megvalósítani bármit is. Nem tudok olyan projektet mondani, amit az I. kerületi önkormányzat végigvitt volna.

A kerületi testületi ülések az elmúlt hónapokban már leginkább egy csatatérre hasonlítottak. A választás óta beszélt V. Naszályi Mártával? Milyen átadás-átvételre számít?

Nem beszéltünk, csak rendezvényeken találkoztunk. Az átadás-átvétel időpontjáról aztán leveleztünk, október 1-jén reggel 9 órakor lesz. Úgy tudom, hogy a hivatalban már készítik elő a dokumentumokat. Az elmúlt évek működését látva a kérdés az lesz, hogy minden dokumentumot megkapunk-e. Ez nyilván nem fog az első nap kiderülni.

Mi lesz a hosszú évek óta húzódó Ruszwurm cukrászda ügyével? A szerződésüket már 2015-ben felmondta az előző vezetés, 2019-ben a Kúria döntése után megindult a kiürítési eljárás. A cukrászda azonban továbbra is működik, a végrehajtás halasztása már nem a polgármesteren múlt.

Az nem lehet megoldás, hogy a Ruszwurm teljesen eltűnik, mert a márkának van értéke, külföldön is sokan ismerik. Az önkormányzatnak ezért az az érdeke, hogy a hely Ruszwurm néven működjön tovább. Az más kérdés, hogy ki és hogyan üzemelteti. Szerintem már rég le lehetett volna zárni az egész ügyet, ha a polgármester asszony nem tesz ellenkező irányú lépéseket. Amíg jó viszonyban volt a tulajdonossal, addig egészen más volt az önkormányzat hozzáállása. Miután összevesztek, már sóval hintené be a helyet. Ha jók az információim, a legutóbbi, júniusi kiürítés előtt pár nappal a tulajdonos megtámadta a kiürítés végrehajtásának módját, és amíg a bíróság azt kivizsgálja, felfüggesztették az eljárást. Én 99,9 százalékra mondom, hogy a bíróság a kiürítést jóvá fogja hagyni, és ez meg is fog történni.

A Ruszwurm Kft.-nek több százmillió forintos tartozása van a kerület felé, és mivel az elmúlt években minden vagyoneleme eltűnt, esélytelen a behajtás, egy fillért sem fogunk látni. Az a kérdés, hogy a márkanevet levédető Szamos családdal meg lehet-e egyezni. Elképzelhető, hogy az önkormányzat lesz az egész mögött, de az is, hogy az egészet pályázatra kell kiírni. A Ruszwumtól egyébként kerestek most szeptemberben, de mondtam, hogy október 1-je után tudunk beszélni bármiről. Az szeretném, hogy az egész folyamat nagyon transzparens legyen.

A gellérthegyi siklóról mi az álláspontja? Támogatná a projektet?

Ez egy nehéz kérdés. 2020-ban a főpolgármester úr és V. Naszályi Márta még támogatta a projektet, aztán valami történt, és elkezdték támadni azokat az engedélyeket, amelyeket korábban még jónak tartottak. Nem teljesen értem ezt, mert a fővárosnak résztulajdonosként több százmillió forint bevétele lenne évente. Az átadás-átvétel után látnom kell majd a dokumentumokat, hogy meg tudjam mondani: jó lenne-e a sikló nekünk. Eddig csak politikai nyilatkozatokat hallottam. Ha a kerület és az ott lakók szempontjából nézem, egyetlen egy értelme lenne: ki tudná váltani a nagy turistabuszokat. Arra azonban a korábban említett buszos körjárat is megoldást jelenthet.

Térjünk át egy másik témára! Orbán Viktor Tusványoson megfújta a harci trombitát, és kiadta a jelszót: vagány, nemzeti érzelmű fiatalokat kell toborozni. Hol voltak ezek a fiatalok az elmúlt években?

Vagány, nemzeti érzelmű fiatalok szerintem mindig is voltak, de az biztos, hogy a Covid alaposan megrángatta a közösségeket, és minden ifjúsági szervezet működésére rossz hatással volt, hogy megszűntek a személyes találkozások. Hálás lehetek, hogy abban az időszakban voltam a Fidelitas elnöke, amikor nem kellett megküzdeni ilyen problémákkal. 2019-ben a Fidelitas kongresszusán 600-700 küldött volt, és házelnök úr azt mondta, hogy soha nem működött olyan jól a Fidelitas, mint az utóbbi években. Ellenzékben sokkal könnyebb ifjúsági szervezetet építeni, mint kormányzáskor.

A Fidelitas olyan politikusokat nevelt ki, mint Rogán Antal, Szijjártó Péter vagy Gyürk András. Az elmúlt évekből azonban nehéz lenne olyan fiatal politikust találni, akinek az ifjúsági szervezetből indult a karrierje. Mi ennek az oka?

Szerintem ez az állítás ilyen formában nem igaz. Azt fontos látni, hogy a Fidesz egy generációs pártként indult anno. A miniszterelnök úr generációja nagyon fiatalon került be a politikába, és aztán a kétezres évek elején érkezett a következő generáció, amelynek tagjai 2010 óta fontos posztokat töltenek be a kormányzásban is. Nyugat-Európában ötven évesen lesz valaki miniszterelnök, és a nagy jobboldali néppártoknál fokozatosan zajlik generációváltás: ahogy kiöregszenek, visszavonulnak a politikusok. Nálunk történelmi okai vannak annak, hogy ez nem így történt, de a következő évtizedben lehet majd generációváltás.

Mégis úgy tűnik, már most utánpótlás-problémája lehet a Fidesznek. Van olyan fidelitasos, aki alkalmas lenne magasabb pozícióra?

Ezzel azt feltételezik, hogy le kellett volna váltani azokat a vezetőket, akik most vannak pozícióban. Rengeteg tehetséges ember került ki a Fidelitasból az utóbbi tíz évben is. Nagyon sokan dolgoznak az államigazgatásban, az önkormányzatokban, csak épp ezek nem olyan látványos pozíciók, mint például egy miniszteri poszt. Az tény, hogy egyelőre nincs magasabb pozícióban a fiatal generáció, de miért is lenne, amikor a jelenlegi vezetés még elég fiatal ahhoz, hogy ne kelljen a visszavonuláson gondolkodnia. Életkori okai vannak ennek, és nem látok semmi problémát.

A kegyelmi ügy után nem az derült ki, hogy káderhiány van a Fideszben, amikor februárban villámgyorsan kellett valakit találni Novák Katalin és Varga Judit helyére? A 47 éves köztársasági elnököt a 68 éves Sulyok Tamás váltotta például.

Szerintem nincs káderhiány. Más oka volt annak a döntésnek, és nem az, hogy ne lennének a Fideszben jól képzett és tehetséges fiatalok. Nekem is nagyon fiatal csapatom van, a képviselők átlagéletkora 37-38 év körül lehet. Jól felkészültek, bármelyikük megállná a helyét az országos politikában is, de mi most az I. kerületért dolgozunk. Én is sokat gondolkodtam azon, hogy minek van több értelme az én szempontomból: parlamenti képviselőként folytatni, vagy elindulni polgármesternek. Mindenkinek el kell döntenie, hogy a nagypolitikát vagy a helyi politikát érzi-e magához közelebbinek.

A közvélemény-kutatások szerint nem áll túl jól a Fidesz a fiatalok körében. A Medián júliusi felmérése szerint a kormánypárti szavazótábor 7 százaléka van csak 18 és 29 év között. A Fidelitas volt elnökeként mennyiben érzi magát ezért felelősnek?

Kérdés, hogy a Mediánt mennyire tekintjük irányadónak, és egyáltalán hogyan tették fel a kérdést. Amikor én a Fidelitas elnöke voltam, a fiatalok 30-32 százaléka a Fideszt támogatta. Azóta őszintén szólva ezt nem kísértem figyelemmel, de az I. kerületben nem tapasztaltam, hogy a fiatalok részéről óriási lenne az elutasítottságunk. Sőt, a fiatalabb szavazók nélkül valószínűleg nem is nyertünk volna. Én inkább azt látom, hogy jóval polarizáltabb lett a közvélemény, mint korábban, és a közösségi média felerősíti, homogenizálja az egyes csoportok véleményét. A kormánypártot támogató fiatalok sehol sem mondják hangosan azt a mellüket döngetve, hogy mennyire kormánypártiak. Az ellenzéki fiatalok feltüzeltebbek, hiszen el tudják mondani, hogy miért nem tetszik nekik a rendszer.

Magyar Péter nem szipkázza el a Fidesz fiatal szavazóit?

Én ezt nem tapasztaltam a környezetemben. Az biztos, hogy Magyar Péter felforgatta az ellenzéki tábort. Egyes vélemények szerint a Fidesztől is elvitt 1-2 százalékot, más szerint 6-7 százalékot. Olyan mértékben azonban biztosan nem, ami a Fidesz számára bármilyen problémát jelentene.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Fidesz jól reagál arra az új politikai helyzetre, amit Magyar Péter teremtett?

Mindenkinek megvan a maga szerepe és feladata, én a helyi politikát választottam. Az I. kerületben mi mindent meg fogunk tenni azért, hogy bebizonyítsuk: mi vagyunk a jó választás. Országos szinten a kormánynak is az a feladata, hogy megmutassa: a magyar emberek akkor járnak jól, ha ez a kormány marad 2026 után is. Nem hiszek abban, hogy közvélemény-kutatások alapján messzemenő következtetéseket lehetne levonni hat hónap után. Nem is érzem annyira stabilnak a Tisza Pártot. Egyrészt rendkívül heterogén, kevert szavazóbázisa van, másrészt valójában nem tudjuk, hogy bizonyos kérdésekben mit gondolnak. Könnyű a hype-ot fenntartani, de szerintem változni fog a helyzet, amikor konkrét kérdésekben kell megszólalniuk. A Fidesznek nem kell megijednie a Tisza Párttól.

Nincs is félnivalója a Fidesznek?

Félnivalója nincs, tennivalója igen.

Mit kell tenni?

El kell végezni a munkát. Jól kell kormányozni, ami szerintem az elmúlt 14 évben kifejezetten sikeres volt Magyarországon. Mindemellett el kell tudni mondani az embereknek, hogy a magyar kormány mit tesz értük. Nem féltem a kormányt és a Fideszt ebben sem. Nyilván ez egy verseny, ilyen a demokrácia.

Azt mondta, a helyi politikát választotta. Az országos politikából ezek szerint teljesen kiszáll?

Azért választottak meg, hogy az I. kerülettel foglalkozzam.

A polgármesterek között bőven van olyan, aki országos ügyekben is szeret véleményt mondani.

Új polgármester vagyok. Előbb be kell bizonyítanom azt, hogy hatékonyan el tudom végezni azt a feladatot, amit rám bíztak a választók. Könnyebben nyilvánít véleményt egy polgármester más ügyekben is, ha már bizonyított. Nagyon sokat beszélnek most rólunk, mert rajtunk kívül nem tudott más jobboldali fordítani Budapesten. Azt szeretnénk elérni, hogy öt év múlva már azért kerüljünk szóba, mert sikeresen működtetjük az önkormányzatot. Akkor leszek elégedett, ha a legjobb önkormányzatot tudom összerakni a következő években.

Van olyan polgármester, akire mintaként, példaképként tekint?

Nem szeretnék nevet mondani, különböző típusú polgármesterek vannak jobb- és baloldalon is. Itt van például V. Naszályi Márta, aki az országos politikával volt elfoglalva, és ideológiai háborút folytatott mindenki ellen. A II. kerületben Őrsi Gergely pedig teljesen kivonta magát a pártpolitikából, már azelőtt is, hogy kilépett az MSZP-ből. A választási eredményt nézve valószínűleg Őrsi Gergelynek volt igaza.

A 2022-es országgyűlési választáson képviselőjelöltként indult az I. kerületet is magában foglaló választókörzetben. 2026-ban ismét megpróbálja?

Nem tervezem. Már csak azért sem, mert az nem lenne korrekt a választókkal szemben sem. Nem arra kértek fel, hogy induljak el a ‘26-os országgyűlési választásokon, szeretném kitölteni a polgármesteri ciklust.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!