Kovács Péter: Lehet, hogy Orbán Viktornak vissza kellene jönnie a magyar politikába rendet tenni a Fideszen belül

2024. július 28. – 20:04

Kovács Péter: Lehet, hogy Orbán Viktornak vissza kellene jönnie a magyar politikába rendet tenni a Fideszen belül
Kovács Péter – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Nincs válságban a Fidesz, de egy nagyon komoly jelzést kapott arra, hogy jobban kell csinálni dolgokat” – mondta Kovács Péter XVI. kerületi polgármester a június 9-i önkormányzati választásról. A fideszes politikus meglepően kritikus volt pártjával szemben a tusványosi fesztivál egyik programján. Mit kell változtatnia a Fidesznek, jó döntés volt-e Szentkirályi Alexandra visszalépése, és veszélyt jelent-e Magyar Péter? A kormánypártok egyik legnépszerűbb budapesti polgármesterét kérdeztük. Kovács 2006 óta vezeti a XVI. kerületet, 2010 és 2014 között pedig országgyűlési képviselő is volt.

Úgy fogalmazott a polgármesterek kerekasztal-beszélgetésén Tusványoson, hogy az önkormányzati választás egyedüli nyertese a Tisza Párt volt, és a Fidesz a korábbiakhoz képest rosszabbul szerepelt. Miben látja ennek az okát?

A kormánynak el kell gondolkodnia azon, hogy jó irány-e, ha minden feladatot elvesznek az önkormányzatoktól és központosítanak. Szerintem nem jó irány, ezt én minden fórumon igyekszem jelezni. A választók a polgármesterektől várják el, hogy megoldják a helyi problémákat, de nem sok ráhatásunk van például az oktatásra és az egészségügyre, mióta az iskolák és a kórházak fenntartását átvette az állam. Újabban már a szakrendelők központosításáról van szó. Azt gondolom, hogy a kormány tanul ebből a választási eredményből.

Ezek szerint a szakrendelők államosítása lekerülhet a napirendről?

Én nagyon remélem. Orbán Viktor Magyarország legjobb miniszterelnöke, és kellő bölcsességgel rendelkezik ahhoz, hogy belássa, ha valamit korrigálni kell. A szakrendelők állami kézbe vétele nem jó irány. Először bizonyítson a kormány a már korábban átvett területeken. Rendet kéne tenni a kórházakban, és ha ott már minden jól működik, akkor gondolkozzunk el azon, hogy szükség van-e a szakrendelők központosítására.

Ezt a véleményét Orbán Viktorral is megosztotta?

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy Orbán Viktor a választási kampányban a XVI. kerületben is járt, és egy fél órát tudtunk beszélni. Leginkább erről volt szó.

A Tisza Pártot nevezte a június 9-i választás nyertesének. Mire számít Magyar Pétertől a következő két évben? Lehet belőle kormányváltó erő?

Nagyon szomorú lennék, ha olyan miniszterelnöke lenne Magyarországnak, aki titokban lehallgatta a feleségét, és ezt utána nyilvánosságra is hozta. Szerintem inkább üstökösként ívelt fölfele, de aztán vissza fog zuhanni. Amikor a színpadra lépett, a baloldalinak nevezett médiumok hájpolták őt. Aztán amikor Gyurcsány Ferenc úgy gondolta, hogy veszélyt jelent a számára, akkor már nem annyira. Ettől függetlenül arra számítok, hogy a baloldali politikusok egy jelentős része át fog lépni a Tisza Pártba.

És a Fideszből lesznek átlépők?

Nem hiszem. Soha nem lehet persze kizárni, de van egy örökbecsű mondás, hogy az árulást mindenhol szeretik, az árulókat meg sehol. A fideszesek többsége Magyar Péterre azért mégiscsak árulóként tekint. Nem tartom valószínűnek, hogy ezek után az ő pártjához csatlakoznak, de azt sem hiszem, hogy Magyar fideszes politikusokból szeretne pártot építeni. Inkább azt látom, hogy vannak olyan emberek, akik csalódtak a Fidesz politikájában, és egy jelentős részük most egy új, magát jobboldalinak mondó szereplőre szavazott inkább. Nem vagyok politikai elemző, de ez Magyar szavazóbázisának a 20 százaléka lehet talán, a többit pedig a baloldalról vette el. Szinte az összes baloldali pártot elsodorta.

Válságban van a Fidesz?

Nincs válságban a Fidesz, de egy nagyon komoly jelzést kapott arra, hogy jobban kell csinálni dolgokat.

Például?

Békén kéne hagyni az önkormányzatokat, nem lenne szabad még több dolgot átvennie az államnak. Azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy biztos jó-e az, ha minden fontos döntést egy személy vagy egy kör szeretne meghatározni. Szerintem jobban be kell vonni az alsóbb szinteket is, amelyek közelebb vannak az adott problémához. A miniszterelnök úr az európai politikával van jelenleg elfoglalva, de lehet, hogy vissza kellene jönnie a magyar politikába, és rendet tenni a Fideszen belül.

Mire gondol pontosan?

Szerintem neki azt mondták, hogy az önkormányzati választáson jobban fogunk szerepelni, és nem így történt.

Azt is mondja, hogy nem jó, ha egy személy dönt minden fontos kérdésről. Itt a miniszterelnökre gondolt?

Nem, ezt arra értettem, hogy az nem jó, ha az utolsó iskolaigazgató-helyettest is egy miniszter akar kinevezni. Meg kell adni a döntési lehetőséget az alsóbb szinteknek, például az önkormányzatoknak. Ezért volt hibás lépés az iskolák államosítása. Amíg önkormányzatok kezében voltak az iskolák, ha bármi probléma volt, a tanár jelezte az igazgatónak, az igazgató egyből a polgármesterhez fordult, aki intézkedett. Most sokkal több lépcsőfok van, és jóval hosszabb idő alatt lehet megoldani egy-egy problémát. Minél messzebb kerül a probléma a döntéshozóktól, annál rosszabb a rendszer az én megítélésem szerint.

Ha már a központi irányításról van szó, Orbán Viktor nélkül létezne a Fidesz?

Bizonyára fog létezni, hiszen senki nem él örökké. Nem hiszem, hogy egy személy határoz meg egy politikai pártot, de ahogy a DK is nehezen elképzelhető kormánypártként Gyurcsány Ferenc nélkül, úgy nagy valószínűséggel a Fidesz is nehezen elképzelhető kormánypártként Orbán Viktor nélkül.

Arról is beszélt a tusványosi kerekasztal-beszélgetésen, hogy hibázott a Fidesz vezetése, amikor Csepelen nem a regnáló polgármestert, Borbély Lénárdot támogatta, hanem Németh Szilárd választókerületi elnök javaslatára ráindítottak egy másik polgármesterjelöltet. Borbély egy civil szervezet színeiben megnyerte a választást, a kormánypárti jelölt csak a harmadik helyen végzett 10 százalékkal. Milyen tanulságot kell a Fidesz vezetésének levonnia a csepeli eredményből?

Nem tartom jó iránynak, hogy a Fidesz azért nem a regnáló, népszerű és jól dolgozó polgármestert indította a választáson, mert a választókerületi elnökkel személyes konfliktusa volt. A személyes konfliktust hamarabb kellett volna kezelni, mint hogy a választók mondtak véleményt. Személy szerint azt gondolom, hogy a választókerületi elnöknek el kell gondolkodnia azon, hogy jó döntést hozott-e, és ha arra jut, hogy tévedett, akkor meg kell hozni a szükséges konzekvenciákat, és lemondania a tisztségéről.

Németh Szilárd a Fidesz vezetésében is benne van, a párt egyik alelnöke. Elvárná, hogy a csepeli fiaskó után onnan is távozzon?

Ha a személyes véleményemet kérdezi, azt tudom mondani, hogy nem jó, ha egy pártot olyan emberek határoznak meg, akik nem tudnak túllépni a személyes konfliktusaikon. Egy alelnöknek meghatározó szerepe van a pártban.

Maradjunk a fővárosi politikánál! Jó jelöltnek tartotta Szentkirályi Alexandrát?

Igen, akár befutó is lehetett volna. Ha talpon maradt volna, szerintem megelőzi Vitézy Dávidot. A visszalépése után komoly esélyt kapott Vitézy Dávid, majdnem sikerült is győznie.

Egyetértett azzal a döntéssel, hogy az utolsó pillanatban visszalépett a Fidesz főpolgármester-jelöltje?

Nem kérdezték a véleményemet, de ha kérdezték volna, azt mondtam volna, hogy lépjen vissza.

Ezek szerint Vitézy Dávidot egy alkalmas főpolgármesternek tartotta volna?

Vitézy Dáviddal 2007 óta dolgozom együtt különböző közlekedési fejlesztésekben, például a gödöllői HÉV és a kettes metró összekötésében. Mindig egy korrekt, megbízható partner volt, aki a közlekedésfejlesztéshez kifejezetten ért. Az nem tudom, hogy a költségvetési politikában vagy a szociális területen mennyire kompetens, de mondjuk Karácsony Gergelynél egyetlen olyan területet sem tudnék kiemelni, amihez ért.

Fővárosi képviselőként, kerületi polgármesterként mit szólt a listás választási rendszer visszaállításához?

Karácsony Gergely csak magának köszönheti ezt az elmúlt öt év után. A főpolgármester mini parlamentet csinált a Fővárosi Közgyűlésből, minden pártpolitikai alapon dőlt el. Egy parlamentbe pedig leginkább pártlistákról kerülnek be a képviselők. Három ciklussal ezelőtt is listás választási rendszer volt Budapesten. Akkor amellett kardoskodtam, hogy a kerületi polgármesterek üljenek bent a közgyűlésben, mert voltak a fővárosi hatalomhoz közelebbi polgármesterek, más kerületeknek pedig egyáltalán nem voltak képviselete és lobbiereje. Az elmúlt öt évben sajnos hiába ült bent az összes kerületi polgármester a közgyűlésben, Karácsony Gergely semmilyen szinten nem működött együtt velük, még az ellenzéki polgármesterekkel sem. Egy idő után már minden kerületi polgármester a főváros helyett dolgozott, hogy haladni tudjon. Őrsi Gergely például egy csomó zebrát festett, Szaniszló Sándor pedig a főváros helyett magára vállalta az Üllői út felújítását.

Októbertől nem lesz tagja az új Fővárosi Közgyűlésnek. A Fidesz 10 fős frakciójában Szentkirályi Alexandra és Sára Botond mellett ismeretlen, fiatal képviselők lesznek a Fidelitasból. Egyetértett a fiatalítással?

Szerintem jobb kompromisszumot is lehetett volna találni. Nem tartom jó döntésnek, hogy az előző fővárosi frakcióból egyetlenegy képviselő sem került befutó helyre a listán, de csak egy szavazattal rendelkezem a Fidesz budapesti szervezetében, és a többiek másképp gondolták. Meglátjuk, hogy alakul, de nagyon bízom Szentkirályi Alexandra rátermettségében. Remélem, hogy egy határozott és erős frakciót tud kovácsolni az új képviselőkből, és jól fogják képviselni a budapestiek érdekét Karácsony Gergellyel szemben.

Az ötödik ciklusát kezdi a XVI. kerület polgármestereként, a szavazatok több mint 56 százalékával nyert június 9-én. Hogyan tudta megőrizni a kerületet, miközben a Fidesz fővárosi támogatottsága évek óta csökken?

Nálunk nincs Fidesz. Irtom a pártpolitizálást a kerületi önkormányzatban. Soha nem engedtem, hogy a képviselő-testület a pártközpontból leküldött utasításoknak megfelelően hozzon döntéseket, legyen szó a Fideszről vagy bármelyik ellenzéki pártról. Talán azt látják az emberek, hogy itt nem egy pártkatona ül a polgármesteri székben, hanem egy olyan ember, aki ebben a kerületben élt világéletében, és ezért akar dolgozni. Az emberek helyi szinten nem pártokra szavaznak, hanem inkább arra, hogy jó irányba mennek-e a dolgok a településen, vagy nem. Itt a XVI. kerületben azt látták, hogy jó irányba mennek a dolgok, ezért nekem szavaztak bizalmat. 23 százalékkal többet kaptam, mint a Fidesz listája.

Miért nem lép ki a Fideszből, ha az önkormányzatban nem kér a pártpolitikából?

Ha pártpolitikus lennék, akkor parlamenti képviselő, államtitkár vagy miniszter szeretnék lenni, de nincs ilyen tervem. A kerületért akarok dolgozni. Ettől még nyugodtan lehetek egy párt tagja, mert alapvetően egyetértek a Fidesz ideológiájával és főbb céljaival, a családok segítésével, a nemzetegyesítéssel. 1990 óta vagyok a Fidesz tagja, és nem tervezek más pártba átlépni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!