Ungár Péter: Nem vagyunk többé része ennek az ellenzéknek

Legfontosabb

2024. augusztus 23. – 07:01

Ungár Péter: Nem vagyunk többé része ennek az ellenzéknek
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagyon sokáig próbáltam megfelelni a tágabb értelemben vett ellenzéki közegnek, de nem sikerült” – mondja Ungár Péter, aki a június 9-i választás óta először szólalt meg hosszabban. Az LMP társelnökének annyira elege lett a politika színvonalából, hogy komolyan elgondolkodott a visszavonuláson. Végül úgy döntött, hogy 2026-ig marad, de a Facebook-oldalát hamarosan törli, az ellenzékből pedig kicsekkol. Az LMP hétvégi tisztújítása előtt arról kérdeztük, hogy miként mosná le a fideszes bélyeget a főpolgármester-választás után, és mi lehet az LMP jövője, miután Magyar Péter miszlikbe kaszabolta az eddigi pártokat.

Hova tűnt a nyilvánosságból a június 9-i választás óta?

Akkora sokk volt, és olyan sokrétű üzenete volt a választásnak, hogy kellett idő, amíg végiggondolom, mi történt, és milyen következtetéseket lehet levonni. Néha próbálok gondolkodási időt hagyni magamnak, mielőtt mondok valamit.

Mire jutott két és fél hónap alatt?

Nagyon nehéz, szinte megoldhatatlan feladat volt, hogy egy napon tartották a két választást, de ezt már sok mindenki más is elmondta. Mi nagyobb hangsúlyt fektettünk az önkormányzati választásokra, félsikereket tudtunk ott elérni. Sajnos az nem sikerült, amit a legjobban szerettem volna, nem Vitézy Dávidnak hívják Budapest következő főpolgármesterét. Az EP-választás egy teljes tragédia lett, de annak más okai vannak. Az én személyemre nézve is vannak következmények, és a közösségünk számára is megvannak a tanulságok.

Kezdjük a személyes résszel! Miért nem mondott le a választás után a párt vezetéséről?

Az, ami történt, nem egy kiszámítható alakulása volt a magyar politikának. Nem rossz stratégiai döntések sorozata miatt értünk el ilyen eredményt. Voltak persze rossz döntések is, például az, hogy én vezettem az EP-listát. De ez mindegy is, mert ha egy zöld próféta lett volna az EP-listavezetőnk, akkor se végzünk előrébb, mert kiszámíthatatlan dolgok történtek a magyar politikában idén.

És ezekre nem tudott jól reagálni az LMP?

Egy részére nem, de egy részére igen. Az például jó döntés volt, hogy minden zsetont átnyomtunk az önkormányzati választásra, és főleg a fővárosba. A Magyar Péter-jelenség üzenetét ugyanakkor nem értettük meg, és részei voltunk az azt kiváltó dühnek is.

Mit nem értettek meg a Magyar Péter-jelenségben?

Az ellenzéki szavazóknak olyan problémái vannak az ellenzéki elittel, amiket már nem lehet megoldani. Azt hittük, hogy valamilyen módon honorálni fogják a szavazók, hogy az összefogáson belül mi voltunk a legkritikusabbak az ellenzéki elittel szemben. Ezt nem mértük fel jól, nem érdekelte a választókat, mert ugyanúgy részei voltunk az összefogásnak.

Mi lesz ezután?

Én személyesen és az LMP kicsekkolt az intézményes ellenzékből. Érdekes kérdés, hogy akkor mi vagyunk, de nem vagyunk többé része ennek az ellenzéknek. A legfontosabb közvetlenül választott politikai pozíció a főpolgármesteri poszt, és a jelöléskor szembementünk az intézményes ellenzékkel.

Ellenzéki párt akkor még egyáltalán az LMP?

Abból a szempontból igen, hogy a kormánnyal kritikus, de nem tagja az ellenzéki kávéháznak, ahonnan mindig is kinéztek minket. A kérdés inkább az, hogy mit csináltunk ott ennyi ideig. Szerintem ez a fő hitelességi probléma.

Az intézményes ellenzék alatt a pártokat érti vagy egy szélesebb társadalmi közeget?

A tágabb közegre gondolok. Nem fogom visszavonni azokat az állításokat, amiket Gyurcsány Ferenc képességeiről tettem, Kunhalmi Ágnest továbbra is egy jó embernek tartom, de ez az intézményi struktúra már nem a mi helyünk. Nagyon sokáig próbáltam én személyesen is megfelelni ennek a tágabb értelemben vett ellenzéki közegnek, de nem sikerült. Abban is őszintének kell lennem, hogy nemcsak az édesanyám (Schmidt Mária – a szerk.) miatt nem tudtam megfelelni, hanem azért sem, amit a világról gondolok.

Mindez Vitézy Dávid jelölésében csúcsosodott ki. Utólag nézve, látva Szentkirályi Alexandra visszalépését és a Fidesz támogatását, jó döntés volt Vitézy jelölése a főpolgármesteri posztra?

Igen, és újra ezt javasolnám. Vitézy Dávid jelölése az, amiért szerintem érdemes politizálni. Miért választunk főpolgármestert? Azért, hogy a város ügyeit jól irányítsa. Ki alkalmas erre? Vitézy Dávid. Nem azért jelöljük a főpolgármestert, hogy megvédjen minket Orbán Viktortól, kirakja az Instagramra, hogy hány könyvet nem olvasott el a nyáron, meg nagyon aranyosan mosolyogjon, és a tizenkét évesek apunak szólítsák. A gyomorfekélyem kiújul attól, hogy egy politikust apunak hívnak.

Szentkirályi visszalépése után azt mondta a Blikknek, hogy rettentő meglepő volt.

Tudom, hogy ezt senki nem hiszi el, de tényleg meglepett.

De miért?

Azért volt meglepő, mert addigra már a szocialistáktól és városházi emberektől rengeteg alkalommal hallottam biztosra, hogy holnap visszalép Szentkirályi Alexandra. Ez tipikusan a farkast kiáltó fiú esete volt. A legvégén már nem számítottam rá, csak legyintettem. Az az elméletem, hogy Vitézy Dávid a Partizán vitáján olyan meggyőzően szerepelt, hogy eldőlt, ő Karácsony Gergely valódi kihívója. A Fidesz pedig meg akarta óvni a jelöltjét egy elég csúfos harmadik helytől.

A visszalépésről volt bármifajta egyeztetés a Fidesszel?

Nem.

Kormányzati körökből, informálisan sem jelezték önnek a döntést?

Nem. Van egy fideszes ismerősöm, akivel elég mély kapcsolatot ápolok, mert az anyám. Azt mondta, szerinte olyan nincs, hogy a kormánypárt leszedi a jelöltjét egy 2 százalékos párt javára.

Hogyan hiheti el bárki, hogy ez az egész nem egy előre eltervezett forgatókönyv volt?

Szerintem az egésznek túl nagy jelentőséget tulajdonítunk. Az ellenzékben azt tanultam, hogy elfogadjuk, ha egy másik párt visszalépteti a jelöltjét a javunkra. Történt pár ilyen az elmúlt években. Annak csak örülni tudok, ha a fideszesek a mi jelöltünkre akarnak szavazni, remélem, a következő harminc évben sok ilyen lehetőségük lesz még. Vitézy Dávid érdemben jobb jelölt volt, mint Szentkirályi Alexandra. Én még annak is örültem volna, ha Grundtner András (a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje – szerk.) visszalép. Azért hívják most Karácsony Gergelynek Budapest főpolgármesterét, mert ő nem lépett vissza. Remélem, a Mi Hazánk szavazói boldogok.

Sokan már hónapokkal korábban azt mondták, hogy Vitézy Dávid a Fidesz trójai falova, amellyel megpróbálják bevenni Budapestet. Nem nekik lett igazuk?

Ez nem volt igaz, és most sem az. Ráadásul a mondában a trójai faló nyer. Itt meg nem így történt.

Nem sokon múlott. Az újraszámolás után 293 szavazat lett a különbség a két jelölt között.

Valóban nem sokon múlott. A fővárosi választást szerintem úgy lehet politikailag lefordítani, hogy Karácsony Gergely feltette azt a kérdést, hogy mennyire utálják a budapestiek a Fideszt. Vitézy Dávid pedig azt a kérdést fogalmazta meg, hogy mennyire elégedettek az emberek Karácsony Gergely teljesítményével. Közel döntetlen lett a vége, a budapestiek azt mondták, hogy utálják a Fideszt, és elégedetlenek Karácsony Gergellyel. Megjegyzem, Vitézy Dávidra nagyjából 150 ezerrel többen szavaztak, mint ahányan a Fideszre, azaz Karácsonnyal szemben pártokon átívelő elégedetlenség van.

Ungár Péter, az LMP társelnöke és Vitézy Dávid az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület önkormányzati választási eredményváró rendezvényén 2024. június 9-én – Fotó: M. Schmidt János / Telex
Ungár Péter, az LMP társelnöke és Vitézy Dávid az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület önkormányzati választási eredményváró rendezvényén 2024. június 9-én – Fotó: M. Schmidt János / Telex

Azután, hogy a Fidesz beállt az LMP főpolgármester-jelöltje mögé, hogy fogja bárki elhinni, hogy az LMP nem a Fidesz proxypártja, mint azt Karácsony Gergely mondta áprilisban?

Nagyon sok visszalépés volt már a magyar politikában.

Azok jellemzően az ellenzéki térfélen belül történtek.

Érdekes kérdés, hogy az egy térfélnek számít-e, de ez nem számít szerintem közös jelölésnek, hiszen nem volt ott mindkét párt logója Vitézy neve mellett. Karácsony Gergely kiátkozott minket az ellenzéki oldalról, amelynek ő az egyik érdemtelen sztárja. Ez kétségtelenül sikerült neki.

Ez azt jelenti, hogy az LMP és a többi ellenzéki párt között egyszer és mindenkorra véget ért az együttműködés?

Én nem tudom, hogy ők mit akarnak csinálni, de a Magyar Péter-jelenség miszlikbe kaszabolta az eddigi ellenzéki politikát. A kétmondatos posztoknak és a Micimackó-jelmezes rohangálásnak vége.

A 2026-os választáson akkor nem is száll be az LMP az ellenzéki összefogásba?

2026 még nagyon messze van, de szerintem az egyszemélyes mozgalmakkal és hisztériákkal szemben szükség van egy középen álló, nyugodtabb alternatívára.

Kiket sorol még ebbe a középen álló valamibe?

Hát egyelőre egyedül vagyunk. Egyedül vagyunk, Tibor, hogy politikatörténeti utalást is tegyek.

Magyar Péter szintén egy középen álló, Orbán és Gyurcsány nélküli politikáról beszél. Hogy viszonyul az LMP a Tisza Párthoz?

Magyar Péter nem áll középen, a legradikálisabb ellenzéki állításokat fogalmazza meg. Az nagyon érdekes volt, amikor a legelején föderális Európa helyett nemzetállamok Európájáról beszélt, vagy amikor az ukrán háborúról Toroczkai Lászlót könnyesen boldoggá tevő gondolatokat osztott meg. Úgy látszik, a liberális értelmiségnek a szent cél érdekében ezek is belefértek. Magyar Péter ennek ellenére nem centrista, hanem a kihívó blokk vezetője.

Ezek szerint Magyar Pétertől is távolságot tartana, ha nem kér a radikális ellenzéki politikából?

Az elég nagyképű kijelentés lenne a két párt választási eredményét nézve, ha én azt mondanám, hogy nem akarok semmit Magyar Pétertől. Ő nem szeretne velem közösséget, nem kell elutasítanom.

Ezt mondta?

Nem, de ez a logikus. Magyar Péter egy kiváló szörfös, jött a hullám, és tényleg jó ritmusban kapta el. Nem lehet annál jobban kifejezni a dühöt, mint hogy a választók Varga Judit volt férjét tették meg a radikális ellenzék vezetőjének.

Értem ebben a mély megvetést, de ettől még nem látok Magyar mögött semmilyen tartalmat. Ez leginkább annak az értelmiségi közegnek a hibája, amely elvárások nélkül szerelmes belé.

Nekem egy problémám van vele csupán. Gyurcsány Ferenc bibliai példával azt írta, hogy ha már Pálként átjön az úton, akkor minden bűnét be kell vallania. Engem jobban zavar, hogy a fordítottját nem mondta el. Miben ért egyet még most is a Fidesszel? Biztos van ilyen, különben nem lett volna ennyi ideig azon az oldalon. Érdemes lenne megvizsgálni Magyar Péter és Lázár János kapcsolatát, hogy egy konteós dolgot is mondjak.

Tud erről valamit?

Nem.

Akkor miért dobta most be?

Ezt direkt csinálom. Azért, mert Lázár János is hasonló módon szokott megalapozatlan dolgokat mondani. Másrészt nagyon sok embere volt Lázárnak azokban a felügyelőbizottságokban, amelyeknek Magyar Péter is tagja volt.

Lázár János pont megdicsérte önt a múlt héten. Úgy fogalmazott, hogy zseniális ötlet volt Vitézy jelölése.

Ebben egyetértek vele.

Csak épp Lázár szerint a kivitelező nem tudta végrehajtani a feladatot.

A hódmezővásárhelyi eredmények ismeretében nem tennék a kivitelezésről olyan bátor megjegyzéseket Lázár János helyében.

Visszatérve még a fővároshoz, miben érdekelt az LMP: pár hónap múlva oszlassák fel a közgyűlést, vagy valamilyen módon segítenének Karácsonynak többséget kialakítani?

A legrosszabb politikusi panel erre a válaszom: a program alapján döntünk. A budapestiek többsége egyetért velünk abban, hogy a tömegközlekedés nem hajléktalanszálló és BKK-rendészet felállítására van szükség. Még a DK-sok többsége is így gondolja. Nagyon nehéz lesz a főpolgármesternek ezzel szemben politizálnia, még ha a Városháza fizetett alkalmazottai civil szervezeteken keresztül is moralizálnak.

Karácsony Gergely azt mondta a budapestieknek, hogy ő egy nagyon jó politikai dealmaker, machinátor, és bármilyen közgyűlés is lesz, megoldja. Tessék! Nekünk ezzel nincs dolgunk, oldja meg ő.

A politikai megújítás keretében eddig Kiss Ambrust javasolta főpolgármester-helyettesnek. Szerintem az ő frakcióján kívül nincs olyan fővárosi képviselő, aki megszavazná. Mi se fogjuk.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az együttműködés feltételeként elvárnák, hogy Vitézy Dávid legyen a főpolgármester-helyettes?

Nem tudom, hol tartanak ezek a tárgyalások, nem vagyok annyira benne. Karácsony Gergely lelkiállapotából nagyon nehezen látom, hogy következne ez a döntés, de hát ki tudja.

Azt hallani, hogy Magyar Péter támogatná Vitézy Dávid főpolgármester-helyettesi jelölését.

Igen, csak szerintem Karácsony Gergely nem így gondolkodik. Ő az antiorbánista többség felkent képviselőjeként tekint magára, és fideszesnek fogja titulálni, aki nem szavazza meg a főváros költségvetését vagy Kiss Ambrust. Bárki bármilyen kritikával él, azt a fideszes pozícióba fogja átnyomni.

Lobbiznak azért, hogy Vitézy főpolgármester-helyettes legyen?

Én nem folytatok semmilyen fővárosi tárgyalást, Vitézy Dávid intézi. Magyar Péterrel már találkoztak, ezt kommunikálták is kifele. Karácsony Gergellyel még nem tárgyalt.

Kivel működne együtt az LMP a Fővárosi Közgyűlésben?

Amíg nem tudjuk, hogy a főpolgármester milyen kártyákat hova tesz, addig nem lehet erről érdemben semmit sem mondani.

Azt elképzelhetőnek tartja, hogy a Fidesszel lépjen koalícióra az LMP?

Matematikailag semmi értelme, 13 képviselő semmire nem lenne elég. El tudok képzelni olyan ügyeket, amelyekben együtt szavazhat a Fidesz, a Tisza Párt és a mi frakciónk. A BKK-rendészet felállítása például ilyen ügy.

Be is terjesztik ezt a javaslatot a közgyűlésnek?

Igen.

A kampány elején úgy fogalmazott a Telex műsorában, hogy tuti lesz egy EP-mandátuma az LMP-nek, de már azzal elégedett lenne, ha a 2019-esnél jobb eredményt érne el a párt.

Egyik se sikerült.

Mi ennek az oka?

Az, hogy a választók meg akarták büntetni az intézményes ellenzéket. A büntetést szavazat formájában adták le.

Az LMP-nek a legutóbbi országgyűlési választás után az volt a megfejtése, hogy több tartalmi politikára és kevesebb orbánozásra van szükség. Megbukott ez a stratégia?

Nem, részben sikeres volt. Az önkormányzati választáson sehol nem ért el nagy sikereket az antiorbánizmus. Az I. kerület nagyon jó példája ennek.

Ahol moralizáló Grál-lovagnak képzelte magát a polgármester, ott kikapott az ellenzék.

Aki pedig a várossal foglalkozott, és a város érdekében politizált, torzsára verte a Fideszt. Nemény Andrásék Szombathelyen minden körzetet megnyertek.

Az EP-választáson miért nem tudott az LMP ebből semmit se kamatoztatni?

Mert az EP-választáson részben fókuszt vesztettek voltunk, részben pedig más tétje volt. A választók nem az Európai Parlament érdekében használták a szavazatukat, hanem arra, hogy végérvényesen átalakítsák az ellenzék struktúráját. Ennek már látjuk a következményeit.

Mire gondol?

Mindenki meghalt.

Mármint az összes ellenzéki párt?

Így van.

Az LMP fel tud még támadni, vagy jobb lenne inkább bezárni a boltot?

Ahhoz nincs értelme visszatérni, hogy egy zöld ellenzéki párt legyünk, amely ugyanazt mondja, mint a Momentum, csak picit zöldebb. Ez senkit nem érdekel. Vannak azonban olyan ügyek, amelyek mellett akkor is kiállok, ha csak 39 ezren szavaznak ránk. Azt remélem, hogy előbb-utóbb a választópolgárok is fontosnak fogják tartani azokat a kérdéseket, amelyekről az EP-kampányban beszéltem. Gyakran megkapom azt a vádat, hogy hobbipolitikus vagyok, mert a megélhetésem nem függ a politikától. Ezzel nem értek egyet, mert például a kertészkedés sokkal több élvezetet tud okozni, mint a politika. Inkább meggyőződéses politikusnak tartom magam.

Az mit jelent?

Már hallom, ahogy Ceglédi Zoli azt mondja, hogy megint egy dörmögő öregember lettem, de akkor is azt gondolom, hogy drámai, rettenetes a politikai vitáink színvonala. Tud mondani egy európai politikával kapcsolatos ügyet az EP-kampányban? Én nem, egy sem volt. Volt egy olyan hetünk, hogy Magyar Péter napszemüvegéről volt szó, Deutsch Tamás a köztévés vitában pedig úgy ismételgette a háború szót, mintha szavalóversenyen lenne. Nem ilyennek kellene lennie a politikának.

Már nosztalgikusan gondolok vissza azokra az időkre, amikor az volt a magyar politika fő választóvonala, hogy valaki több-biztosítós egészségügyet akar-e, vagy állami egészségügyet.

Nagyon szomorú, hogy nincs klíma a János kórházban, igaza van Magyar Péternek. De mit mond arról, hogy mi legyen ideológiailag? Amíg erre nem mond semmit, addig üres marad minden ilyen állítás.

Hogy változtatna ezen egy 0,87 százalékos párt élén?

Lehet, hogy sehogy, és a világ legértelmetlenebb dolga lesz, amivel a következő időszakot töltöm, de szerintem az ilyen céloknak van önértéke. És hogy valami konkrétat is mondjak: törlöm a politikusi Facebook-oldalam.

Hogyhogy?

Minek? Három célra használják a politikusok a Facebookot. Van az, amit én csináltam eddig, hogy nagyon hosszú szövegeket rakok ki, amelyek valójában senkit nem érdekelnek. Elküldhetem az Élet és Irodalomba, és Kovács Zoltán (az ÉS főszerkesztője – szerk.) majd eldönti, hogy lehozza-e, vagy sem. Meg lehet osztani olyan fotókat, amelyekkel azt mutatja a politikus, hogy ő is egy az emberek között, és vizslát simogat. Ennek szerintem semmi értelme. Van ezenkívül az a funkció, hogy színes háttérrel két mondatot rakunk ki nagybetűkkel. Az ellenzéki verziója, hogy Mészáros Lőrinc korrupt, és lépjünk be az Európai Ügyészségbe. A fideszes verziója pedig az, hogy Nyugaton átműtöttek egy háromévest, és meg kell védeni Magyarországot.

Mikor törli a Facebook-oldalát?

Még meg kell kérdeznem a kollégámat, hogy technikailag mi a módja, de hamarosan.

Megfordult a fejében a választás után, hogy otthagyja a politikát?

Igen.

És mire jutott?

Elkezdtem végigvenni, hogy mi van akkor, ha a pártfunkciókról lemondok, és csak parlamenti képviselő leszek. Az igazából olyan félmegoldás lenne, nem tetszett. Ha visszaadnám a mandátumomat is, és más ülne be helyettem a közös ellenzéki listáról, akkor sem lennénk előrébb. Nem érzem, hogy ez lett volna az ellenzéki választók üzenete. Ha már megvan a mandátumom 2026-ig, és az LMP részben az általam kijelölt stratégiai iránnyal jutott idáig, akkor úgy tisztességes, ha végigcsinálom.

Ezek szerint újraindul a társelnöki posztért az LMP szombati tisztújításán?

Igen, mert nem éreztem volna tisztességesnek, ha félúton kiszállok, és valaki másnak kell vállalnia a felelősséget, miközben nagyon sok stratégiai döntést én hoztam meg. Másrészt több olyan ember mondta a pártban, hogy maradjak, akinek hallgatok a véleményére.

Az LMP országgyűlési képviselője, Keresztes László Lóránt szerint vállalni kéne a felelősséget, és lemondani a párt vezetéséről.

Erre két dolgot tudok mondani. Az egyik, hogy nem érkezett más jelölés a társelnöki posztra. Ő sem indul el a tisztújításon. A másik, hogy Lóri nagyon jó munkát végez a fenntartható fejlődés bizottság elnökeként, és én nagyon örülök, hogy LMP-sként végzi ezt a munkát.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Azt mondta Keresztes a Telexnek, hogy a párt egyik elnöke a belső fórumon jelezte, hogy nem szívesen van vele egy pártban. Ez akkor nem ön volt?

Nem emlékszem, hogy valaha mondtam volna ilyet.

Akkor kizárásos alapon a másik társelnök, Schmuck Erzsébet lehetett?

Nem szeretnék erről beszélni. Ha Lóri el akarja mondani nyilvánosan a véleményét, meg tudja tenni. Szerintem jó munkát végez.

Az LMP parlamenti frakciója 2026-ig biztosított, ha csak nem lép ki egy képviselő. Mi lesz a következő parlamenti választás után? Vége a pártnak?

Nem tudom, '26 tényleg nagyon messze van. Idén januárban még Novák Katalin volt a köztársasági elnök, nem volt Magyar Péter, és úgy tűnt, hogy DK–Momentum-dominanciaharc lesz az EP-választás. 2026-ban is biztosan lesznek olyan társadalmi ügyek, amelyekkel érdemes foglalkozni. Még akkor is, ha csak 39 ezer embert érdekel, hogy azért késik a vonat, mert a kormány az autópálya-építésre költ, és nem a vasútra. Szerintünk a vasútra kéne többet költeni az autópálya-építés kárán. El lehet mondani, hogy klimatizálni kell a kórházakat, csak azt is hozzá kell tenni, hogy minek a kárára, honnan vennénk el a pénzt.

Magyar Péter Rogán Antal minisztériumától vonná el a pénz.

Bizonyára önök is sok ellenzéki közleményt olvastak az elmúlt években. Általában az MNB alapítványi pénzeit és a rogáni propagandát szokták szétosztani az ellenzéki pártok különböző célokra, de a stadionokat is hányszor költötték már el. A Rogán-minisztérium teljes költségvetése elég lenne az egészségügy fejlesztésére, csak épp abban benne van a teljes állami informatikai rendszer is, amire akkor is szükség lenne, ha Magyar Péternek hívnák a miniszterelnököt. Az idióta kék plakátokból pedig már összehasonlíthatatlanul kevesebb forrás jutna az egészségügyre.

Hogyan fogja az LMP lemosni a Fidesz-bélyeget 2026-ig?

Én nem akarok semmit lemosni. Gondolják csak ezt! Mindeközben ha jól értem, Magyar Péter szerint a Fidesz valójában a DK-t támogatja, a DK szerint pedig Magyar Péter fideszes. Fideszes matrjoska baba.

Mi az ön személyes terve a következő évekre?

Próbálok politikai munkát folytatni még két évig, és arról beszélni, amit igaznak gondolok. Meglátjuk, hogy mekkora kereslet van erre.

Én komolyan abba akartam hagyni ezt az egészet. Van más is, amivel el tudom foglalni magam.

Nem fogok besavanyodni, ha nem politizálok, mint az egyik korábbi társelnökünk, akit nem lehet kirobbantani különböző elemző műsorokból, és ha szünetel egy műsor, azon panaszkodik, hogy nem kap elég felületet.

Megtiszteltetés, hogy parlamenti képviselő lehetek, de azt is be kellett látnom, hogy nem olyan ez a parlament, mint vártam. Mondok egy példát. Nem olyan régen eldöntöttük, hogy minden a gyermekvédelemről fog szólni. Egy mondat nem hangzik el azóta a témában. Semmi. Én szorgalmasan adom be a közérdekű adatigényléseimet a gyermekvédelmi rendszerről, de senkit nem érdekel. Megértem, hogy a politikának az is a feladata, hogy a legfontosabb üzeneteket szlogenszerűen össze lehessen foglalni, de semmi mélység nincs már.

Mit csinálna, ha kiszállna a politikából?

Erről nem szeretek beszélni, próbáltam eddig nagyon diszkréten kezelni. OnlyFans.

Oké, és viccen kívül?

Pedig ez egy nagyon jó breaking bejelentés lenne, nem? Jó, hát a költészettel próbálok foglalkozni, több-kevesebb sikerrel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!