Novák Katalin milliókkal támogatta Balog Zoltán szívügyeit

Legfontosabb

2024. július 6. – 16:17

Novák Katalin milliókkal támogatta Balog Zoltán szívügyeit
Novák Katalin köztársasági elnök és Balog Zoltán püspök a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének első kiállítási egysége ünnepélyes megnyitóján, 2022. május 19-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A közéletből visszavonult a kegyelmi botrány után Novák Katalin, de élete végéig bőkezűen jótékonykodhat közpénzből. A hivatalban lévő köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke és a volt államfők 2012 óta éves keretet kapnak a központi költségvetésből, hogy az általuk kiválasztott alapítványoknak és civil szervezeteknek adományozzák.

Sulyok Tamás mellett idén Novák Katalin, Áder János, Schmitt Pál és Kövér László is 73 millió forintból gazdálkodhat. A februárban lemondott köztársasági elnök tavaly több olyan szervezetet is támogatott, amelyek közeli bizalmasaihoz, elnöki tanácsadóihoz köthetők.

A jogszabály szerint a köztársasági elnök és elődei pályázat útján vagy egyedi döntés alapján oszthatnak adományt. A törvény egy korlátot vezetett csak be: nem lehet közcélú felajánlásban részesíteni pártot, pártnak anyagi támogatást nyújtó szervezetet, és közvetlen politikai tevékenységet folytató szervezetet. A hivatalban lévő köztársasági elnökök adományait a Sándor-palota honlapján kell közzétenni a kötelezettségvállalástól számított tizenöt napon belül, míg a volt köztársasági elnökök felajánlásait az Országgyűlés honlapján lehet visszamenőleg is böngészni, egészen 2012-ig.

Novák Katalin idén még nem sokat használt el a jótékonysági keretéből: a Sándor-palota oldalán elérhető dokumentum szerint csak egyetlen támogatásról döntött az év első felében. Az ’56-os veszprémi hősről elnevezett Brusznyai Árpád Alapítvány emlékkönyvének kiadását segítette 1 millió forintos felajánlással. A mi hősünk című könyvet épp a múlt héten mutatták be Veszprémben. A volt köztársasági elnök a megválasztása évében, 2022-ben, 48,7 milliót osztott szét 22 alapítvány és civil szervezet között, tavaly már kihasználta a teljes keretét (73 millió forint), amivel 41 szervezet működését támogatta.

A legnagyobb összeget, 8 millió forintot a Magyar Református Egyház alapítványa, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány kapta a kárpátaljai Borzsa vári hagyományőrző csoport és tehetséggondozó iskola működésének támogatására. A szervezet Facebook-oldalán a mai napig Novák Katalin szerepel a borítóképen, a fotó a köztársasági elnök 2023. augusztusi kárpátaljai látogatásán készült.

A református alapítvány választása azért is érdekes, mert az alapítvány anyaszervezete, a Magyar Református Egyház zsinati elnöke tavaly még Balog Zoltán volt, aki Novák elnöki tanácsadója és régi bizalmasa. Az Emmi korábbi minisztere járta ki a köztársasági elnöknél a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endre kegyelmét, mert állítása szerint nagyon aránytalannak érezte a jogerős bírósági büntetést. Balog és Novák között régi bizalmi kapcsolat van, a volt miniszter egyengette a későbbi köztársasági elnök politikai karrierjét, és mint a Válasz Online cikkéből nemrég kiderült: kirívóan sokat utaztak együtt hivatalos külföldi utakra, gyakran kettesben.

A 8 millió forintos elnöki adománnyal segített Református Közéleti és Kulturális Alapítvány kuratóriumi tagja volt korábban Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, és az alapítványt Novák mellett a Miniszterelnökség, valamint a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány is rendszeresen támogatja.

500 ezer forinttal segítette Novák tavaly volt elnöki tanácsadója, Balog Zoltán egy másik szívügyét, a Baár-Madas Alapítványt, a Baár-Madas Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium alapítványát is. Az iskola fenntartója a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerülete, amelynek elnöke a mai napig Balog Zoltán. A református püspököt évtizedes kapcsolat fűzi a budai gimnáziumhoz: a rendszerváltás idején két évig ott tanított vallástanárként. Idén januárban – napokkal a kegyelmi botrány kitörése előtt – Balog Varga Mihály pénzügyminiszterrel és Őrsi Gergely II. kerületi polgármesterrel közösen adta át az iskola új tornatermét. Az iskola alapítványa fizikai oktatási eszközöket vett a köztársasági elnök félmilliós felajánlásából.

Jelentős elnöki adományt (7,5 millió forint) kapott 2023-ban a Habsburg Ottó Alapítvány is, hogy erősítse a magyar kulturális szerepvállalást a jeruzsálemi Osztrák-Magyar Zarándokházban. Az alapítvány igazgatója Prőhle Gergely korábbi berlini és berni nagykövet, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt igazgatója, aki a 2010-es évek elején a Külügyminisztérium helyettes államtitkáraként dolgozhatott együtt Novák Katalinnal, aki Martonyi János tanácsadója volt akkoriban.

Kisebb összegeket, jellemzően 1-2 millió forintot adott Novák Katalin különböző szociális, egészségügyi, kulturális, oktatási és környezetvédelmi szervezeteknek tehetséggondozásra, gyermekek felzárkóztatására és más, jótékony célokra. 4,05 millióval finanszírozta meg a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet humanitárius segítségnyújtását a törökországi földrengés után, és 3,81 milliót adott a szervezet ruandai humanitárius akciójára.

A klasszikus jótékony célok mellett szimbolikus ügyeket is választott Novák: 2 millió forinttal támogatta a Dramatizált Biblia elkészítését, 1 millió forintot adott az Aranybulla angol nyelvű kiadására, és 1 millió forintot szánt „A világ legnagyobb székelykapujának elkészítésére és felállítására”. A monumentális kaput tavaly júniusban adták át a Győr-Moson-Sopron megyei Sokorópátkán. A kaput a hatvannégy történelmi vármegye és a magyar címer mellett az Isten-Haza-Család és a Légy jó magyar feliratok díszítik magyarul és székely rovásírással.

Az óriási székelykapu Sokorópátkán, az átadás napján, 2023. június 3-án – Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Az óriási székelykapu Sokorópátkán, az átadás napján, 2023. június 3-án – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Apró szépséghibája, hogy néprajzosok, művészettörténészek szerint nem felel meg a székelykapuk íratlan szabályainak és arányainak. Sántha Imre Géza művészettörténész arról beszélt a Transtelexnek, hogy a székelykapuk a Dunántúlon tájidegenek, de szerinte nem csak ezzel van a baj. Szép gesztusként még értelmezhető is lenne, ha valóban székelykapuról lenne szó. Sokorópátkán azonban egy aránytalan „diadalkapu-giccset” avattak fel, amiben egyértelmű a túlfűtött nemzeti hivalkodás.

Skrabski Fruzsina mozgalmának is jutott egymillió forint

Novák támogatásával készülhetett el a Szent korona kalandjai című ismeretterjesztő film, és 2 millió forinttal segítette a Szeretfilm Stúdió Egyesületet is, hogy dokumentumfilmet forgassanak Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök életéről.

A Csorvás Népművészetért Egyesület Az ország ruháját varrhatta meg a köztársasági elnök nagylelkű, 300 ezer forintos támogatásából. „A ruha színe az érett búzamezőt szimbolizálja. Szabása magyar nemesi vonalvezetésű, ejtett válla a lágyságot, a nőiességet hangsúlyozza. Az indás-leveles virágos motívummal a megszámlálhatatlan értéket, az összefonódást, a kapcsolatokat szimbolizálom – mesélte a ruhát tervező Hudák Mariann. Az ország ruhája 38 méternyi bársonyból készült, és a 64 vármegye címere díszíti, csakúgy mint a monumentális sokorópátkai székelykaput.

Balog Zoltán mellett egyik másik elnöki tanácsadójára, Skrabski Fruzsinára is gondolt Novák Katalin, a Három Királyfi Három királylány Alapítvány családbarát programjaira 1 millió forintot adott tavaly a közcélú keretéből. Skrabski a legutolsó pillanatig kiállt régi barátnője, Novák mellett a kegyelmi botrányban. Az egyik Facebook-posztjában például elképzelhetőnek nevezte, hogy az egész ügyet csak azért robbantották ki, hogy módosíthassák az alkotmányt. „Kiállok Novák Katalin köztársasági elnök mellett, maradok tanácsadója és barátja. Bizalmam töretlen” – fogalmazott a Három Királyfi Három királylány Alapítvány kuratóriumi elnöke pár nappal később, amikor a többi elnöki tanácsadó már elpártolt a lemondás előtt álló államfőtől.

Skrabski később arra biztatott mindenkit, hogy írjon a parlamenti képviselőjének, hogy ne szavazza meg a parlamentben Novák lemondó nyilatkozatát. „Akkor a gesztus megvolt, de mi visszakértük” – fogalmazott a volt tanácsadó, aki arra számít, hogy Novák „megrázza magát és újult erővel, üstökösként tér majd vissza”.

Fotó: Skrabski Fruzsina / Facebook
Fotó: Skrabski Fruzsina / Facebook

Valamivel nagyobb összeget, 1 millió 38 ezer forintot kapott a köztársasági elnöktől 2023-ban a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), amelynek elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje volt a június 9-i önkormányzati választáson Érden. Kardosnét régóta kiváló kapcsolatot fűzi a februárban leköszönő köztársasági elnökhöz, aki korábban családügyi miniszter és államtitkár is volt. Az egyesület 2018-ban Novák Katalinnak adta a NOE-díjat „a családokért, kiemelten a nagycsaládokért végzett rendkívüli, áldozatos munkájáért”.

A kegyelmi botrány után a NOE elnöke is azon kevesek egyike volt, aki kiállt a lemondó államfő mellett. „Nagycsaládosként és ötgyermekes édesanyaként a pedofília minden formáját elutasítom. Elnök Asszony kegyelmi döntését tiszteletben tartjuk” – írta Facebook-posztjában Kardosné, majd nem sokkal később inkább törölte az utolsó mondatot.

A közpénzmilliárdokból kitömött, és közérdekű vagyonkezelő alapítványként működő Batthyány Lajos Alapítvány cégének, a BL Nonprofit Kft.-nek is jutott 3 millió forint Novák jótékonysági keretéből a „demográfiai, családpolitikai törekvések és megoldások nemzetközi diskurzusának” támogatására. A BL Nonprofit Kft. adja ki a Magyar Krónika, a Hungarian Conservative és a Hungarian Review című kormányzati narratívát angol nyelven bemutató folyóiratokat. A cég ügyvezetője tavaly augusztus óta Kereki Gergő, a kormányközeli mandiner.hu főszerkesztője.

Úgy tűnik, Sulyok Tamás még hezitál, és az év második felére hagyja a jótékonykodást. A februárban megválasztott köztársasági elnök eddig csak 250 ezer forintot költött el a 73 milliós keretéből. A régi hagyományt folytatva a „Szép Magyar Könyv” verseny köztársasági elnöki különdíját támogatta.

A másik véglet Áder János, aki már gyorsan elszórta a 2024-es kerete nagy részét: 65 millió forintot adott a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének és 6 milliót a Hungarokult Kulturális és Zenei Egyesületnek. Elődje, Schmitt Pál 31 milliónál jár idén. A legnagyobb összeget, 10 millió forintot, a Magyar Máltai Lovagok Alapítványának nyújtotta, de 5 milliót kapott a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány is. Ez az egyik kedvenc szervezete a 2012 óta adakozó exállamfőnek: 13 év alatt már 24,5 millió forinttal támogatta az alapítványt.

A jótékonysági keret csak egyike azoknak a juttatásoknak, amelyeket a volt köztársasági elnököknek biztosít az állam. Novák, Áder és Schmitt is élete végéig ugyanannyit kereshet, mint a mindenkori államfő: ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, március óta bruttó 5,24 millió forint havonta. Az Országgyűlés Hivatala ingatlanról is gondoskodik a volt államfőknek egyfős személyzettel, igaz, Novák még a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciából sem költözött ki.

A volt köztársasági elnök élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat, valamint térítésmentes egészségügyi ellátás és autó illeti meg. Az autóhoz a sofőrt a rendőrség adja, a titkárság elhelyezéséről és működési költségeiről pedig az Országgyűlés Hivatala gondoskodik. A külföldi hivatalos programjaira továbbra is első osztályon utazhat repülőgépen és vonaton. Egyetlen kiváltságtól esett el Novák a februári lemondása után: nem vehet igénybe már különgépet. Az pedig, hogy kit támogat a jótékonysági keretéből, egyedül rajta múlik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!