Az Egyesült Államok szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal intézkedései mélységesen aggasztóak és antidemokratikusak

2024. június 28. – 09:05

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Egyesült Államokat mélységesen aggasztja a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény magyarországi végrehajtása, beleértve a nemrégiben létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal e heti drákói intézkedéseit, amelyek a civil társadalom és a független médiaszervezetek működését célozzák” – közölte az amerikai külügyminisztérium. A közleményt a Hvg.hu vette észre a minisztérium honlapján.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal június 25-én „egyedi – átfogó jellegű” vizsgálatot indított a Transparency International Magyarország (TI) ellen. A szervezeten kívül az Átlátszó oknyomozó portál is kapott kérdéseket hivataltól.

Tavaly év végén fogadta el a parlament a szuverenitásvédelmi törvényt, ami miatt azóta uniós kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként még novemberben azt mondta, a szuverenitásvédelmi törvényjavaslatnak nincsen a sajtót érintő hatása.

A Telexen több cikkben is jeleztük, mennyire komoly tétje van a csomagnak, amivel a Fidesz „borsot akar törni” „a külföldről finanszírozott újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok” orra alá. A témában írt cikkeinket itt olvashatja.

A törvénnyel létrehozták a Szuverenitásvédelmi Hivatalt is, amelynek élére januárban még Novák Katalin akkori köztársasági elnök kinevezte Lánczi Tamást. Ő korábban a Figyelő főszerkesztője volt, amikor a lap egy „Soros-listát” tett közzé random összeválogatott civilekről, politikusokról, újságírókról és aktivistákról. A Szuverenitásvédelmi Hivatal széles vizsgálati jogkörrel rendelkezik, és a javaslat szövege nem tisztázza azt sem, pontosan milyen szervezetek azok, amiket vizsgálhat a hivatal. A Szuverenitásvédelmi Hivatalról itt írtunk bővebben.

„A magyar kormánynak a független szervezetek zaklatására, megfélemlítésére és megbüntetésére irányuló kísérlete ellentétes a demokratikus kormányzás jogállamiságban gyökerező elveivel.

Ez a törvény nem szab határt e szervezet [a Szuverenitásvédelmi Hivatal] azon képességének, hogy saját állampolgárainak emberi jogait és alapvető szabadságjogait célba vegye, és veszélybe sodor minden olyan országot, gazdasági szervezetet vagy magánszemélyt, amely úgy dönt, hogy együttműködik velük. Az Egyesült Államok továbbra is ki fog állni a civil társadalmi szervezetek és a média szabadságának védelme mellett ezekkel az antidemokratikus intézkedésekkel szemben” – áll az amerikai külügyminisztérium közleményében.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!